- Web sitesi
- forumdaslar.com
- Tuttuğu Takım
-
Beşiktaş
- Meslek
- Webmaster
- @FORUMDASLAR
Kontrol ortamı faktörleri nelerdir?
İç kontrol çevresi (ortamı); Ahlaki değerler, Yeterliliğe Bağlılık, Yönetim Kurulu ve Denetim Komitesi, Yönetim Felsefesi ve İşletme Politikaları, Örgütsel Yapı, Yetki ve Sorumluluk Verme Yöntemleri ve İnsan Kaynakları faktörlerini içerir.
Denetim ve kontrol arasındaki fark nedir?
İkisi arasındaki başlıca farklar: Kontrol devamlı bir faaliyettir, denetim belirlenen periyotta yapılır. Kontrol eş anlı olarak yürütülür, denetim geçmişe dönüktür. Kontrolde mekanik araçlar kullanılabilir, denetim insan tarafından gerçekleştirilir.
İç kontrol sisteminin kurulmasında göz önünde bulundurulması gereken faktörler nelerdir?
İç kontrol sisteminin kurulmasında göz önünde bulundurulması gereken faktörler nelerdir?
b-Maliyet Faktörü: İç kontrol sistemini kurulması işletmeye maddi bir maliyet getirecektir….İç kontrol sisteminin işleyişinde şu konular araştırılır.
- Yetki : Faaliyetlerin yapılmasındaki yetki durumu.
- Bütünlük: Mevcut işlerin tamamının kaydedilip kaydedilmediği.
- Gerçeklik: (Varolma) Kaydedilmiş işlemlerin gerçekliği.
Şirketlerde iç kontrol sistemi nasıl kurulur?
İç Denetim Sistemi'nin aşamaları şunlardır:
- Birinci aşamada şirketin mevcut durumu tespit edilir.
- İş akış diyagramları oluşturulur.
- İç kontrol kriterleri oluşturulur.
- İç kontrol kriterlerinin onaylanır.
- Süreç içinde çalışanlar iç denetim hakkında bilgilendirilir.
Kontrol ortamı ne demek?
Kontrol ortamı, kontrol faaliyetlerini gerçekleştirecek ve kontrol sorumluluklarını yerine getirecek kurum çalışanları için uygun ortamı sağlar. Bazen tek başına bir hesap verme mekanizması oluşturan bazen de bu mekanizmalara temel oluşturan aşağıda ele alınacak faktörleri kapsamaktadır.
Kontrol ve denetim nedir?
Kontrol ve denetim nedir?
Denetleme; Yönetim işlevlerinin NEYİ, NASIL ve HANGİ ÖLÇÜDE başardığını ortaya koymak için amaçların veya standartların saptanması, uygulamadan alınan sonuçların amaçlarla karşılaştırılması ve gerekli düzeltici eylemlerde bulunulmasıdır.
İç kontrol sisteminin amaçları nelerdir?
İç Kontrol Eylem Planı Sisteminin Amaçları: Mali Raporların Güvenilirliği. Yürürlükteki mevzuata uyum. Varlıkların korunması Faaliyetlerin etkin ve verimli olması, kurumun; hedeflerine ulaşma düzeyi, performansı, fayda-maliyet yapısı gibi temel faaliyet hedefleri ile ilgilidir.
İç kontrol sisteminin bileşenleri nelerdir?
İç Kontrol Bileşenleri Ve İlkeleri
- KONTROL ORTAMI. Etik Değerler ve Dürüstlük. Yönetim Kurulunun Gözetimi.
- RİSK DEĞERLENDİRME. Uygun Amaçlar Belirleme.
- KONTROL EYLEMLERİ Kontrol Eylemleri Seçme ve Geliştirme.
- BİLGİ ve İLETİŞİM. İlgili Bilgiyi Kullanma.
- İZLEME EYLEMLERİ Sürekli ve/veya Ayrı Değerlendirmeler Yapma.
İç kontrol sistemi nelerden oluşur?
İç kontrol sistemi nelerden oluşur?
Bu anlamda, iç kontrol sistemleri oluşturmak bir amaç değil, iyi kurumsal yönetime giden yolda bir araçtır. İç kontrol; kontrol ortamı, risk değerlendirmesi, kontrol faaliyetleri, bilgi & iletişim ve izleme olarak tanımlanan 5 ana unsur veya Kamudaki karşılığı ile 5 standarttan oluşur.
Iç kontrolü kim yapar?
İç kontrol sisteminin kurulmasında ve izlenmesinde temel sorumluluk üst yöneticiye aittir. 5018 sayılı Kanunun 11 inci maddesinde de bu husus vurgulanmış ve üst yöneticilerin mali yönetim ve kontrol sisteminin işleyişinin gözetilmesi ve izlenmesinden sorumlu oldukları ifade edilmiştir.
Kamu iç kontrol standartları nelerdir?
Kamu İç Kontrol Standartları, idarelerin, iç kontrol sistemlerinin oluşturulmasında, izlenmesinde ve değerlendirilmesinde dikkate almaları gereken temel yönetim kurallarını göstermekte ve tüm kamu idarelerinde tutarlı, kapsamlı ve standart bir kontrol sisteminin kurulmasını ve uygulanmasını amaçlamaktadır.