Editör
Efsanevi Üye
Mütevellî ne demek?
Mütevelli ne demek Osmanlı? (Vely. den) Birinin yerine geçen. Bir vakfın idaresine memur edilmiş kimse.
Mütevelli Heyeti ne anlama geliyor?
Mütevelli Heyeti ne anlama geliyor?
Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları'nın yönetim ve temsile yetkili organı Mütevelli Heyeti'dir. Vakıfların karar organları, "Vakıf Mütevelli Heyeti"dir. İl ve ilçelerdeki tüm yardım programları, bu mütevelli heyetlerin kararları ile yürürlüğe girmektedir.
Mütevelli ne demek Ekşi?
"bir vakfın yönetiminin verildiği kimse" anlamına gelen sözcük. her zaman arkasından 'heyeti' kelimesinin geldiği sözcük. …
Osmanlıca Mütevelli ne demek?
Osmanlıca Mütevelli ne demek?
(Vely. den) Birinin yerine geçen. Bir vakfın idaresine memur edilmiş kimse.
Osmanlı'da Mülazım nedir?
Osmanlıda Mülazım ne demek? Bir işe girmek için bir süre parasız olarak o işe devam eden. Osmanlıda en istidatlı gençler, hariciyeye mülazım olarak girer, pişe pişe, kademe kademe yükselir, öyle bir siyasetçi haline gelir ki, düşmanın ne düşündüğünü, gelecekte ne düşüneceğini bile sezebilir…
Vakfı yöneten kişiye ne denir?
Vakfı yöneten kişiye ne denir?
Sözlükte "başkasının işini gören, dostluk gösteren, bakımını üstlenen" gibi anlamlar taşıyan mütevellî kelimesi terim olarak vakfiye şartları, şer'î hükümler ve mer'î mevzuat çerçevesinde vakfın işlerini idare etmek üzere görevlendirilen kimseyi ifade eder.
Mütevelli Heyeti ne zaman toplanır?
İki Haftada bir toplanan Mütevelli Heyeti tüm başvuruları inceler ve karara bağlayarak sonuçlandırır. Olumlu sonuçlanan başvurular hak sahibine ayni veya nakdi olarak teslim edilir ya da düzenli merkezi yardım olması durumunda ödeme döneminde ilgili ödeme yerinden yardım teslim alır.
Vakıf Mütevelli Heyeti ne yapar?
Vakıf Mütevelli Heyeti ne yapar?
VAKIF MÜTEVELLİ HEYETİNİN GÖREVLERİ Mahalli şartlara uygun olarak, vakıf gelirlerinin dağıtımının usul ve esasları ile yardım miktarlarını tespit etmek. Bilanço ve ekleri ile yıllık programları hazırlamak. Vakıf işlerinde uygulanacak prensipleri tespit etmek ve vakfın amacına ulaşabilmesi için gerekli kararları almak.
Mütevelli heyeti kimlerden oluşur?
Mütevelli Heyeti, 5263 sayılı Kanunla değiştirilmiş ve 09.12.2004 tarih ve 25665 sayılı resmi gazetede yayımlandığına göre şöyle oluşmuştur; Vakfın Başkanı Kaymakam olup, Belediye Başkanı, Mal Müdürü, İlçe Milli Eğitim Müdürü, İlçe Sağlık Müdürü, İlçe Tarım Müdürü, İlçe Müftüsü ile ilçe dâhilinde İlçe Kaymakamı'nın …
Vakıflarda Mütevelli Heyeti nedir?
Vakıflarda Mütevelli Heyeti nedir?
MADDE 3- Mütevelli Heyeti, Vakfın en yüksek karar organı olup, yapılan olağan veya olağanüstü toplantılarda vakıf hükmü şahsiyetini ilgilendiren önemli kararlar alır. Mütevelli heyet üyelerinin yapılan davete icabet etmesi esastır.
Osmanlıda vakıfların sevk ve idaresinden sorumlu görevli kimdir?
Osmanlılar'da küçük vakıfların, özellikle aile (zürrî) vakıflarının bütün idaresi mütevelliler tarafından yürütüldüğü halde büyük vakıfların idaresinde nâzır, mütevelli, câbî veya kâtip gibi birçok görevli hizmet yapardı.
Mülazemet ne demektir?
Mülazemet ne demektir?
Tezin esas konusunu teşkil eden manasıyla mülâzemet, yüksek dereceli medrese tahsilini tamamladıktan sonra mezun olan bir talebenin, ilmiye teşkilatında herhangi bir vazife alabilmesi için bir deftere medresedeki hocalarından biri tarafından kaydedilmesini ve böylece atama beklemesini ifade eder.