Modoratör
Efsanevi Üye
Linux boot ne işe yarar?
Boot, işletim sisteminin yüklenme evresidir. /boot klasörü, boot işlemi için gereken her şeyi içerir. Bilgisayarın başlangıç (boot) aşamasında gerekmeyen ayar ve yapılandırma dosyaları burada bulunmaz; başka klasörlerden gerektiği zamanlarda yüklenir.
Proc Linux Nedir?
Linux sistemlerde sistemin durumunu inceleme, kayıtlarını izleme, sistem hakkında bilgiler edinebilme ve çalışan programların bilgilerini öğrenebilmemiz için özel dosyalar barındıran sistem klasörünün adı /proc'dur.
Linux usr dizini nedir?
Linux usr dizini nedir?
/usr , daha geniş bir tanımla; tüm kullanıcılarca paylaşılan verileri (programlar, komutlar, kütüphaneler, dokümanlar gibi) içeren dizindir. /usr ile ilgili söylenebilecek bir başka nokta da "local" klasörüdür. Linux, sunucu olarak birçok istemciye hizmet verebilecek bir işletim sistemidir.
Linux dosya sistemi nedir?
Linux dosya sistemi nedir?
Linux çekirdeğini kullanan işletim sistemleri genellikle extended filesystem (uzatılmış dosya sistemi) ya da kısaca ext olarak adlandırılan dosya sistemlerini kullanılır. Ext dosya sistemleri, dosya bilgilerini inode tablosu denilen yapı üzerinde tutar.
Programların ayar dosyaları hangi dizinde tutulmaktadır?
/usr, daha geniş bir tanımla; tüm kullanıcılarca paylaşılan verileri (programlar, komutlar, kütüphaneler, dokümanlar gibi) içeren dizindir. /usr ile ilgili söylenebilecek bir başka nokta da "local" klasörüdür. Linux, sunucu olarak birçok istemciye hizmet verebilecek bir işletim sistemidir.
Dev dizini nedir?
/dev dizini. /dev dizini pek çok çeşit aygıt için aygıt giriş/çıkış dosyaları içerir. Ethernet kartı hariç tüm aygıtlar için bu dizin altında – sistemde olsun ya da olmasın – bir düğüm vardır. Özel bir düzendeki aygıt dosyaları Aygıt Dosyaları bölümünde açıklanmıştır.
Dosya ve dizin yetkilerini değiştirmek için hangi komut kullanılır?
Dosya ve dizin yetkilerini değiştirmek için hangi komut kullanılır?
Dosyanın izinlerini değiştirmek için chmod komutu kullanılır. Bu komutu kullanırken hangi izin düzeyine (kullanıcı, grup veya diğerleri) hangi izinlerin verileceği veya kaldırılacağı yazılır.
Echo komutu ne ise yarar?
Echo komutu ne ise yarar?
Kilopat. @Echo off girilen komutların açılan CMD penceresinde gizlenmesini sağlar.