Son Konular

Komaya girince ne olur?

ZeberusZeberus is verified member.

(¯´•._.• Webmaster •._.•´¯)
Yönetici
Webmaster
Puan 113
Çözümler 4

Komaya girince ne olur?

Tıpta koma (Yunanca: κῶμα; koma "derin uyku" anlamına gelir) bir kişinin altı saatten fazla süren bilinçsizlik durumudur. Bu durumdaki kişiler ağrılı uyaranlarla, ışık ya da sesle uyandırılamaz. Normal uyku-uyanıklık döngüsünden yoksundur ve kendi isteği ile eylem başlatamaz.

Derin komadan nedir?

Beyin ölümü klinik tanısının üç temel bulgusu derin koma durumu, beyin sapı reflekslerinin kaybolması ve solunum yokluğu testidir."

Komaya giren hasta ne kadar yaşar?

Komaya giren hasta ne kadar yaşar?
Koma nadir olarak birkaç haftadan uzun süre devam eder. Daha uzun süre bilinçsiz kalan kişiler kalıcı vejetatif bir duruma geçebilirler. Komaya bağlı olarak, bir yıldan daha uzun süreli kalıcı vejetatif durumunda olan bireylerin uyanma olasılıkları oldukça düşük seyreder.

Komadan ne zaman cikiyor?

Komadan ne zaman cikiyor?
Genellikle beyin kanaması komasına bağlı komada hastanın komadan çıkıp çıkamayacağı ilk 48-72 saatte belli olur… Bazı hastalar aylarca hatta yıllarca komada kalabilir ve bilinci geri gelmeyebilir.

Bilinci kapalı hasta ne yapılır?

Bilinç kapalı ise:
- Hasta/yaralının yaşam bulguları değerlendirilir (ABC),
- Hasta/yaralıya koma pozisyonu verilir,
- Yardım çağrılır (112),
- Sık sık solunum ve nabız kontrol edilir,
- Yardım gelinceye kadar yanında beklenir.

Bilinç kaybı dereceleri nelerdir?

Kişinin bilinci yerinde ise = Tüm uyarılara cevap verir. 1 Derece Bilinç Kaybı = Sözlü ve gürültülü uyaranlara cevap verir. 2 Derece Bilinç Kaybı = Ağrılı uyaranlara cevap verir. 3 Derece Bilinç Kaybı = Tüm uyaranlara karşı tepkisizdir, cevap vermez.

Bilinci kapalı olan hastaya ne yapılır?

Bilinci kapalı olan hastaya ne yapılır?
Bilinç kapalı ise:
- Hasta/yaralının yaşam bulguları değerlendirilir (ABC),
- Hasta/yaralıya koma pozisyonu verilir,
- Yardım çağrılır (112),
- Sık sık solunum ve nabız kontrol edilir,
- Yardım gelinceye kadar yanında beklenir.

Bilinci kapalı hasta nasıl beslenir?

Bilinci kapalı hasta nasıl beslenir?
Sık aralıklarla, azar azar, çiğnemesi ve yutması kolay olan yiyeceklerle beslenilir. Özel bir durum olmadıkça günlük sıvı ihtiyacı 1.5-2 litredir. Bilinci kapalı, yutma işlevi bozuk hastada öncelikle burundan mideye uzatılan bir nazogastrik sonda(NGS) yerleştirmek basit ve etkili bir beslenme yolu oluşturur.

Koma hali, derin bir bilinçsizlik durumunu ifade eder ve genellikle altı saatten uzun sürer. Bu durumdaki bir kişi ağrılı uyarıcılara tepki vermez, ışık ya da sesle uyandırılamaz, normal uyku-uyanıklık döngüsünden yoksundur ve kendi isteğiyle eylem başlatamaz. Koma süresi nadiren birkaç haftadan uzun olur ve daha uzun süren komalar kalıcı vegetatif duruma yol açabilir.

Derin koma, beyin ölümü klinik tanısının üç temel belirtisinden biridir. Bu belirtiler; derin koma durumu, beyin sapı reflekslerinin kaybolması ve solunum testidir. Komaya giren bir hasta, genellikle beyin kanaması sonucu gibi nedenlere bağlı olarak komaya girer ve çıkabilme süreci kişiden kişiye değişebilir. Bazı hastalar birkaç gün içinde komadan çıkabilirken, bazıları aylarca hatta yıllarca komada kalabilir ve bilinci geri dönmemiş olabilir.

Bilinç kapalı bir hastaya müdahalede bulunurken, yaşam bulguları (ABC) değerlendirilmeli, koma pozisyonu verilmeli, yardım çağrılmalı, solunum ve nabız sık sık kontrol edilmeli ve yardım gelene kadar hastanın yanında beklenmelidir. Bilinci kapalı bir hastanın beslenmesi ise sık aralıklarla, azar azar, çiğnemesi ve yutması kolay yiyeceklerle sağlanmalıdır. Bilinci kapalı ve yutma işlevi bozuk hastalarda nazogastrik sonda yerleştirilerek beslenme sağlanabilir. Günlük sıvı ihtiyacı 1.5-2 litreye kadar olabilir.

Internet reklam cesitleri nelerdir?

Defter tutma yukumlulugu kime aittir?

1. Konular

1. 1.284.248
  2. Mesajlar

1. 1.670.715
  3. Kullanıcılar

1. 33.205
  4. Son üye

Geri
Üst Alt