Modoratör
Efsanevi Üye
Monopol pazar nedir?
Tekel veya monopol, bir pazarda belirli bir ürün için üretici ya da dağıtımcı olarak tek bir firmanın bulunması durumudur. Bir monopol, rakip firmaların daha düşük fiyat koyması korkusu olmadan kendi fiyatını belirleme gücüne sahiptir.
Tavan fiyat regülasyonu nedir?
Tavan fiyat regülasyonu nedir?
En basit şekliyle, firmaların kârlarından çok uygulayabilecekleri maksimum fiyata sınırlama getiren bir fiyat kontrol mekanizması olarak tanımlanabilecek tavan fiyat regülasyonu, getiri oranı modelinin temel eksikliğini gidermeye yönelik geliştirilmiş ve ilk defa İngiltere'de uygulama alanı bulmuştur.
Monopol piyasaları ne demektir?
Monopol Piyasa, tekelleştirilmiş piyasa anlamına gelmektedir. Piyasayı tek bir oyuncu domine etmiş, ele geçirmiştir. Monopol piyasada üretici şirket ve sektör arasında bir far yoktur.
Doğal tekeller nedir?
Doğal tekeller nedir?
Doğal tekeller tüketimden mahrum bırakma ve faydada rekabet özelliklerine sahip olan özel mal ve hizmet üretirler. Doğal tekeller azalan maliyetlerle üretim yaparlar, yani üretim boyunca ortalama maliyetler azalır ve bu nedenle marjinal maliyetler her üretim miktarında ortalama maliyetlerin altında seyreder.
Regüle edilmiş piyasa nedir?
Regülasyon, devletin ekonomiye direkt müdahale ettiği çeşitli iktisat politikası araçlarından biridir. Devlet bu müdahalesini çeşitli alanlarda, piyasaya giriş çıkışı düzenleyici yasal tekeller oluşturarak yapmaktadır. Regülasyonlar devlet tarafından ekonomik ve sosyal amaçlara yönelik olarak uygulanmaktadır.
Rekabet çeşitleri nelerdir?
Rekabet çeşitleri nelerdir?
Tam Rekabet ile Tekel Piyasa Arasında
- Oligopol ve tekelci rekabet.
- Tekelci rekabet ve ekonomik kar.
- Oligopoller, duopoller, gizli anlaşmalar ve karteller.
Ekonomik sistemdeki piyasa tipleri nelerdir?
1) Monopol Piyasası (Tek satıcı, çok sayıda alıcı)