Modoratör
Efsanevi Üye
Kişi zamiri nedir örnekler?
Kişi zamiri, insanın yerini tutan zamirlerdir. Kişi zamirleri, ben, sen, o, biz, siz, onlar şeklindedir. Zamirler isimlerin yerine kullanılır.
Adıllar nelerdir?
Adıllar nelerdir?
Zamir veya adıl, cümlede varlıkların adları yerine kullanılabilen ve adların yerine getirdiği bütün fonksiyonları yerine getirebilen isim soylu kelime. Ben, sen, o, biz, siz, onlar; kendim, kendin, kendi, kendimiz, kendiniz, kendileri; bu, şu, o; kim, ne ve biri gibi kelimeler, sıklıkla zamir olarak kullanılır.
Kimse ne zamiri?
Bu belgisiz zamirler şunlardır; – Kimi, kimileri, kimse, biri, hepsi, birileri, başkası, başkaları, birkaçı, bazısı, bir takım, herkes, birazı, hepimiz, hepsi, hiçbiri, herhangi biri, her biri gibi kelimeler cümle içerisinde belgisiz zamir olarak kullanılmaktadır.
Zamir olup olmadığını nasıl anlarız?
Zamir olup olmadığını nasıl anlarız?
Zamirlerin Özellikleri
- İsim soyludur.
- Bir ya da birden fazla ismin yerini tutarlar.
- Anlamdan çok görev yönü ağır basar.
- İsimlerin yerini geçici olarak tutarlar.
- İsim çekim eklerini (hâl, iyelik, çoğul ekleri) -genellikle- alabilirler.
- Tekil ve çoğul şekilleri vardır.
- Dolayısıyla cümlede isim gibi kullanılabilirler.
Kişi zamiri nasıl bulunur?
Kişi zamirleri, insanın yerini tutmakta olan zamirler şeklinde nitelendirilir. Kişi zamirleri ben, sen, o şeklinde tekil ve biz, siz, onlar şeklinde çoğul zamirlerdir. Bunlar aşağıdaki gibi açıklanmaktadır….Tekil Şahıs= O,
- Çoğul Şahıs= Biz,
- Çoğul Şahıs= Siz,
- Çoğul Şahıs= Onlar.
Ne zamiri örnekleri?
Ne zamiri örnekleri?
Zamir Örnekleri, Zamirlerle İlgili Cümleler
- Senden başka bir isteğim yok.
- Onu okulda göremedim bugün.
- Sizleri ağırlamaktan mutluluk duyarız.
- Bizleri kırmadığınız için minnettarız.
- Beni bir daha görmeyeceğinizden emin olabilirsiniz.
- Daha geçtiğimiz hafta onları uyarmıştım.
Zamir nedir ve çeşitleri nelerdir?
Zamir çeşitleri; şahıs zamirleri, dönüşlülük zamiri, işaret zamirleri, belgisiz zamirler, soru zamirleri, ilgi zamiri, iyelik zamiri'dir. Yapı bakımından ise basit zamirler, birleşik zamirler, öbekleşmiş zamirler, ek halindeki zamirler şeklinde çeşitlere ayrılır. Zamirlerin Özellikleri; İsim soylulardır.
Zamir nedir çeşitleri ve örnekleri?
Zamir nedir çeşitleri ve örnekleri?
Varlıkların yerini gösteren zamirlere denir. Türkçedeki başlıca işaret zamirleri bu, şu, o, bunlar, şunlar, onlar, öteki, beriki, bura, şura, ora, burası, şurası, orası, böylesi, şöylesi ve öylesi'dir. Örnek: Bunlar evimizin son eşyaları. Soru yoluyla isimlerin yerini tutan zamirlere denir.
Benim kişi zamiri mi?
Bunlardan bir tanesi de şahıs zamiri diğer adı ile kişi zamiridir. Kişi zamirleri, insanın yerini tutmakta olan zamirler şeklinde nitelendirilir. Kişi zamirleri ben, sen, o şeklinde tekil ve biz, siz, onlar şeklinde çoğul zamirlerdir.
Çoğu belgisiz zamir mi?
Çoğu belgisiz zamir mi?
Başlıca belgisiz zamirler şunlardır: "Bazısı, kimi, çoğu, hepsi, birkaçı, birçoğu, tümü, tamamı, herkes, hiçbiri, biri, falan, şey …" "Bana her şey seni hatırlatıyor."
Zamiri bulmak için hangi sorular sorulur?
Hangi, nereye, kaç, kaçı, hangi, hangisi, ne, kim, neyi, kimi soru kelimeleridir.
Kendi kendine zamir mi?
Kendi kendine zamir mi?
– Biz: Kendi-miz olarak miz ekini alabilir. – Siz: Kendi-niz olarak -niz ekini alabilir. – Onlar: Kendi-leri olarak -leri ekini alabilir. Dönüşlülük zamiri şahısları pekiştirerek, fiildeki işlerin özne tarafından yapıldığını bildiren zamirlerdir. "Kendi" dönüşlülük zamiridir.
Şu kişi zamiri olur mu?
Basit Zamirler Örnek: Ben, sen, o, biz, siz, onlar, bu, şu, o, bunlar, şunlar, onlar, hepsi, çoğu, birisi, hangisi, kaçı, bazısı…
Benim senin kişi zamiri mi?
Benim senin kişi zamiri mi?
Birçok zamir çeşidi dilimizde vardır. Bunlardan bir tanesi de şahıs zamiri diğer adı ile kişi zamiridir. Kişi zamirleri, insanın yerini tutmakta olan zamirler şeklinde nitelendirilir. Kişi zamirleri ben, sen, o şeklinde tekil ve biz, siz, onlar şeklinde çoğul zamirlerdir.
Ne soru zamiri örnekleri?
Diğer soru zamirleri şunlardır: Kim, kimler, ne, neler, nere, neresi, nereyi, nereye, nerede, nereden, kaçı, kaçımız, kaçınız, hangisi, hangimiz, hangileri, kaçıncı, kaçta, kaçtan… Örnek: Annem sana ne dedi? Bu çocuk da kim?