Editör
Efsanevi Üye
Okul yönetimi nelerdir?
Okul yönetimi, "okulu önceden belirlenmiş amaçlara ulaştırmak için eldeki tüm madde ve insan kaynağının katkılarını bütünleştirmek, etkili biçimde kullanmak, amaçlara dönük politika ve kararları uygulamak olarak" tanımlanabilir (Demirtaş, 2008).
Okulun dış çevresini oluşturan ögeler nelerdir?
Ana-babalar, baskı grupları, kamu yönetiminin yapısı ve iş piyasası gibi öğeler dış öğelerdir. Bu öğeler doğrudan okulun yapısında yer almasalar da okul yönetiminde etkili olabilmektedirler.
Okul yönetiminin asıl işi nedir?
Okul yönetiminin asıl işi nedir?
Okul yönetiminin öncelikli sorumluluğu okulu fiziksel ve psikososyal risklere karşı güvenli hale getirmektir. Okulda görev yapan tüm çalışanların ilgili mevzuata göre görev ve sorumluklarını öğrenmesi sağlanmalıdır.
Okul yönetimi boyutları nelerdir?
Okul yönetimi boyutları nelerdir?
Marland (2001), okul yönetiminin anahtar boyutlarının; program, eğitici, ruhani liderin rolü, personel destekleme, değerlendirmenin kullanımı ve bilgi ve iletişim teknolojileri donanımı olduğunu belirtmiştir.
Okul yönetiminde rol oynayan faktörler nelerdir?
Eğitim politikaları da doğal olarak eğitim- öğretim faaliyet ve süreçlerini etkiler.
- Eğitim Denetmeni.
- Aile.
- Politik Yapı
- Yönetim Yapısı
- Sivil Toplum Örgütü
- Diğer Çevresel Faktörler.
Okul personeli kimlerdir?
Müdür, müdür yardımcıları, öğretmenler, memurlar ve hizmetliler okuldaki görevlileri oluşturur. Müdür, okuldaki bütün işleri yönetir; müdür yardımcıları, müdüre işlerinde yardımcı olur. Memur okulun resmî ve idari yazışmalarıyla ilgilenir. Öğretmenler sınıfındaki öğrencilerden her konuda sorumlulardır.
Okul yönetiminde rol oynayan dış ögeler nelerdir?
Okul yönetiminde rol oynayan dış ögeler nelerdir?
Dış öğelerin başlıcaları, okulun yapısında olmayan, ancak yönetimde rol oynayan ve etkileyen merkez yöneticileri, veliler, çevredeki baskı grurupları, gönüllüi veya meslek kuruluşları ve en- endüstri temsilcileridir (Bursalıoğlu, 1982; S. 36).
Okul örgütü nasıl bir sistem?
Okul örgütü nasıl bir sistem?
Okul örgütünün en önemli özelliği;üzerinde çalıştığı hammaddenin toplumdan gelen ve topluma giden insan oluşudur.Bu nedenle okul örgütünün birey yönü,kurum yönünden daha duyarlı ve informal yanı daha ağır basmaktadır.Okulda çeşitli değerler bulunur ve bu değerler çatışır.Okulun görevi bu çatışan değerleri uzlaştırmak; …