Modoratör
Efsanevi Üye
Korumanın en önemli faktörü nedir?
Korumanın en önemli amacı yeni kentsel işlevler kazandırma yolu ile tarihsel çevreyi canlı olarak yaşatabilmek olmalıdır.
Koruma bilinci Avrupa'ya hangi olayla yayılmıştır?
Koruma bilinci Avrupa'ya hangi olayla yayılmıştır?
17. yüzyıl sonlarına gelindiğinde, Rönesans döneminin de etkisiyle, kültür ve koruma bilinci Avrupa'ya da sıçramıştır; hatta Fransa'nın bu alandaki giderek artan ağırlığı hissedilmektedir. Roma hâlâ gözde kenttir, ziyaretçisi çoktur, tarihi ve kültürel varlıklarıyla esin kaynağıdır.
Plan ile koruma birlikteliğinin Türkiye'de ilk örneği nedir?
Türkiye'de bugün geçerli olan yasal düzenlemeler yapılmadan önce, Dünya Miras Alanları için yapılan ilk alan yönetim planı, 2002 yılında hazırlanan Pamukkale Alan Yönetimi ve Sunum Planı'dır (Gülersoy, 2012).
Korumada yapılan ilk işlemler nelerdir?
Korumada yapılan ilk işlemler nelerdir?
Koruma-onarımın ilk aşaması olan belgelemenin amacı aşağıda maddeler halinde açıklanmıştır. 1. Objenin yapısal özelliklerini belirlemek 2. Objenin teknik özelliklerini belirlemek 3. Objenin koruma öncesi durumunu tespit etmek 4.
4 sınıf tarihi ve kültürel mirasın korunması için yapılması gerekenler neler olmalıdır?
Tarihi ve kültürel mirasın korunması için yapılması gerekenler şu şekildedir:
- Hukuki mücadele başlatılmalıdır.
- Eğitim ve öğretim müfredatları yenilenmelidir.
- Kültür ve turizm faaliyetleri canlandırılmalıdır.
- Sosyal sorumluluk projeleri geliştirilmelidir.
- İnsanlar bilinçlendirilmelidir.
Koruma kavramı uluslararası bir anlamda nerede ve ne zaman ele alınmıştır?
Koruma kavramı uluslararası bir anlamda nerede ve ne zaman ele alınmıştır?
Uluslararası anlamda koruma yaklaşımlarının temelleri 1931 yılında Atina'da düzenlenen 'I.Uluslararası Tarihi Anıtların Korunması ile İlgili Mimar ve Teknisyenler Konferansı'nda atılmıştır.
1983 yılında yürürlüğe giren 2863 sayılı yasa ile eski eser kavramı yerine gelen yeni kavram nedir?
2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu'nda "Anıt" kavramı değiştirilerek "Kültür Varlıkları" tanımlaması yapılmıştır.