- Web sitesi
- forumdaslar.com
- Tuttuğu Takım
-
Beşiktaş
- Meslek
- Webmaster
- @FORUMDASLAR
Maliyet hesaplama yöntemleri nelerdir?
Maliyet yöntemlerini ya da sistemlerini şöyle sıralamak mümkündür :
- Maliyetin saptanma zamanına göre; a) Fiili maliyet sistemi. b) Tahmini maliyet sistemi. c) Standart maliyet sistemi.
- Giderlerin yüklenilme biçimine göre; a) Tam maliyet sistemi. b) Değişken maliyet sistemi.
- Üretimin şekline, biçimine göre;
Fiili maliyet yöntemi ne demek?
Fiili maliyet yöntemi ne demek?
Fiili maliyet (actual cost), bir envanter kaleminin üretilmesi ve / veya satın alınması için gerçekten harcanan kaynakların (satınalma masrafları, hammadde, zaman) çeşitli dağıtım anahtarına göre şarj edilmesi sonucu ortaya çıkar.
Bir ürünün maliyeti ne demek?
Bir ürünün maliyeti ne demek?
Ürün maliyeti, bir ürünü son tüketiciye hazır hale getirmek için gerekli olan üretim işlemlerin toplam ne kadarlık bir maliyet gerektirdiğidir. Kullanılan materyallerin, gerekli iş gücünün ve fabrikasyon maliyetlerinin toplamı ile ürün maliyeti hesaplama işlemleri yapılmaktadır.
Maliyet hesaplama sistemi nedir?
Maliyet sistemleri, ürünlerin maliyetlerini hesaplayan, maliyet giderlerini izleyen ve bu giderlerin kontrol edilmesine yardımcı olan sistemler olarak tanımlanmaktadır. Maliyet hesaplama sistemleri, maliyetlerin raporlanmasına odaklanırken, maliyet yönetim sistemlerinin kapsamları ise çok daha geniştir.
Standart ve fiili maliyet nedir?
Standart ve fiili maliyet nedir?
Standart maliyet üretim esnasında oluşan giderlerin hakiki değerinin yerine katlanılan giderlerin standardını baz alarak oluşturulan hesaplama yöntemidir. Standart maliyet yöntemi ile hakiki üretim giderleri ile saptanmış standartlarını kıyaslayarak farklarının analizi alınarak değerlendirilir.
Işlem maliyeti ne demek?
Işlem maliyeti ne demek?
Genel olarak firma ya da bireylerin herhangi bir mal ve/veya hizmete ulaşmak için geçirdiği zaman, istenilen mal ya da hizmete ulaşmak için yapılan tüm araştırma, ulaşma ve pazarlık-takip çabalarına ilişkin giderlerin toplamıdır.
Maliyet hesabi nasil yapilir birim maliyet nedir?
Genel çerçevede basit bir şekilde birim maliyet hesaplanmaktadır. Matematiksel bir işlem olması ile beraber, toplam maliyet ve üretim miktarı üzerinden ele alınır. Bu doğrultuda toplam maliyet üretim miktarına bölünür. Böylece çıkan sonuç bir ürünün maliyetidir.