- Web sitesi
- forumdaslar.com
- Tuttuğu Takım
-
Beşiktaş
- Meslek
- Webmaster
- @FORUMDASLAR
Laboratuvar kazalarında ne yapılmalı?
Laboratuvar kazalarında dikkat edilecek en önemli nokta gözün korunmasıdır. Bunun için gözlük takılması tavsiye edilir. Gözlerin bir yakıcı madde ile yaralanması halinde hemen bol su ile yıkanır. Göz mutlaka açık tutulmalıdır.
Laboratuvarda oluşan kimyasal yanıklarda hangi ilk yardım kurallarını öncelikle uygulamalıyız?
Asetik asit, hidroklorik asit, fosforik asit ve sülfürik asidin deri ile temasında hemen bol çeşme suyu ile yıkamalı, bulaşan giyecekler çıkarılmalıdır. Önce temas ettiği alanlar iyice yıkanmalı, sonra soda, bikarbonat gibi yumuşak bir alkali çözeltisi uygulanmalıdır.
Laboratuvarda ilkyardımın önemi nedir?
Ağız yolu ile gerçekleşen zehirlenmelerde İlk yardım, kaza geçiren kişi/kişilerin hızlı bir şekilde ilk yardım merkezine ulaşımı sağlanmalıdır. Krom, brom, HCl gibi kimyasalların buharları doğrudan solunduğunda zehirlenmelere yol açar. Bu durumda zehirlenen kişinin hemen en yakın sağlık kuruluşuna nakli sağlanmalıdır.
Laboratuvarda iş güvenliği nedir?
Laboratuvarda mutlaka önlük ve eldiven giyilmeli, korucu gözlük takılmalı, giysiler tehlike oluşturmayacak şekilde giyilmelidir. Laboratuvarlara yangın çıkış kapıları konulmalıdır. Bunlar yönlendirmelerle gösterilmelidir. Laboratuvarda havalandırma sistemi çok iyi olmalıdır.
Laboratuvar temizliği nasıl yapılır?
Laboratuvarda kullanılan plastik ve metal kaplar sadece deterjan veya sabunlu su ile temizlenir. Laboratuvarlarda kullanılan porselen malzemeler ise kullanımdan hemen önce temizlenmelidir. İlk önce porselen malzemeler sıcak deterjanlı su ile fırçalanarak yıkanıp musluk suyu ve saf su ile çalkalanır.
Kimyasal yanıklarda ilk yardım nasıl yapılır?
Kimyasal yanıklarda ilkyardım nasıl olmalıdır?
- Deriyle temas eden kimyasal maddenin en kısa sürede deriyle teması kesilmelidir,
- Bölge bol tazyiksiz suyla, en az 15–20 dakika yumuşak bir şekilde yıkanmalıdır,
- Giysiler çıkarılmalıdır,
- Hasta/yaralı örtülmelidir,
- Tıbbi yardım istenmelidir (112).