Son Konular

Kur'ân ve hadise uymaya dair

ZeberusZeberus is verified member.

(¯´•._.• Webmaster •._.•´¯)
Yönetici
Webmaster
Puan 113
Çözümler 4
52 İmam Malik'e ulaştığına göre, Hz Peygamber (aleyhissalâtu vesselâm) şunu söylemiştir: Size iki şey bırakıyorum Bunlara uyduğunuz müddetce katiyen sapıtmayacaksınız: Allah'ın Kitab'ı ve Resûlünün sünneti

Muvatta, Alın Yazısı 3, (2, 899)

53 Yezid İbnu Erkam (radıyallahu anh) anlatıyor: Hz Peygamber (aleyhissalâtu vesselâm) buyurdular fakat: Size, uyduğunuz takdirde benden sonradan katiyen sapıtmayacağınız iki şey bırakıyorum Bunlardan biri diğerinden daha büyüktür Bu, Allah'ın Kitabı'dır Semâdan arza uzatılmış bir ip durumundadır (Diğeri de) kendi neslim, Ehli Beytim'dir Bu iki şey, cennette Kevser havuzunun başında bana gelip (hakkınızda bilgi verinceye kadar) birbirlerinden ayrılmayacaklardır Öyleyse bunlar hakkında, ardımdan bana nasıl bir halef olacağınızı siz düşünün

Tirmizî, Menâkıb 77, (3790)

54 İrbâz İbnu Sâriye (radıyallahu anh) dedi oysa: Bir gün Resûlullah (aleyhissalâtu vesselâm) bize namaz kıldırdı Sonra yüzünü cemaate çevirerek fazla beliğ, fazla mânidar bir vaazda bulundu Böylece ki dinleyenlerin gözleri yaşla, kalpleri de heyecanla doldu Cemaatten biri: Ey Allah'ın Resûlü, sözde bu, bir veda konuşmasıdır, bize ne öğüt ediyorsunuz?dedi Size, buyurdu, Allah'a karşısında takvada bulunmanızı, başınızda Habeşli bir esir olsa bile emirlerini dinleyip itaat etmenizi nasihat ederim Zira, sizden hayatta kalanlar benden sonradan nice ihtilaflar görecek O Kadar ise size sünnetimi ve hidayet üzere olan Hülefâi Râşidîn'in sünnetini hatırlatırım, bunlara uyun ve dört elle sarılın Sonradan çıkarılan şeylere karşı da son derece tedbirli ve kurnaz olun Zira (sünnette bulunana ters olarak) her yeni çıkarılan şey bir bid'attır, her bid'at de dalalettir, sapıklıktır

Tirmizî, İlim 16, (2678); Ebu Dâvud, Sünne 6, (4607)

55 Mikdâm İbnu Ma'dîkerib (radıyallahu anh) anlatıyor: Resûlullah (aleyhissalâtu vesselâm) buyurdular fakat: Haberiniz olsun, bakımlı koltuğunda otururken kendisine benim bir hadisim ulaştığı zaman kişinin: Bizimle sizin aranızda Allah'ın kitabı vardır Onda nelere helâl denmişse onları helâl biliriz Nelere de haram denmişse onları haram addederizdiyeceği süre yakındır Bilin oysa, Resûlullah (aleyhissalâtu vesselâm)'ın haram kıldıkları da tıpkı Allah'ın haram ettikleri gibidir

Ebu Dâvud, Sünne, 6, (4604); Tirmizî, İlm 60, (2666); İbnu Mace, Mukaddime 2, (12)

Ebu Dâvud'un rivayetinin baş kısmında şu ziyâde vardır: Haberiniz olsun, bana Kitap ve bir öyle da (sünnet) verildiRivayetin gerisi yukarıdaki mânada devam eder

Ebu Dâvud'un rivayetinin sonunda şu ziyade de mevcuttur: Haberiniz olsun (Kur'an'da zikri geçmiyen) ehlî eşeğin eti de size helâl değildir, vahşi hayvanlardan parçalayıcı dişi (köpek kadınsı) olanlar, ayrıca muâhedeli olanların yitikleri de haramdır Ama eşya sâhibi, ihtiyacı olmadığı için, kasden terketmişse o müstesna Bir kimse bir kavme uğradığı süre, ona ikram etmek, o kavme vazife olur Olur Ya ikram etmezlerse, o kimse, yargı ettiği ikramın mislince onları cezalandırır

56 Ebu Mûsa Abdullah İbnu Kays elEş'arî (radıyallahu anh) anlatıyor: Hz Peygamber (aleyhissalâtu vesselâm) şöyle buyurdular: Allah'ın benimle gönderdiği ilim ve hidâyetin misali, bir araziye düşen yağmur gibidir (Bilindiği üzere), bir takım araziler var, tabiatı güzeldir, suyu kabul eder, bol bitki ve ot yetiştirir Bir kısım arazi var, münbit değildir, ot bitirmez, ama suyu tutar Onun tuttuğu su ile Cenabı Hakk insanları yararlandırır: Bu sudan kendileri içerler, hayvanlarını sularlar ve ziraat yaparlar Diğer bir araziye daha isabet eder ama, bu ne su tutar ne ot bitirir

Bu temsilin biri Allah'ın dininde ilim sâhibi kılınana kötüye işaret eder, böylesini Allah benimle göndermiş olduğu hidâyetten yararlandırır; yani hem öğrenir, keza öğretir Temsilden biri de, buna övgü etmeyen Allah'ın benimle gönderdiği hidâyeti hiç kabul etmeyen kimseye kötüye işaret eder

Buhârî, İlm 20; Müslim, Fedail 15 (2282)

57 Yeniden benzer sahâbe (Ebu Musa) (radıyallahu anh) anlatıyor: Hz Peygamber (aleyhissalâtu vesselâm) buyurdu ancak: Benim misalimle Cenabı Hakk'ın benimle göndermiş bulunduğu şeyin misâli şu adamın misali gibidir: Bir adam kendi kavmine gelip: Ben gözlerimle düşman ordusunu gördüm, tehlikeyi haber veriyorum, önlem alın!der Kavminden bir kısmı tavsiyesine uyup, geceleyin, telaşa düşmeden oradan uzaklaşır Bir kısmı da bu haberciyi yalanlar ve yerinden ayrılmaz Ama sabah ordu onları yakalar ve imha eder İşte bu temsil bana itaat edip getirdiklerime uyanlarla, bana ayaklanma edip Cenabı Hakk'tan getirdiklerimi yalanlama edip yalanlayanları göstermektedir

Buhârî, Rikak 26; Müslim, Fezâil 15, (2283)

58 Ebu Hüreyre (radıyallahu anh) anlatıyor: Hz Peygamber (aleyhissalâtu vesselâm) buyurdular ki: Benim misâlimle sizin misâliniz, şu temsile benzer: Bir adam var alev yakmış Alev etrafı aydınlatınca, pervaneler (gece kelebekleri) ve aydınlığı seven bir kısım hayvanlar bu ateşe kendilerini atmaya başlarlar Adamcağız onları kurtarmaya (mâni olmaya) çalışır Oysa hayvanlar galebe çalarak çoklukla ateşe atılırlar Ben (tıpatıp o adam gibi) ateşe düşmemeniz için belinizden yakalıyorum, oysa siz ateşe ateşe koşuyorsunuz

Buhârî, Rikâk 26, Enbiya 40; Müslim, Fezâil 17, (2284); Tirmizî, Emsâl 7, (2877)

59 İbnu Mes'ud (radıyallahu anh)'un şöyle buyurduğu rivayet edilmiştir: Kesin ki, en güzel laf Allah'ın kitabıdır En hoş yol da Muhammed (aleyhissalâtu vesselâm)'in yoludur İşlerin en kötüsü de dine aykırı olarak daha sonra çıkarılanıdır Size vâdedilen mutlaka yerine gelecektir Siz Allah'ı aciz bırakamazsınız

Buhârî, İ'tisam 2, Edeb 70

60 Hz Aişe (radıyallahu anhâ) validemiz anlatıyor: Hz Peygamber (aleyhissalâtu vesselâm) buyurdu ama: Kim şu dine uymayan bir şey uyduracak olursa, bu merduddur kabul edilmez

Buhârî, İ'tisam 5, Sihir 60, Sulh 5; Müslim, Akdiye 18 (1718); Ebu Dâvud, Sünnet 6, (4606)

Bir rivayette de şöyle denmektedir: Bizim sünnetimize uymayan bir amel işleyenin yaptığı amel de merduddur*

Hatean adam öldürmenin cezası hakkında ayet

Hayız Halı Hakkında Ayet

1. Konular

1. 1.284.248
  2. Mesajlar

1. 1.670.706
  3. Kullanıcılar

1. 33.205
  4. Son üye

Geri
Üst Alt