Editör
Efsanevi Üye
Meritokrasi hipotezi nedir?
İnsanlar, çoğunlukla; makamları/mevkileri ve çalışanları, liyakat esasına göre değerlendirmenin ve ödüllendirmenin adil ve meşru olduğu konusunda hemfikirdir. Meritokrasi, bu meşru düşünce doğrultusunda yönetim erkinin, insanların şahsi yeteneğine ve çabasına yani liyakata dayandığı yönetim şeklidir.
Meritokrasi miti nedir?
Özellikle kamu yönetiminde daha bilgili ve yetenekli kişilerin seçilmesi ve yine hizmet içindeki ilerleme ve yükselmelerinin bilgi, başarı ve yetenek kıstaslarına göre yapılmasını amaçlar. Osmanlı Devleti'ndeki Devşirme sistemi buna örnek gösterilebilir.
Demokritosa göre gerçekte var olan nedir?
Demokritosa göre gerçekte var olan nedir?
Democritus'un teorisi, her şeyin fiziksel olarak, ancak geometrik olarak bölünemez olan "atomlardan" oluştuğunu; atomlar arasında boşluk olduğunu; atomların yok edilemez olduğu ve her zaman hareket hâlinde olduğunu ve olacağını; sonsuz sayıda ve şekil/boyut olarak farklılık gösteren atom türleri olduğunu savundu.
Meritokrasi kim buldu?
Meritokrasi kim buldu?
Meritokrasi sözcüğü ilk kez Britanyalı sosyolog Michael Young'ın hiciv tarzındaki eseri İngilizce: Rise of the Meritocracy (Meritokrasinin Yükselişi)'nde geçmektedir. Bu kelime Latince Latince: meritum ile Yunanca kratein (Yunanca: κρατεῖν) sözcüklerinin birleşmesinden oluşmuştur.
Thales görüşleri nelerdir?
Thales'e göre şeylerin doğası sudur. şeylerin doğası sudur derken suyun her şeyin ana unsuru, ana maddesi, her şeyin kendisinden meydana geldiği ilk neden olduğu kast edilmektedir. Su, kendisi değişmeyen fakat diğer bütün varolanların kendisinden doğup yine kendisine döndüğü ana maddedir.
Thales neyi savunuyor?
Thales maddenin ilk öğesi (arkhe, töz) olarak suyu ileri sürmüştür. İlk öğe olduğundan dolayı toprağın suyun üzerinde bulunduğunu, dünyanın bir tepsi gibi olduğunu ve su tarafından taşındığını söylemiştir.
Varlığı üçe ayıran filozof kimdir?
Varlığı üçe ayıran filozof kimdir?
İbn Sînâ (2005:276) varlığı önce zorunlu ve mümkün olarak ikiye ayırır. O'nun bu ayrımı mantık ilminden kaynaklanan bir düşüncedir. İbn Sînâ'ya göre (1996:142) bir önermede yüklem (mahmul) ile konu (mevzu) arasında zorunlu olarak üç madde (el mevadd'us-salase) farz edebiliriz.