S
SoruCevap
Ne Doğan Güne Hükmüm Geçer Kimin Şiiri? adlı şiir, güneşin doğuşuna olan hayranlığı anlatır. Şair, doğan güne hükmeden kişinin kim olduğunu merak eder. Şiirde, doğan güne hayretle bakarak şaşkınlık içinde kalır. Şair, doğan güne saygı duyar ve onun güzelliğine hayranlıkla bakar. Şiirde, doğan güne bağımlı olmanın ve onun etkisi altında kalmanın anlamı vurgulanır. Şair, doğan güne karşı duyduğu sevgiyi ve saygıyı ifade eder. Şiir, doğan güne övgüler düzen ve onun gücünü anlatır. Şair, doğan güne hayranlıkla bakar ve onun ışığında kendini bulur.
İçindekiler
"Ne Doğan Güne Hükmüm Geçer" şiiri, ünlü Türk şair Yahya Kemal Beyatlı'ya aittir. Yahya Kemal Beyatlı, Türk edebiyatının önemli isimlerinden biridir ve 20. yüzyılın başlarında etkili bir şekilde şiirler yazmıştır. "Ne Doğan Güne Hükmüm Geçer" şiiri de onun en tanınmış şiirlerinden biridir.
Yahya Kemal Beyatlı, 1884 yılında İstanbul'da doğmuş ve 1958 yılında vefat etmiş bir şair, yazar ve siyasetçidir. Türk edebiyatının Tanzimat sonrası döneminde etkili olan şairlerden biridir. Milli edebiyat akımının önde gelen temsilcilerindendir ve şiirlerinde genellikle milli duyguları işlemiştir.
"Ne Doğan Güne Hükmüm Geçer" şiiri, Yahya Kemal Beyatlı'nın milli duyguları ve vatan sevgisini yansıtan bir şiirdir. Şiirde, güneşin doğuşu ve doğan güne hükmetme isteği üzerinden Türk milletinin gücü, özgürlüğü ve bağımsızlığı vurgulanmaktadır. Şiir, Yahya Kemal Beyatlı'nın güçlü ve etkileyici dilini kullanarak Türk milletinin tarihindeki önemli olaylara atıflarda bulunur.
"Ne doğan güne hükmüm geçer ne batan güne,
Ben bir kavimler yığınıyım, kat kat, kat kat!
Bir kavimler yığınıyım, kat kat, kat kat!
Ve her kat bir millet, her millet bir devlettir.
Ben ki Türk'üm, doğruyum, çalışkanım, yiğit!
Bütün dünya, benim, vatan benim işte!
Kim bozar, kim yıkar, kim kaldırır, kim atar?
Benim, aşkım, sevdam, ulusal yolum işte!
Kim der ki: "Yolun sonu görünmüyor."
Yürüyelim arkadaşlar; bu bir görevdir!
Kim demiş ki: "Yolun sonu görünmüyor?"
Yürüyelim!"
Yahya Kemal Beyatlı, "Akıncılar", "İstiklal Marşı", "Kuvayı Milliye Destanı", "Rübab-ı Şikeste" gibi birçok ünlü şiir yazmıştır. Bu şiirlerde de genellikle milli duyguları ve vatan sevgisini işlemiştir. Yahya Kemal Beyatlı'nın şiirleri, Türk edebiyatının önemli eserleri arasında yer alır ve hala günümüzde okunan ve değer verilen şiirlerdir.
Yunus Emre tarafından yazılan ve bestelenen bir şiirdir.
Türk edebiyatı'nın önemli klasik eserlerinden biridir.
Şiir, tasavvuf konularını ele alır.
Sevgi, aşk ve insanlık değerlerini anlatır.
Yunus Emre'nin bu şiiri, geleneksel halk şiiri tarzındadır.
İçindekiler
Ne Doğan Güne Hükmüm Geçer Kimin Şiiri?
"Ne Doğan Güne Hükmüm Geçer" şiiri, ünlü Türk şair Yahya Kemal Beyatlı'ya aittir. Yahya Kemal Beyatlı, Türk edebiyatının önemli isimlerinden biridir ve 20. yüzyılın başlarında etkili bir şekilde şiirler yazmıştır. "Ne Doğan Güne Hükmüm Geçer" şiiri de onun en tanınmış şiirlerinden biridir.
Yahya Kemal Beyatlı Kimdir?
Yahya Kemal Beyatlı, 1884 yılında İstanbul'da doğmuş ve 1958 yılında vefat etmiş bir şair, yazar ve siyasetçidir. Türk edebiyatının Tanzimat sonrası döneminde etkili olan şairlerden biridir. Milli edebiyat akımının önde gelen temsilcilerindendir ve şiirlerinde genellikle milli duyguları işlemiştir.
"Ne Doğan Güne Hükmüm Geçer" Şiiri Hakkında Bilgi
"Ne Doğan Güne Hükmüm Geçer" şiiri, Yahya Kemal Beyatlı'nın milli duyguları ve vatan sevgisini yansıtan bir şiirdir. Şiirde, güneşin doğuşu ve doğan güne hükmetme isteği üzerinden Türk milletinin gücü, özgürlüğü ve bağımsızlığı vurgulanmaktadır. Şiir, Yahya Kemal Beyatlı'nın güçlü ve etkileyici dilini kullanarak Türk milletinin tarihindeki önemli olaylara atıflarda bulunur.
"Ne Doğan Güne Hükmüm Geçer" Şiirinin Tam Metni
"Ne doğan güne hükmüm geçer ne batan güne,
Ben bir kavimler yığınıyım, kat kat, kat kat!
Bir kavimler yığınıyım, kat kat, kat kat!
Ve her kat bir millet, her millet bir devlettir.
Ben ki Türk'üm, doğruyum, çalışkanım, yiğit!
Bütün dünya, benim, vatan benim işte!
Kim bozar, kim yıkar, kim kaldırır, kim atar?
Benim, aşkım, sevdam, ulusal yolum işte!
Kim der ki: "Yolun sonu görünmüyor."
Yürüyelim!"
Yahya Kemal Beyatlı'nın Diğer Ünlü Şiirleri
Yahya Kemal Beyatlı, "Akıncılar", "İstiklal Marşı", "Kuvayı Milliye Destanı", "Rübab-ı Şikeste" gibi birçok ünlü şiir yazmıştır. Bu şiirlerde de genellikle milli duyguları ve vatan sevgisini işlemiştir. Yahya Kemal Beyatlı'nın şiirleri, Türk edebiyatının önemli eserleri arasında yer alır ve hala günümüzde okunan ve değer verilen şiirlerdir.
Ne Doğan Güne Hükmüm Geçer Kimin Şiiri?
| Ne Doğan Güne Hükmüm Geçer Kimin Şiiri? |
| Şiirin yazarı ve aynı zamanda bestecisi Yunus Emre'dir. |
| Şiir, Türk edebiyatı'nın en önemli klasik eserlerinden biridir. |
| Ne Doğan Güne Hükmüm Geçer Kimin Şiiri, tasavvuf temalarını işler. |
| Şiir, sevgi, aşk ve insanlık değerlerini anlatır. |
| Yunus Emre'nin bu şiiri, halk şiiri geleneğine uygun bir şekilde yazılmıştır. |
Yunus Emre tarafından yazılan ve bestelenen bir şiirdir.
Türk edebiyatı'nın önemli klasik eserlerinden biridir.
Şiir, tasavvuf konularını ele alır.
Sevgi, aşk ve insanlık değerlerini anlatır.
Yunus Emre'nin bu şiiri, geleneksel halk şiiri tarzındadır.