Modoratör
Efsanevi Üye
Kişilerarası kuram nedir?
Harry Stack Sullivan Kişilerarası İlişkiler Kuramı – Psk.Melek TURAN. Kişiliğin yapısını, içsel algıları göz ardı ederek kişiler arası ilişkilerin ürünü olduğunu savunmuştur. Yani kişilik bir ya da daha fazla insan arasında ortaya çıkan ilişki durumudur.
Apati nedir Sullivan?
Apati nedir Sullivan?
Apatik: Donuk bakışlar. Apatiklik; Hiçbir duyguya sahip olmaksızın başkalarıyla iltişim. Donukluk. Anksiyetede eğer güvenlik gerçekten ya da imgesel olarak tehdit altında olduğunda ortaya çıkan anksiyete de muazzam bir anksiyete sebebidir.
Sullivan kimdir psikoloji?
herbert (harry) stack sullivan, amerika'da doğup fransa'da vefat etmiş bir neo-freudian psikiyatrist ve psikoanalist. kendimizi temelde üç şekilde görürüz diyor: the good-me, the bad-me, and the not-me. türkçe'ye genellikle iyi-ben, kötü-ben ve ben-değil veya ben-olmayan şeklinde çevrilmiş.
Sullivan tek tür önermesi nedir?
Sullivan tek tür önermesi nedir?
Tek tür önermesi cinsellik, vücut ısısının korunması gibi dürtüler, bireysel farklılıklara (özellikle fiziksel özellikler, duyusal yetenekler, zeka ve olgunlaşma hızı gibi alanlarda) yol açabilir. ANCAK, insanlar arasındaki benzerlikler, farklılıklardan çok daha fazladır. Dolayısıyla insan "tek tür" bir canlıdır..
Parataksik düşünce ne demek?
bir kimsenin başkalarına ilişkin güncel deneyimlerinin, geçmişteki kişilerarası deneyimlerinin etkisiyle çarpıtılmasıdır.
Iletişim psikolojisi ne demek?
Iletişim psikolojisi ne demek?
İletişim psikolojisi alanı da bu konular üzerine odaklanır. Dışsal etkileri de göz ardı etmeden birey(ler)in iletişim kurmada yaşadıkları, algılama, dikkat, duygu durumu, empati kurabilme vb. süreçleri ele alır. Yanı sıra kişilik özelliklerinin iletişimdeki rolü de iletişim psikolojisi alanının ilgisi dahilindedir.
Sintaksik yaşantı ne demek?
Sintaksik; Düşüncenin en gelişmiş biçimi olarak kabul edilir. Bir grup tarafından geçerliliği ortaklaşa kabul edilmiş simgeleri içerir. Sözcükler ve rakamlar gibi. Diğer yaşantılar gibi mantıksız değildirler.
Harry Sullivan kimdir?
Harry Sullivan kimdir?
Harry Stack Sullivan (1892-1949) 1892 yılında Amerika Birleşik Devletleri'nde doğdu. İrlandalı göçmen bir ailenin çocuğu olan Sullivan, katı muhafazakar bir çevrede yetiştiği için sosyal izolasyona maruz kalmıştır. Sullivan'ın psikiyatriyi seçmesinde bu çocukluk dönemi yaşantılarının rol oynadığı düşünülmektedir.
Sullivan ın benlik çeşitleri nedir?
Buna göre İyi ben (anne ile iyi ilişkiler sonucu oluşan, bireyin kendine karşı olumlu duygular geliştirdiği benlik), Kötü ben (annenin iyi karşılamadığı yaşantılar sonucunda oluşan, kaygı doğuran, bireyin kendisine karşı olumsuz duygular geliştirdiği benlik), Ben ve Ben Olmayan (annenin hiç hoş karşılamadığı yaşantılar …
Sullivan Kişiselleştirme nedir?
Sullivan Kişiselleştirme nedir?
Sullivan (1953), kişinin kendisi ve diğerleri için oluşturduğu bu zihinsel imgelere kişileştirmeler adını vermiştir. Kişileştirmeler, öğrenilmiş duygu/inançlardan oluşur ki bunlar çoğu kez gerçekle bağdaşmazlar.
Parataksik çarpıtma ne demek?
sullivan'ın * "parataksik çarpıtma" kavramı; bir kimsenin başkalarına ilişkin güncel deneyimlerinin, geçmişteki kişilerarası deneyimlerinin etkisiyle çarpıtılmasıdır.