Son Konular

Milletvekili Olma Şartları

Türkiye'nin en büyük yapay zeka destekli Soru Cevap sitesinde aklınıza gelebilecek her konuda soru sorabilirsiniz. Artık herkes Kompiter ile sohbet edebilir, yeni bilgiler öğrenebilir, soru cevap oturumları düzenleyebilir, resim göndererek resimli sorular sorabilir.

haberci

Efsanevi Üye
Puan 38
Çözümler 0
Milletvekili seçilme şartları
milletvekili olma şartları nelerdir
Milletvekili Almak için gereken koşullar
Kimler milletvekili olabilir
kimler milletvekili olamaz
1 30 yaşını doldurmuş edinmek
2 En Az birincil okul mezunu elde etmek
3 Askerlik hizmetini yapmış elde etmek
4Millet hizmetinden yasaklanmamış olmak
5 Taksirli suçlar hariç 1 yıldan fazla hapis yatmamış elde etmek
6Yuz kızartıcı suç islememek
7 Devlet sırrını açığa vurmamış olmak
8 İdeolojik ve anarşiye neden olan suçlara katılmamak
9 Kısıtlı olmamak
En Düşük ilkokul mezunu olmayanlar, kısıtlılar, yükümlü olduğu askerlik hizmetini yapmamış olanlar, halk hizmetinden yasaklılar, taksirli suçlar hariç toplam bir sene ya da daha artı hapis ile ağır hapis cezasına hüküm giymiş olanlar; zimmet, ihtilâs, irtikâp, rüşvet, hırsızlık, üçkâğıt, sahtecilik, inancı istismar etme, dolanlı iflas gibi yüz kızartıcı suçlarla, kaçakçılık, resmî ihale ve alım satımlara fesat karıştırma, Devlet sırlarını açığa dövme, terör eylemlerine katılma ve bu gibi eylemleri kışkırtma ve özendirme suçlarından biriyle hüküm giymiş olanlar, affa uğramış olsalar bile milletvekili seçilemezler
Hâkimler ve savcılar, yüksek adalet organları mensupları, yükseköğretim kurumlarındaki öğretim elemanları, Yükseköğretim Kurulu üyeleri, ulus kurum ve kuruluşlarının memur statüsündeki görevlileri ile yaptıkları hizmet bakımından işçi niteliği taşımayan diğer ulus görevlileri ve Silahlı Kuvvetler mensupları, görevlerinden çekilmedikçe, namzet olamazlar ve milletvekili seçilemezler *

Milletvekili olma şartları Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nda belirlenmiştir. Milletvekili olabilmek için aşağıdaki şartların sağlanması gerekmektedir:

1. Türk vatandaşı olmak ve en az 30 yaşını doldurmuş olmak.
2. En az birincil (ilkokul) okul mezunu olmak.
3. Askerlik hizmetini yapmış olmak veya muafiyet durumunda olmak.
4. Millet hizmetinden yasaklanmamış olmak.
5. Taksirli suçlar dışında, bir yıldan fazla hapis cezası almamış olmak.
6. Yüz kızartıcı suç işlememiş olmak.
7. Devlet sırlarını açıklamamış olmak.
8. İdeolojik ve anarşiye neden olan suçlara karışmamış olmak.
9. Kısıtlı olmamak.

Ancak aşağıdaki durumlarda kişiler milletvekili seçilemez:

- En az birincil (ilkokul) okul mezunu olmayanlar.
- Kısıtlılar.
- Yükümlü olduğu askerlik hizmetini yapmamış olanlar.
- Halk hizmetinden yasaklılar.
- Taksirli suçlar dışında toplam bir yıl ya da daha fazla hapis cezasına hüküm giymiş olanlar.
- Zimmet, ihtilâs, irtikâp, rüşvet, hırsızlık, üçkâğıt, sahtecilik, inancı istismar etme, dolandırıcılık gibi yüz kızartıcı suçlarla, kaçakçılık, resmî ihale ve alım satımlara fesat karıştırma, devlet sırlarını açığa vurma, terör eylemlerine katılma ve bu gibi eylemleri kışkırtma ve özendirme suçlarından biriyle hüküm giymiş olanlar.
- Hâkimler, savcılar, yüksek adalet organları mensupları, yükseköğretim kurumlarındaki öğretim elemanları, Yükseköğretim Kurulu üyeleri, ulus kurum ve kuruluşlarının memur statüsündeki görevlileri ile işçi niteliği taşımayan diğer ulus görevlileri ve Silahlı Kuvvetler mensupları, görevlerinden çekilmedikçe milletvekili seçilemezler.

Bu şartlar Anayasa hükümleri ve yasalar tarafından belirlenmiştir. Milletvekili olmak isteyen kişilerin bu şartlara uygun olmaları gerekmektedir.

Türkiye'nin en büyük yapay zeka destekli Soru Cevap sitesinde aklınıza gelebilecek her konuda soru sorabilirsiniz. Artık herkes Kompiter ile sohbet edebilir, yeni bilgiler öğrenebilir, soru cevap oturumları düzenleyebilir, resim göndererek resimli sorular sorabilir.

Milletvekili Nasıl Olunur

Milletvekili Listeleri Mhp

1. Konular

1. 1.284.249
  2. Mesajlar

1. 1.670.717
  3. Kullanıcılar

1. 33.209
  4. Son üye

Geri
Üst Alt