Modoratör
Efsanevi Üye
Kooperatifi kim devir alabilir?
Kooperatifin ortakları paylarını devredebilir. Pay devri için öncelikle devreden ve devralan kişi irade beyanlarını belirten dilekçe ile yönetim kuruluna başvururlar. İrade beyanlarını inceleyen yönetim kurulu daha sonra devir işlemlerine yönelik yönetim kurulu kararı alarak devir işlemlerini başlatır.
Kooperatif hissesi tapuda görünür mü?
Ortaklarının belirli ekonomik menfaatlerini ve özellikle meslek ve geçimlerine ait ihtiyaçlarını karşılıklı yardım, dayanışma gibi amaçlarla gerçek ve tüzel kişiler tarafından yapılan kuruluşlara kooperatif denir. Sadece satın alan kişi olarak tapuda görünür.
Kooperatif devri nasıl yapılır?
Kooperatif devri nasıl yapılır?
Kooperatif üyesi, üyeliği devralmak isteyen kimse ile sözleşme imzalayarak kooperatif hissesinin devrini gerçekleştirebiliyor. Yapılan devir işleminden sonra, kooperatif yönetim kuruluna başvurulması gerekiyor. Yönetime yapılacak başvuru ayrı ayrı olabileceği gibi birlikte de yapılabiliyor.
Kooperatif hisse devri vergiye tabi mi?
Kooperatif hisse devri vergiye tabi mi?
Konut yapı kooperatif ortağı olan kişilerin, kooperatifteki hissesini devir etmesi, Gelir Vergisi Kanunu'nun mükerrer 80. maddesinin 4 numaralı bendinde yer alan; "Ortaklık haklarının veya hisselerinin elden çıkarılmasından doğan kazançlar" değer artışı kazançlarıdır, hükmüne istinaden gelir vergisine tabidir.
Kooperatifler kime şikayet edilir?
Her kooperatif ortağı kooperatiflerinin tüm faaliyetlerinin ve hesaplarının incelenmesini; 1-İlgili kooperatifin Denetim Kurulu Üyelerinden Kooperatifler Kanununun 66 ve 67 nci maddelerine istinaden denetlenmesini, 2- Veya aynı Kanunun 90 ıncı maddesi i çerçevesinde müfettişlerce denetlenmesini Bakanlığımızdan talep …
Kooperatif üyeliği ne zaman sona erer?
Gerçek kişi ortağın ölümü ile ortaklık sıfatı sona erer (KK m.14/I). Ortak tüzel kişi de olabileceğinden, tüzel kişiliğin herhangi bir nedenle sona ermesi halinde de ortaklık sıfatı kendiliğinden sona erer. Ölüm, gerçek kişinin kooperatif üyeliğini sona erdiren doğal bir olaydır.
Kooperatif hisseli hobi bahçesi nedir?
Kooperatif hisseli hobi bahçesi nedir?
KOOPERATİF HİSSELİ HOBİ BAHÇELERİ Tek tapu bir tarla üzerinde oluşturulan tarım kooperatifi, burayı önce tel örgülerle belli parçalara bölüyor. Elektrik, su getiriyor, yolunu yapıyor. Ardından her bir bölmeyi noter onaylı kooperatif üyeliği üzerinden vatandaşa hobi bahçesi olarak satıyor.
Kooperatif Genel Kurulu kaç kişi ile toplanır?
Kooperatif Genel Kurulu kaç kişi ile toplanır?
b) Konut yapı kooperatiflerinde genel kurulun toplanabilmesi ve gündemdeki konuların görüşülebilmesi için, kooperatife kayıtlı ortakların en az ¼ ünün toplantıda hazır bulunması (Örneğin 60 ortaklı bir kooperatifte 15 kişinin bulunması) şarttır.
1163 sayılı kanuna aykırılık cezası nedir?
1163 sayılı Kooperatifler Kanunun EK 2. maddesine göre; 1. FIKRA: Aşağıdaki hükümlere aykırı hareket eden kooperatif ve üst kuruluşlarının yönetim kurulu üyeleri ve memurları üç aydan iki yıla kadar hapis ve elli günden beşyüz güne kadar adlî para cezası ile cezalandırılırlar.
Kooperatif kuruluşunda hazırlanan ana sözleşme hangi bakanlığa gönderilir?
Anasözleşmenin hazırlanması imzalanması ve tasdiki KK m. 4'deki hükümleri taşımak ve kanunun emredici hükümlerine uymak kaydıyla, kurucular istedikleri şekilde anasözleşme hazırlayabilirler. Ancak bu durumda, kuruluş izninin Ticaret İl Müdürlüğünden değil de, Ticaret Bakanlığı'ndan alınması gerekmektedir.
Kooperatif hisse devri noter şart mı?
Kooperatif hisse devri noter şart mı?
Kooperatif yönetim devri! Ana sözleşmedeki imzaların noterce onaylanması gerekiyor.
Kooperatif genel kurulu en az kaç kişi ile yapılır?
Kooperatif genel kurulu en az kaç kişi ile yapılır?
Madde 2 – (Değişik: 15/2/2018-7099/7 md.) Bir kooperatif en az 7 ortak tarafından im- zalanacak anasözleşme ile kurulur. Anasözleşmenin ticaret sicili müdürlüğünde yetkilendirilmiş personel huzurunda imzalanması gerekir.
Kooperatif genel kurulu olağanüstü toplantıya kimler çağırabilir?
Cevap: 1163 Sayılı Kooperatifler Kanununun 43. maddesine göre, gerektiğinde denetçiler kurulu, kooperatifin ortağı bulunduğu üst birlik ve tasfiye memurları genel kurulu toplantıya çağırma yetkisine sahiptir.
1163 sayılı kanun nedir?
1163 sayılı Kanun, kooperatifte yer alan kişilere değişik kolaylıklar sağlayan, işgücü ve parasal katkılarıyla karşılıklı yardım, dayanışma ve kefalet suretiyle çok geniş ve özel haklar tanıyan bir kanundur.
SS Koop ne anlama gelir?
SS Koop ne anlama gelir?
kooperatiflerde; yasalara karshı sınırlı, uyelerine karsı sorumlu. anlamına gelir. koperatif tabelalarinda genellikle ss seklinde gecen bir tabirdir. bu kısaltmayı goren turistlerin, ozellikle de almanların o anda neler dusundukleri psikolojik ve sosyolojik olarak incelenmeli ve sonucları kamuoyuna duyurulmalıdır.
Kooperatifler hangi bakanlığa bağlıdır?
Kooperatifler hangi bakanlığa bağlıdır?
Yapı kooperatiflerinin kuruluş işlemleri için kooperatifin merkezinin bulunacağı İlin Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğüne müracaat edilir.
Kooperatif ana sözleşmesi nerede yayınlanır?
MADDE 7 – (1) Kooperatiflerde anasözleşme değişiklikleri kuruluştaki usul ve esaslara tabidir. (2) Anasözleşme değişiklik başvurusunda istenilecek gerekli bilgi, belge ve dilekçe örnekleri Genel Müdürlük internet sitesinde yayımlanır.
Kooperatif hissesi devredilir mi?
Yeni ortak noter huzurunda kooperatif üyeliğini yeni ortağa devir edebiliyor. Yapılan devir işleminden sonra, kooperatif yönetim kuruluna başvurulması gerekiyor. Bu başvuru ayrı ayrı olabileceği gibi birlikte de yapılabiliyor.
Kooperatif hissesi alınır mı?
Kooperatif hissesi alınır mı?
Kooperatif arazinin sahibidir ve tapu kooperatif adınadır. Sizde bu kooperatiften hisse alarak hisseniz oranında kooperatife ortak olup sahibi olduğu arazi-arsanın sahibi olursunuz. Hisse devri Noter aracılığıyla ile yapılır ve E-Devletinizde hemen görünür olur.