Son Konular

Laptopum GPT mi MBR mi?

Editör

Efsanevi Üye
Puan 38
Çözümler 0

Laptopum GPT mi MBR mi?

"Bilgisayarım sağ tık -> Yönet -> Disk Yönetimi -> Diske sağ tık -> Özellikler -> Birimler" yolunu izleyerek diskin MBR mi GPT mi olduğunu anlayabilirsin.

GPT olup olmadığı nasıl anlaşılır?

GPT olup olmadığı nasıl anlaşılır?
Diskin GPT mi MBR mi olduğu nasıl anlaşılır?
- Adım: Bilgisayarınızın arama kutusuna diskpart.exe yazın ve entera basın.
- Adım: Diskpart açıldığı zaman list disk komutunu yazın. Bilgisayarınızdaki hard diskle alakalı birkaç bilgi gelecek.
- Adım: Diskin karşısında Gpt diye bir bölüm var.

MBR mi GPT mi nasıl öğrenirim?

- Adım: Diskpart açıldığı zaman list disk komutunu yazın.
- Adım: Bilgisayarınızın arama kutusuna devmgmt.msc yazın ve entera basın.
- Adım: Aygıt Yöneticisinde Disk sürücüleri altında hard diskiniz yer alır.

Disk bölüm düzeni nasıl öğrenilir?

Disk bölüm düzeni nasıl öğrenilir?
"Disk sürücüleri" altından Windows 10 kurulumunu yapacağınız sabit diskinizi bulun ve sağ tıklayarak "Özellikler" deyin. Açılan pencereden "Birimler" sekmesine gelin ve "Doldur" butonuna tıklayın. Aşağıda gösterildiği gibi "Bölümleme stili" karşısındaki parantez içindeki kısımda aradığınız cevabı bulacaksınız.

GPT nasıl öğrenilir?

- Adım: Diskpart açıldığı zaman list disk komutunu yazın. Bilgisayarınızdaki hard diskle alakalı birkaç bilgi gelecek.
- Adım: Diskin karşısında Gpt diye bir bölüm var.

NTFS mi GPT mi?

NTFS mi GPT mi?
Dosya sistemi "NTFS" olmalıdır. Yeni bir anakarta sahipseniz ve UEFI kurulum yapacaksanız ise aşağıdaki gibi "UEFI için GPT Bölüm Düzeni" seçilmelidir. Dosya sistemi "FAT32" olmalıdır. GPT bölümleme sistemine sahip sabit diskiniz için GPT, MBR bölümleme sistemine sahip sabit diskiniz için MBR seçilmelidir.

GPT (GUID Partition Table) ve MBR (Master Boot Record), disk bölümleme yöntemleridir. Bilgisayarınızın diskini MBR mi yoksa GPT mi olduğunu anlamanın birkaç yolu vardır. İşte detaylı olarak anlatılan adımlar:

1. **Bilgisayarınızın Disk Yönetimi ile Anlamak:**
- Sağ tıklayarak Başlat menüsünden "Yönet" seçeneğine tıklayın.
- Açılan Yönetici Araçları arasından "Disk Yönetimi"ni seçin.
- Diske sağ tıklayarak "Özellikler" seçeneğine tıklayın.
- Açılan pencerede "Birimler" sekmesine gelin.
- "Bölümleme Stili" bölümünde, diskin MBR mi yoksa GPT mi olduğunu görebilirsiniz.

2. **Diskpart Kullanarak Anlamak:**
- Başlat menüsüne "diskpart.exe" yazarak ve Enter tuşuna basarak Diskpart'ı açın.
- Açılan komut istemine "list disk" yazıp Enter tuşuna basın.
- Ekranda listelenen diskler arasında, GPT diskler "Gpt" şeklinde belirtilir.

3. **Aygıt Yöneticisi ile Anlamak:**
- Başlat menüsüne "devmgmt.msc" yazın ve Enter tuşuna basarak Aygıt Yöneticisi'ni açın.
- Aygıt Yöneticisi'nde "Disk sürücüleri" altında hard diskinizin detaylarını görebilir ve buradan diskin bölümleme stilini öğrenebilirsiniz.

4. **Windows Dosya Gezgini ile Anlamak:**
- Windows Dosya Gezgini'ni açın.
- Diskiniz üzerinde sağ tıklayarak "Özellikler" seçeneğine tıklayın.
- Açılan pencerede "Birimler" sekmesine gelin.
- "Bölümleme Stili" bölümünde, diskin MBR mi yoksa GPT mi olduğunu görebilirsiniz.

GPT ve MBR bölümleme sistemlerinin yanı sıra dosya sistemleri de dikkate alınmalıdır. Dosya sistemi NTFS olmalıdır ve UEFI kurulum yapacaksanız disk bölümleme sistemini UEFI için GPT olarak seçmelisiniz. FAT32 dosya sistemi ise genellikle USB belleklerde kullanılan bir dosya sistemidir.

Bu adımları takip ederek bilgisayarınızdaki diskin GPT mi MBR mi olduğunu ve hangi dosya sistemine sahip olduğunu öğrenebilirsiniz.

Etik kavrami neden onemli?

VDSL nedir ne ise yarar?

1. Konular

1. 1.284.248
  2. Mesajlar

1. 1.670.715
  3. Kullanıcılar

1. 33.205
  4. Son üye

Geri
Üst Alt