Son Konular

Okul denetimi nedir?

Editör

Efsanevi Üye
Puan 38
Çözümler 0

Okul denetimi nedir?

Eskiden "Teftiş" derlerdi . Yabancılar da "Inspection" diyorlar. Denetim, tanım olarak, okulda işlerin iyi gidip gitmediğini kontrol etmek için yapılan bütün gözlemler ve sonuçlarını raporlama ve sonucunda bazı değişim kararlarına varmadır.

Il eğitim denetmeni nedir?

Il eğitim denetmeni nedir?
Eğitim denetmenleri okulun güçlü ve zayıf yönleri konusunda okul personelini bilgilendirir ve nasıl geliştirecekleri konusunda öneriler sunarlar (Ehren ve Visscher, 2006: 56).

Eğitimde denetim Türleri Nelerdir?

Eğitimde denetim Türleri Nelerdir?
Eğitim denetiminde bir sınıflama için alan açısından birey ve kurum denetimi, yöntem açısından klasik, modern, klinik denetim ayrımları verilebilir. Bunlardan birey ve kurum denetimi, denetçi yeterlikleri bölümünde, ders ve kurum denetimi başlıkları altında verilmiştir.

Eğitimde denetimi kim yapar?

Türkiye'de yükseköğretim kurumları hariç eğitim hizmeti veren tüm kurumların denetimi MEB tarafından yapılmaktadır (Milli Eğitim Bakanlığı Teftiş Kurulu Yönetmeliği, m. 60).

Eğitim denetimi nasıl olmalı?

Eğitim denetimi nasıl olmalı?
Eğitim yöneticisi, denetim süreçlerindeki yaklaşımı denetim ilke ve özelliklerine uymalı, öğretmeninin motivasyonunu bozmayan, rencide etmeyen, kırmayan ve güdüleyici davranışlar şeklinde olmalıdır. Bunun için yönetici özenli olmalı, denetimin amacının değiştirme ve geliştirme olduğunu unutmamalıdır.

Eğitimde denetim ilkeleri nelerdir?

Eğitimde denetim ilkeleri nelerdir?
Başar (2000) ise denetimin ilkelerini; 1) amaçlılık, 2) planlılık, 3) süreklilik, 4) nesnellik, 5) bütünlük, 6) durumsallık, 7) açıklık 8) demokratiklik şeklinde sıralamıştır.

Bakanlık müfettişleri neye bakar?

devletin tüm kurumlarını bakan adına teftiş eden kişi. burada dikkat edilmesi gereken husus bakan adına çalışmalarıdır. görev yerleri ankara'dır. oradan soruşturma, rutin kontroller için göreve çıkarlar.

Eğitim müfettişleri nerede çalışır?

Eğitim müfettişleri nerede çalışır?
Buna göre eğitim müfettişleri, il millî eğitim müdürlüklerinde oluşturulan eğitim müfettişleri başkanlıklarında görev yapacak. Eğitim müfettişleri başkanlıklarının koordinasyonu ile rehberlik ve denetim çalışmalarındaki bütünlük Teftiş Kurulu Başkanlığı tarafından sağlanacak.

Denetimin nihai hedefi nedir?

Denetimin nihai hedefi nedir?
Denetim, örgütsel eylemlerin kabul edilen amaçlar doğrultusunda, saptanan ilke ve kurallara uygun olup olmadığının anlaĢılması sürecidir. Deneti- min temel amacı, örgütün amaçlarının gerçekleĢtirilme derecesini saptamak, daha iyi sonuç ala- bilmek için gerekli önlemleri almak ve süreci geliĢtirmektir.

Okul denetimi, bir okuldaki işlerin iyi gitmesi ve okulun güçlü ve zayıf yönlerinin belirlenmesi amacıyla yapılan gözlemler ve raporlamaları içeren bir süreçtir. Bu denetimler, eğitim denetmenleri veya diğer yetkililer tarafından yapılabilir. Denetimin temel amacı, okulun hedeflerine uygun olarak faaliyet gösterip göstermediğini belirlemek ve gelişim için gerekli adımları atmaktır.

Eğitimde denetim türleri çeşitli şekillerde sınıflandırılabilir. Alan açısından birey ve kurum denetimi ile yöntem açısından klasik, modern, klinik denetim gibi ayrımlar yapılabilir. Birey ve kurum denetimi, denetçi yeterlikleri, ders ve kurum denetimi gibi başlıklar altında incelenebilir.

Eğitim denetimi genellikle Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yürütülmektedir. Türkiye'de yükseköğretim kurumları dışında eğitim hizmeti veren tüm kurumların denetimi MEB tarafından gerçekleştirilmektedir.

Eğitim denetimi süreçlerinde yöneticilerin denetim ilke ve özelliklerine uygun davranmaları önemlidir. Denetim sürecinin amacının değişim ve gelişme olduğu unutulmamalı, öğretmenlerin motivasyonunu artıran ve destekleyici bir yaklaşım sergilenmelidir.

Eğitimde denetim ilkeleri arasında; amaçlılık, planlılık, süreklilik, nesnellik, bütünlük, durumsallık, açıklık ve demokratiklik gibi prensipler bulunmaktadır. Bu ilkeler, etkili bir denetim sürecinin sağlanmasına yardımcı olmaktadır.

Denetimin nihai amacı, örgütün belirlenmiş hedeflerine uygun olarak faaliyet gösterip göstermediğini belirlemek ve daha iyi sonuçlar alabilmek için gerekli önlemleri alarak süreci geliştirmektir. Bu sayede örgütün etkinliği artırılarak amaçlarına daha sağlam bir şekilde ilerlemesi sağlanır.

Teknik servis uygulamasi nedir?

DDS unvani nedir?

1. Konular

1. 1.284.248
  2. Mesajlar

1. 1.670.706
  3. Kullanıcılar

1. 33.204
  4. Son üye

Geri
Üst Alt