- Web sitesi
- forumdaslar.com
- Tuttuğu Takım
-
Beşiktaş
- Meslek
- Webmaster
- @FORUMDASLAR
Ölen çocuktan anneye maaş bağlanır mı?
Ölüm aylığı geride kalan eş, çocuk, anne – babaya bağlanabilir. Ancak bu kişilerin bazı şartları taşıması gerekir. Vefat eden kişi ile ölüm tarihinde yasal evlilik bağı bulunan eşe aylık bağlanır. Sigortalının eşinin çalışması veya kendi sigortalılığı nedeniyle aylık veya gelir alıyor olması bu durumu değiştirmez.
Ölen babanın emekli maaşını oğlu alabilir mi?
Ölen babanın emekli maaşını oğlu alabilir mi?
Erkek çocuklarında ise yaş şartı söz konusudur. Erkek çocukları ise 18 yaşına kadar ölüm aylığı alabilirler. Orta öğretime devam eden erkek çocuk 20, yüksek öğrenime devam eden erkek çocuk ise en fazla 25 yaşına kadar ölüm aylığı alabilir. Yaş şartını geçen erkek çocukların aylıkları kesilir.
Anne kızının maaşını alabilir mi?
Anne kızının maaşını alabilir mi?
Yine anne ve/veya babaya ölen çocuklarından ölüm aylığı bağlanabilmesi için, diğer çocuklarından hak kazanılan gelir/aylıklar hariç olmak üzere, gelir ve/veya aylık bağlanmamış olması da şarttır.
Vefat eden sigortalının hak sahibi konumundaki anne ve babasından her birinin payı ne kadardır?
Anne ve babasının ölümü halinde çocuklara yüzde 50 oranında ölüm aylığı ödenir. Ayrıca ölen sigortalının emekli maaşının yüzde 90'ını aşmayacak şekilde (alt sınır aylık) yakınlarına maaş bağlanır ve bu maaş da eşe 2, çocuğa 1 hisse olarak pay edilir.
Babadan yetim aylığı alan erkek çocuğu aylığını anneye devredebilir mi?
Babadan yetim aylığı alan erkek çocuğu aylığını anneye devredebilir mi?
hak sahibi olarak sadece anne kalmadığı sürece, sizden boşa çıkacak % 25 payın anneye devredilmesi mümkün değil.
18 yaşını dolduran erkek çocuğun maaşı kesilir mi?
18 yaşını dolduran erkek çocuğun maaşı kesilir mi?
Erkek çocukların ölüm (yetim) aylığı 18 yaşını doldurunca kesiliyor. Ancak, orta öğrenim öğrencileri 20, yükseköğrenim öğrencileri ise 25 yaşını dolduruncaya kadar yetim aylığı almaya devam eder. Öğrenimini tamamlayanların aylıkları, yaşların dolması beklenmeden kesilir.
Erkek çocuğu ölen babasının maaşını alabilir mi?
* Erkek yetimler 18 yaşına kadar, öğrenci iseler 20, yüksek öğrenim görüyorlarsa 25 yaşına kadar aylık alabiliyor. Bazı hallerde hem babanızdan hem de kocanızdan maaş alabilirsiniz. Bir dönem iki maaş alınması önlenmiş ise de 2008 yılında çıkan yasa sonrası belli durumlarda iki hatta üç maaş almak mümkün kılınmış oldu.
Ölen bir memurun maaşı kime kalır?
Ölen bir memurun maaşı kime kalır?
Hali hazırdaki mevzuatmıza göre (5434) vefat eden memurun eşine şartlı ve şartsız olmak üzere iki durumda aylık bağlanmaktadır. Eğer fiili hizmet süresi 10 yıl ve daha fazla ise şartsız, 5-10 yıl arasında ise başkasının yardımı olmaksızın hayatlarını devam ettiremiyecek derecede malül ve muhtaç olma şartı aranmaktadır.
Dededen kalan maaş alabilir mi?
Dededen kalan maaş alabilir mi?
Devlet herhangi bir sosyal güvencesi bulunmayan, çalışma gücü azalan 65 yaş ve üstü, maddi durumu kötü olan vatandaşlara yaşlılık aylığı bağlıyor. Türkiye'de yaklaşık 800 bin kişi yaşlılık aylığı alıyor. Asgari ücrete endeksli olan yaşlılık aylığında artık torunu işe giren dedenin aylığı kesilmiyor.
Dedenin maaşı kız toruna kalır mı?
Yetim aylığı sadece vefat eden anne ve babadan bağlanır. Anne ya da babanın kendi anne ya da babasından bağlanan yetim aylığı bir sonraki kuşağa (yani toruna) devrolmaz ve bağlanmaz.
Torun anneannesinin maaşını alabilir mi?
Torun anneannesinin maaşını alabilir mi?
Büyükanneler için verilen torun bakım maaşı, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı kapsamında ödenmektedir. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından ödenen torun bakım maaşları, çalışan annelerin çocukları için ödenmektedir.
Yetim aylığı nasıl hesaplanır?
Yetim aylığı nasıl hesaplanır?
Anne ve babanın ölümü halinde çocuklara bağlanan yetim aylığı %50 oranındadır. Dul ve yetim maaşları, ölen kişinin maaşının %90'ını aşamayacağı için eşe 2, çocuklara ise 1 hisse olarak paylaştırılır. Memur olarak çalışanların ölümü halinde eşine %60 oranında maaş verilir. Çocuğa ise %30 oranında yetim maaşı verilir.
Ölen babanın emekli maaşını bekar kızı alabilir mi?
Kız çocuklara ölüm aylığı bağlanabilmesi için; Kendi sigortalılıkları nedeniyle gelir veya aylık bağlanmamış olması, evli olmamaları veya evli olmakla birlikte sonradan boşanmış veya dul kalmış olmaları şarttır. Kız çocuklarına ölüm aylığı bağlanabilmesi için herhangi bir yaş ya da öğrenim durumu şartı bulunmamaktadır.