- Web sitesi
- forumdaslar.com
- Tuttuğu Takım
-
Beşiktaş
- Meslek
- Webmaster
- @FORUMDASLAR
Marx a göre kâr nedir?
Marx bu yüzden kârı, artı-değerin dönüşmüş biçimi diye niteler. Artı-değerin, üretim alanında değil, değişim alanında doğduğu öne sürüldüğü gibi, kâr da ürünün satışıyla gerçekleşen bir fazlalık ve sermayenin bir yavrusu olduğu öne sürülür.
Karl Marx sosyoloji için neden önemli?
Karl Marx, insan toplumlarının değişim süreçlerine ilişkin sosyolojik çözümlemelerde bulunmuştur. Tarihsel materyalizm anlayışı Marx'ın sosyolojik düşünceye yapmış olduğu en büyük katkı olarak değerlendirilebilir.
Üretim fiyatı nedir Marx?
Eşit kâr oranının elde edilmesini sağlayan mübadele oranlarına Marx üretim fiyatları adını verir. Üretim fiyatları her malın üretimi için harcanmış olan değişmez ve değişken sermayeye (maliyet fiyatına), ortalama kâr oranı üzerinden elde edilen artı-değerin eklenmesi sonucunda belirlenir.
Marx a göre ücret oranını ne belirler?
Ücretlerin ne kadar yüksek ya da ne kadar düşük olacağını ise, tek yönlü olarak kapitalistlerin "iradesi" değil, kapitalist ile işçi arasındaki mücadele belirler.
Kâr yasası nedir?
meteoroloji genel mudurlugunun cikardigi yasadir.. kabaca tasvir edersek, kar yagi$ orani sabit olarak du$me egilimi gosteren nahiyelerde (mesela erdemir) avlanmayi ve jetski ile dagdan inmeyi yasaklar.. "kapitalizmin en temel yasalarından biri de "kâr oranlarının eğilimsel düşüş yasası"dır.
Karl Marx'ın sosyolojik görüşleri nelerdir?
Marx, kapitalizm öncesi toplumdan modern-endüstriyel kapitalist topluma dönüşümü kavramsal ve yöntemsel açıdan özgün bir toplum teorisi çerçevesinde analiz etmeye çalışır. Bu bakımdan da çalışmaları hem klasik hem de modern sosyolojinin gelişimi üzerinde önemli bir etki yaratmıştır.
Max Weber sosyolojiye katkıları nelerdir?
Weber sosyolojiye önemli katkılar sağlamıştır, bir bilim olarak sosyolojinin genel kavramsal çerçevesini çizmiş ve tutarlı bir sosyal bilimler felsefesi geliştirmiştir. Weber'in önemi onun Emile Durkheim'la birlikte ayrı ve bağımsız bir disiplin olarak modern sosyolojinin kurucusu olmasından kaynaklanmaktadır.
Üretim fiyatı nedir?
b) Üretim Giderleri: Bir mamul veya hizmetin üretimi nedeniyle ortaya çıkan maliyetlere üretim maliyeti denilir. Üretim maliyeti, bir mamul veya hizmetin üretimi için kullanılan direkt ilk madde ve malzeme, direkt işçilik ve genel üretim giderlerinin toplamından oluşur.
Artı-değer Nedir? Artı-değer, işçinin emeğinin, işgücünün değerinin üzerinde yarattığı ve kapitalist tarafından karşılıksız olarak el konulan değerdir. Artı-değer yasası, kapitalizmin ekonomik temel yasasıdır.