Modoratör
Efsanevi Üye
Mali tabloları kim denetler?
Sermaye Piyasası Kanunu (SPK)'na tabi halka açık şirketlerin bağımsız denetimi, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK)'na tabi şirketlerin bağımsız denetimi, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK)'na tabi şirketlerin bağımsız denetimi, Sigorta şirketlerinin bağımsız denetimi.
Muhasebe denetimini kim yapar?
Muhasebe denetimini kim yapar?
Esas amacı muhasebe kontrolleri ve finansal kayıtları denetlemek olan dış denetim faaliyeti bağımsız denetçiler veya kamu denetçileri tarafından yapılır.
Faaliyet denetimini kim yapar?
Faaliyet denetimini kim yapar?
Faaliyet denetimi her türde denetçi tarafından yapılabilirse de, uygulamada bu denetimin genellikle iç denetçiler ve devlete bağlı kamu denetçileri tarafından sürdürüldüğü görülmektedir (Güredin, 2000, 15).
Muhasebe Mali Tablo denetimi nedir?
Finansal tabloların denetimi; "bir işletmenin finansal tablolarının finansal durumu ve faaliyet sonuçlarını doğru ve dürüst, genel kabul görmüş muhasebe ilkelerine ve yasal düzenlemelere uygun olarak yansıtıp yansıtmadığı konusunda bir görüş oluşturmaktır" şeklinde tanımlanmaktadır1.
KGK Bağımsız Denetçilik nedir?
KGK Bağımsız Denetçilik nedir?
Bağımsız Denetçi : Herhangi bir kişi veya kuruluşa bağımlı olmadan, genel kabul görmüş muhasebe ilkeleri ve esasları ışığında mali tabloların gerçeği yansıtıp yansıtmadığını araştıran kişidir. 3568 sayılı yasa ile denetim yetkisi SMMM ve YMM'lere verilmiştir.
Bağımsız denetimi kim yapar?
Bağımsız denetimi kim yapar?
Bağımsız denetim, bağımsız denetçiler ve bağımsız denetim kuruluşları tarafından yürütülür. Bağımsız denetçiler; yeminli mali müşavirlik ya da serbest muhasebeci mali müşavirlik ruhsatını almış meslek mensupları arasından Kamu Gözetimi Kurumu (KGK) tarafından yetkilendirilen kişilerdir.
Muhasebe denetim işlemleri nedir?
Bir işletmenin mali işlemlerinin ve faaliyetlerinin ; Belirlenmiş yöntemlere,Kurallara, Mevzuatlara uygun olup olmadığının belirlenmesi amacıyla incelenmesidir. faaliyetlerle ilişkili usul ve yöntemlerin uygulanış biçimlerinin incelenmesidir.
Faaliyet denetimi nasıl yapılır?
Faaliyet denetimi nasıl yapılır?
Faaliyet denetiminin aşamalarını şöyle sıralayabiliriz:
- İşletmenin önemli faaliyet konuları tespit edilir.
- İşletmenin faaliyet bütçeleri elde edilir.
- İşletmenin içinde bulunduğu sektörün faaliyet performans verileri ve oranları araştırılır.
- İşletmenin faaliyet süreçleri gözlemlenir.
Muhasebe denetim Türleri Nelerdir?
Muhasebe denetim Türleri Nelerdir?
DENETİM TÜRLERİ: konusu ve amacına göre denetim türleri 3 tanedir.
- Finansal Denetim( Mali tabloların denetimi)
- Usul Denetimi( Uygunluk Denetimi.
- Performans Denetimi( Faaliyet denetimi)
Mali denetim nasıl yapılır?
Mali denetimin birinci ayağı, harcama yerlerinin (tahakkuk dairelerinin) bağlı olduğu muhasebe biriminde yürütülen muhasebe denetimidir. Bu aşamada muhasebe düzeninin yeterliliği, tekil mali işlemlerin doğruluğu (hatadan arınmışlığı), kanun tüzük ve yönetmeliklere uygunluğu araştırılır.
Denetçilik Sınavına Kimler Girebilir?
Denetçilik Sınavına Kimler Girebilir?
2- Sınava; hukuk, iktisat, maliye, işletme, muhasebe, bankacılık, kamu yönetimi ve siyasal bilgiler dallarında eğitim veren fakülte ve yüksekokullardan veya denkliği Yükseköğretim Kurulunca tasdik edilmiş yabancı yükseköğretim kurumlarından en az lisans seviyesinde mezun olanlar veya diğer öğretim dallarından lisans …