- Web sitesi
- forumdaslar.com
- Tuttuğu Takım
-
Beşiktaş
- Meslek
- Webmaster
- @FORUMDASLAR
Mesrutiyet anlamı nedir?
Meşrutiyet, meşruti monarşi, anayasal monarşi, anayasal tekerki ya da parlamenter monarşi, hükümdarın yetkilerinin anayasa ve halk oyuyla seçilen meclis tarafından kısıtlandığı yönetim biçimi.
Devlet yönetiminde kral padişah gibi Hükümdarlarla birlikte bir meclisinde söz sahibi olduğu yönetim biçimine ne isim verilir?
Monarşi, bir hükümdarın devlet başkanı olduğu bir yönetim biçimidir. Saltanatın bir başka adıdır. Seçim dışı yöntemler kullanılır. Bu hükümdar, Türkçede kral, imparator, şah, padişah, prens, emir, kağan, hakan,han gibi çeşitli adlar alabilir.
Meşrutiyet nedir örneklerle açıklayınız?
Genel olarak ele alındığı zaman Meşrutiyet kelimesi padişahlık sistemiyle yönetilen ülkelerde açılan parlamentonun, hükümdar başkanlığı bünyesinde bu sisteme geçiş dönemi olarak da anlatmak mümkün. Özellikle Osmanlı dönemi için çok önemli bir geçiş olduğunu dile getirmek mümkün.
Genç Osmanlılar hareketi nedir?
Jön Türkler Osmanlı İmparatorluğu'nun son döneminde ortaya çıkan, önceden muhalif daha sonradan ise iktidar gücü olan laik ve meşrutiyetçi kişilerdir. Jön Türkler, 19. yüzyılın son çeyreğinde Osmanlı İmparatorluğu'nda dönemin padişahı II. Abdülhamit'i hedef almıştır.
1 Meşrutiyet nasıl ilan edildi?
Temel kanun anlamına gelen Kanun-i Esasi, 23 Aralık 1876 tarihinde ilan edildi. 1878 yılında askıya alındı ve 1908 yılında ihtilal sonrası tekrardan yürürlüğe girdi. Bu kanunla birlikte Osmanlı devleti batılılaşmayı hızlandırmış, halkın can ve mal güvenliği sağlanmış, yetkililerin sınırsız gücü sınırlandırılmıştır.
1 Meşrutiyet dönemi nedir?
23 Aralık 1876 – 14 Şubat 1878Birinci Meşrutiyet / Dönem
Meşrutiyetin ilanı amacı nedir?
Meşrutiyet, yönetimin tek otoritesi olan Padişah'ın tek karar organı olduğu bir sistemde, halkın da söz sahibi olduğu yenilikçi yapıyı temsil eder. Bu yapıda Meclis-i Ayan üyelerini Padişah, Meclis-i Mebusan üyelerini de halk seçer.