Modoratör
Efsanevi Üye
Meşkhane de hangi eğitim verilirdi?
Saray mekteplerinin üçüncüsü Meşkhane mektebidir. Yetenekli iç oğlanların musiki öğrendiği mekteplerdir. Sarayda padişahın ailesi ve hizmetlilerin kaldığı bölüme "harem" adı verilir. Haremde yaşayan çocukların eğitimleri ile kalfalar ve dadılar ilgilenirdi.
Osmanlı'da çocuklara temel eğitimin verildiği kurum hangisi?
Osmanlı'da çocuklara temel eğitimin verildiği kurum hangisi?
Sıbyan mektebi Sıbyan(çocuklar) mektebi Osmanlı'da ilköğretim kurumuydu.
Sıbyan mektebinde Kimler eğitim Alabilir?
Şimdiki anaokullarının Osmanlıdaki karşılığıdır Sıbyan Mektepleri. Sabî'nin çoğulu sıbyan, "çocuklar" mânâsına gelir. Bu mekteplerde sabî denilen 5-6 yaşındaki ilkokul öncesi çocuklar eğitim gördüğü için bu adı almıştır.
Enderun Mektebine kim gider?
Enderun Mektebine kim gider?
Enderûndan sadrazamlar, kaptan paşalar, yeniçeri ağaları, eyalet valileri, sancak beyleri, daha başka hizmetler için ünlü kişiler, ayrıca şairler, edipler, ressamlar, mimarlar, müzikçiler, tarihçiler, fen ve matematik bilginleri (ve öğretmenleri) ve daha bunlar gibi medresenin yetiştirmediği bilginler de yetişmiştir.
Ilk medrese nerede açılmıştır?
İlk medrese Tokat'ın Niksar ilçesinde kurulmuştur. Danışmentliler tarafından yaptırılmış olan Yağbasan Medresesi Anadolu'nun en eski medresesidir. Yağbasan medresesi Selçuklu döneminde Nizameddin Yağıbasan tarafından inşa ettirilmiştir.
Osmanlı devletinde dini eğitimin verildiği yerler nerelerdir?
Osmanlı devletinde dini eğitimin verildiği yerler nerelerdir?
Sıbyan mekteplerinde çocuklara dini eğitim verilirken; tekke, zaviye ve dergâhlarda müzik, spor, edebiyat gibi faaliyetler, din adamları tarafından yürütülmekteydi.Osmanlı Devleti, pek çok alanda olduğu gibi eğitimde de ıslahat girişimlerine başladığında medrese eğitimi veren okulların yanı sıra sultani, idadi, rüştiye …
Sıbyan mektebi nedir ve kimler tarafından kurulur?
Esasında Osmanlı Sıbyan mekteplerinin günümüzdeki karşılığının "okul" olarak değil de, "ders ünitesi" olarak algılanması daha doğru olacaktır. Bu okullar çoğunlukla mahalle camilerinin ve mescitlerinin yanında ve bazı yerlerde özel olarak hayırsever olan kişiler tarafından yaptırılmakta idi.
Osmanlı'da çocuk eğitimi kaç yaşında başlar?
Osmanlı'da çocuk eğitimi kaç yaşında başlar?
Osmanlı döneminde çocuklar, dört ile altı yaş arasında okula başlarlardı. 19. yüzyılda çocuklar dört-beş yaşlarında ise okula ebeveynlerinin rızasıyla gönderilirdi. Altı yaşındakileri göndermeyen aileler ise cezalandırılırdı. İlkokul eğitimi veren okullara sıbyan mektebi, mahalle mektebi veya taş mektep denirdi.
Enderun mektebine öğrenci alımı nasıl yapılır?
Öğrenci alımı Yeniçeri ve Acemioğlan Ocaklarının nezareti ve yönetimi altında yapılırdı. Ağa, Ocak ağalarından, bu tür işlerde tecrübeli olan bir "Devşirme ağası" ile bir kâtip atardı.