- Web sitesi
- forumdaslar.com
- Tuttuğu Takım
-
Beşiktaş
- Meslek
- Webmaster
- @FORUMDASLAR
Kişi Tanıtımı tekniği nedir?
>Kişi Tanıtımı: *Genellikle iki tarzda yapılır: *İlki, figürün, bizzat anlatıcı tarafından genel bilgilendirici pasajlar ile tanıtılmasıdır. *Bu tarz kişi tanıtımları sonucunda figürlere yönelik sempatiler, kabuller ya da redler okuyucuya yazar tarafından hazır olarak verilmiş olur.
Hikayeleme tekniği nedir?
Kişilerin duygu ve düşüncelerini, herhangi mantıki bir bağ ve gramer kuralı endişesi taşımaksızın, düzensiz bir şekilde ve çağrışım ilkesi paralelinde doğrudan doğruya okuyucuya aktarmaktan ibarettir. Genellikle XX. yüzyıl modern roman ve hikâyesinde kullanılmış bir anlatım tekniğidir.
Olayın doğrudan sunulması nedir?
Olaylar, kişiler, varlıklar okuyucuya doğrudan sunulur. Anlatıcı, okuyucu ile eser arasına girmez. Bu teknikte kişilerin konuşmaları ve hareketleri yansıtılarak okuyucunun kendisini, eserin kurmaca dünyasında hissetmesi sağlanır.
Leitmotiv nedir ve örnekleri?
Romanın değişik bölümlerinde, çeşitli nedenlerle tekrarlanan ifade kalıbıdır. Peyami Safa'nın Dokuzuncu Hariciye Koğuşu'nda Nüzhet'in kahkaları, Yalnızız romanında "çay iç" cümlesi, Oğuz Atay'ın Tutunamayanlar romanında Olric'in "efendim" ifadesi, Turgut'un "bat dünya bat" sözü birer leitmotiv örnekleridir.
Gösterme tekniği nedir kısaca?
>GÖSTERME (SAHNELEME) TEKNİĞİ: *Olaylar, kişiler, varlıklar okuyucuya doğrudan sunulur. *Anlatıcı, okuyucu ile eser arasına girmez. *Okuyucunun dikkati eser üzerinde yoğunlaşır.
Monolog anlatım tekniği nedir?
İÇ MONOLOG (İÇ KONUŞMA) TEKNİĞİ. Karakterin duygularını ve düşüncelerini, belirli bir mantık sırasıyla karakterin ağzından, olduğu gibi anlatılmasıdır. Bu teknikte karakterin kendi kendine konuşmalarına yer verilir.
Olay örgüsü nedir ve örnekler?
– Olay örgüsünde olayları bir örgü gibi sırasıyla, birbirine bağlayarak, biri gerçekleştikten sonra diğerini söyleyerek oluştururuz. Örnek: "Anneannem öldü, hastalandı, doktora gitti." dersek olay örgüsünü YANLIŞ sıralamış oluruz. "Anneannem hastalandı, doktora gitti, öldü." dersek olay örgüsünü DOĞRU yapmış oluruz.
Leitmotif tekniği ne demek?
Leitmotiv, edebiyata müzik alanından geçen bir kavram. Esası, bir müzik parçasının tekrarlanan nakaratıdır. Edebiyatta, özellikle roman sanatında rağbet gören teknik bir unsurdur. Romanın değişik bölümlerinde, çeşitli nedenlerle tekrarlanan ifade kalıbıdır.
Parodi nedir ve örnekleri?
Sosyal medyanın gündeminde yer alan parodi, sanat eserleri ile yapılan oyun türüdür. "Turist Ömer Uzay Yolunda" filmi ve Monus ' Parodi ' şarkı türünde örnek eserleridir. Parodi hesap nedir? Eserlerin alaya alınarak, özüne dokunmadan ortaya konulan oyunlara denen parodi, birçok farklı alanda yapılabilir.
Leitmotif ne demek TDK?
Leitmotiv: Edebiyata, müzik alanından geçen bir kavramdır. Müzik terimi olarak, bir müzik parçasının tekrarlanan nakaratıdır.
Anlatım teknikleri nelerdir ve özellikleri?
> Anlatım teknikleri; betimleme, öyküleme, açıklama ve tartışma olmak üzere dört başlıkta incelenir: