Modoratör
Efsanevi Üye
Müslüman olmayan bir kişi oruç tutabilir mi?
Müslüman olmayan bir kimseye, oruç tutması farz değildir ve o kişi oruç tutması için zorlanamaz. Öte yandan ibadetlerin bir kişiye farz olması için o kişinin ergenlik çağında olması ve akli dengesinin yerinde olması gerekmektedir.
Ramazan orucu disindaki Oruclar Imsaka göre mi?
Ramazan orucu disindaki Oruclar Imsaka göre mi?
Ramazan harici dönemde oruç tutacakların sabah ezanını beklemeden takvimde yazan imsak ile oruca başlamaları gerekiyor." "İmsak ile güneşin doğuş vakti arasında namaz kılınır.
Zayıf olanlar oruç tutabilir mi?
Zayıf olanlar oruç tutabilir mi?
Aşırı zayıf kişiler, Vücut direnci düşük olanlar, Yeni ameliyat geçirenler, Kemoterapi gören kanser hastaları, oruç tutmamalı ya da doktor kontörlünde tutmalıdır.
Oruç tutmadan önce abdest alınmalı mı?
Her oruç günü niyet etmeden önce abdest alınmasına gerek olmamakla birlikte kişinin gusül abdesti olması yeterlidir.
Namaz kılmayan kişi oruç tutabilir mi?
Namaz kılmayan kişi oruç tutabilir mi?
Namaz ve oruç ayrı iki farzdırlar. Elbette ki Müslüman'ın 5 vakit namazını kılması ve ramazan orucunu tutması gerekir. Bu farzdır. Ancak namaz kılmayan veya kılamayan bir kişiye 'Oruç tutamazsın' deme hakkına sahip değiliz.
Oruç acmak icin nasil niyet edilir?
Oruç acmak icin nasil niyet edilir?
' Allahümme leke sumtü ve bike amentü ve aleyke tevekkeltü, sübhaneke ve ala rızkıke eftartü veli savmel' ğadin min şehri ramazane nev eytü fağfir li ma kaddemtü vema" ahhertü. " Manası: "Allah'ım! Senin için oruç tuttum, sana inandım, sana dayandım, senin verdiğin rızıkla orucumu açtım.
Oruç hangi saatler arasında tutulur?
Oruç tutma zamanı tan yerinin ağarması (fecr-i sadık) ile başlar, güneşin batmasına kadar devam eder. Oruca başlamaya imsak, orucu açmaya ise iftar denir.
Ramazan ayı dışında oruç ne zaman başlar?
Ramazan ayı dışında oruç ne zaman başlar?
Şafiî mezhebine göre ise nafile dışındaki tüm oruçlara geceden niyet edilmelidir. İmsak vaktine kadar niyet edilmemişse o günün orucu geçerli olmaz. Nafile oruçlara ise güneş tepe noktasına gelmeden öncesine kadar niyet edilebilir (Şirâzî, el-Mühezzeb, I, 331-332)."
Oruç tutmadan once ne soylenir?
Oruç tutmadan once ne soylenir?
"Allahümme leke sumtu ve bike amentü ve aleyke tevekkeltü ve ala rızkıke eftartü ve savme'l-Gadi min şehri Ramazane neveytü, feğfirli ma kaddemtü ve ma ahhartü." "Allah'ım! Senin rızan için oruç tuttum, sana inandım ve sana güvendim. Senin rızkınla orucumu açtım ve Ramazan ayının yarınki orucuna da niyet ettim.
Orucun kabul olması için gereken şartlar nelerdir?
Oruç mükellefiyeti için gerekli olan şartlar; Müslümanlık, ergenlik (bulüğ) ve belli bir aklî olgunluk düzeyinde olmak (akıl) dır. Genel vücûb şartları yanında kişinin ayrıca oruç tutmaya güç yetirecek durumda olması ve yolcu olmaması da şarttır. Bu şartlar orucun edasının vaciplik şartları olarak da adlandırılır.