Modoratör
Efsanevi Üye
Ölçek ekonomileri hangisi ile ifade edilir?
Ölçek ekonomisi en kolay anlaşılabilir tanımı ile üretim artarken maliyetin düşmesi manasına gelir. Bir başka ifadeyle firmada, tesis, fabrika ya da işçi anlamında büyüme söz konusu olurken maliyetlerin düşmesidir.
Negatif alan ekonomisi nedir?
Negatif alan ekonomisi nedir?
Negatif ölçek ekonomisi, ölçek ekonomisinde işleyen sistemin tam tersidir. Kısaca, negatif ölçek ekonomisi için, ölçek ekonomisinin içerdiği faktörlerin ters yönde işlemesi diyebiliriz. Bu nedenle bu ekonomilerde maliyetlerin artışı söz konusudur.
Ölçek ekonomisi tercih edilmeli midir?
Ölçek ekonomisi tercih edilmeli midir?
Ölçek ekonomisi sayesinde karşılıklı fayda sağlayacak şekilde bir ticaret yapılabilmektedir. Ayrıca, ölçek ekonomileri büyük ekonomilerin daha üstün olabileceği mantığını taşır. Bunun en büyük sebebi de bu tarz ekonomilerde işletme ne kadar çok üretim yaparsa, maliyetinin o denli düşecek olmasıdır.
Ölçek ekonomisi, büyük ölçeklerin maliyeti düşürmesinden faydalanmak?
Ölçek ekonomisi, büyük ölçeklerin maliyeti düşürmesinden faydalanmak olarak tanımlanabilir. Üretim için büyük kapasitenin oluşturularak bu kapasitenin etkin bir şekilde kullanılması ve birim başına maliyetin en aza indirilmesidir.
Ölçek ekonomisi bir firmanın üretim ölçeğini karşılamaktadır.?
Ölçek ekonomisi bir firmanın üretim ölçeğini karşılamaktadır.?
Genellikle ölçek ekonomisi bir firmanın piyasadaki talebin önemli bir kısmını karşılamasının söz konusu olduğu durumlarda ortaya çıkmaktadır. Ölçek ekonomilerini ikiye ayırabiliriz. İçsel ölçek ekonomisinde bir firmanın kendi üretim ölçeği arttığında ortalama maliyet düşer.
Yani dışsal ölçek ekonomisinde çıktı başına maliyet düşer?
Yani dışsal ölçek ekonomisinde çıktı başına maliyet düşer?
Dışsal ölçek ekonomisinde ise bir firmanın içinde bulunduğu endüstride kapladığı yer arttığında ortalama maliyeti düşer. Yani dışsal ölçek ekonomilerinde çıktı başına maliyet, endüstrinin büyüklüğüne bağlı, içsel ölçek ekonomilerinde ise çıktı başına maliyet, firmanın büyüklüğüne bağlıdır diyebiliriz.
Ölçek ekonomisi, üretim tesisi kapasitesinin düşürülmesi ile sağlanabilir.?
Ölçek ekonomileri, üretim tesisi kapasitesinin genişletilmesi, üretim hacminin büyütülmesi, verimliliği arttırıcı hamlelerde bulunulması, teknoloji yoluyla ya da firma dışı etkenler ile maliyetlerin düşürülmesi yollarıyla sağlanabilir.