Son Konular

Neden sonuc ve amac sonuc nedir?

Modoratör

Efsanevi Üye
Puan 38
Çözümler 0

Neden sonuç ve amaç sonuç nedir?

Neden sonuç cümlelerinde çoğunlukla dolayı, için, çünkü gibi bağlaçlar kullanılır. Amaç cümlelerinde ise eylemin neden yapıldığı anlatılmamaktadır. Daha çok hangi amaç ile yapıldığından bahsedilmektedir.

Neden sonuç ilişkisi cümleler?

Neden-Sonuç Cümle Örnekleri
- Kar yağışından dolayı maç ertelendi. Sonuç= maçın ertelenmesi Sebep= kar yağışı
- Kalecinin hatası yüzünden elenmiştik. Sonuç= elenmek Sebep= kalecinin hatası
- Kar yağışı nedeniyle okullar tatil edildi. Sonuç= okulların tatil edilmesi Sebep= kar yağışı

Amaç sonuç ekleri nelerdir?

Amaç sonuç ekleri nelerdir?
AMAÇ SONUÇ CÜMLESİ NASIL BULUNUR? Amaç-sonuç cümlelerinin yüklemlerine "Hangi amaçla?" sorusu yöneltilir. Bu sayede amaç-sonuç cümlesi olup olmadığı anlaşılır. Ayrıca, amaç anlamı "-mek için, -mek üzere, diye, istemek, hedeflemek" vb. sözcükler ve "-e, -a" ekleri yardımıyla sağlanır.

10 tane neden sebep sonuç cümlesi?

10 tane neden sebep sonuç cümlesi?
10 tane sebep sonuç cümlesi
- Derse çalışmadığından sınıfta kaldı.
- Yürümediğinden kilo aldı.
- Yüzemediğinden denize gidemedi.
- Koşamadığından takımdan çıkarıldı.
- Gelmediğinden gidemedik.
- Korkmadığından en güçlü kişi olmuştu.
- Susmadığından başına gelen kalmıyordu.
- Kahve içtiğinden uykusu gelmiyordu.

7 Sınıf Türkçe neden sonuç amaç sonuç?

Neden ve Amaç cümleleri yapı olarak birbirine benzese de anlam itibariyle birbirlerinden farklıdır. Amaç cümlelerinde neden değil maksat ve zorunluluk ön plandadır. Bir eylemin neden değil hangi amaçla yapıldığı anlatılır. Neden cümlelerinde ise eylemin hangi nedenlerle yapıldığı ya da gerçekleştiği aktarılır.

Neden sebep sonuç cümleleri 10 tane?

10 tane neden sonuç 10 tane amaç sonuç cümleleri?

10 tane neden sonuç 10 tane amaç sonuç cümleleri?
10 tane amaç sonuç cümlesi
- Sınavı geçmek için çalıştım.
- Size gelmek için evden çıktım.
- Para için her şeyi yaparmış.
- Kızmamak için zor tutuyorum kendimi.
- Susmamak için nefesini iyi kullanıyor.
- Maçı kazanmak için gol attım.
- Görmemek için yolumu değiştirdim.
- Sevmemek için aşık olmadım.

Amaç Sonuç cümleleri nelerdir?

Amaç Sonuç cümleleri nelerdir?
Bildirdikleri eylemin hangi hedefe, amaca yönelik gerçekleştirildiğini belirten cümlelere amaç-sonuç cümlesi denir. Yani bir cümle içerisinde hem amaç hem de amacın sonucu yer almaktadır.

5 tane sebep sonuç cümlesi nedir?

➥ Ekran kartı bozulduğundan monitöre görüntü gelmiyor. ➥ Ayağı kayınca merdivenlerden aşağı yuvarlandı. ➥ Gömleğime vişne suyu damladığı için kazağımı giydim. ➥ Şarjım bittiğinden dolayı seni arayamadım.

Neden sonuç ve amaç sonuç kavramları Türkçe dilbilgisinde önemli bir yere sahiptir. Neden sonuç ilişkisi, bir olayın meydana gelmesinin sebebini ve sonucunu anlatırken kullanılan yapıları ifade eder. Genellikle "neden" sorusuna cevap veren cümlelerde dolayı, için, çünkü gibi bağlaçlar kullanılır. Örnek vermek gerekirse, "Yağmur yağdığı için pikniği iptal ettik."

Amaç sonuç cümleleri ise bir eylemin niçin yapıldığını değil, hangi amaca ya da sonuca ulaşılmak istendiğini anlatır. Bu tür cümlelerde eylemin gerçekleştirilme amacı vurgulanır. Örnek olarak, "Bisiklete binmek için erken kalktım."

Neden sebep sonuç cümleleri de benzer şekilde bir olayın sebebini ve ortaya çıkan sonucunu ifade eden yapılar olarak karşımıza çıkar. Örneğin, "Geç kaldığı için sınıfta ceza aldı."

Amaç sonuç cümlelerinde eylemin hangi hedefe veya amaca yönelik gerçekleştirildiği belirtilirken, neden sonuç cümlelerinde eylemin sebepleri ve ardından ortaya çıkan sonuçlar vurgulanır.

Eğer daha fazla örnek veya açıklama isterseniz, paylaştığım bilgiler doğrultusunda sorularınızı belirterek daha detaylı bir şekilde yardımcı olabilirim.

Dunyanin en aci biberi nedir?

Ekonomik esitsizlik ne demek?

1. Konular

1. 1.284.248
  2. Mesajlar

1. 1.670.715
  3. Kullanıcılar

1. 33.205
  4. Son üye

Geri
Üst Alt