- Web sitesi
- forumdaslar.com
- Tuttuğu Takım
-
Beşiktaş
- Meslek
- Webmaster
- @FORUMDASLAR
Karşılıklı mahsuplaşma nedir?
Özet: İki kişi, karşılıklı olarak bir miktar para veya eşdeğerli edimleri birbirine borçlu oldukları takdirde ve her iki borcunda vadesi gelmişse her biri alacağını borcuyla takas edebilir.
Ivazlı işlem ne demek?
İvaz kelimesi karşılıklı anlamına gelir. Akit ise sözleşme veya mukavele anlamında kullanılır. Hukuki olarak yapılan tüm işlemler ivazlı akit veya ivazsız akit olarak yer alır. İvazlı akit, karşılıklı olarak yapılan ve iki tarafa borç yükleyen sözleşmelere denilir.
Mahsuplaşma nasıl olur?
Mahsuplaşma, Elektrik Piyasasında Lisanssız Elektrik Üretimi Yönetmeliği'ne göre "belirli bir zaman dilimi içinde gerçekleşen, üretim ve tüketimin birbirinden düşülmesi sonucu kWh cinsinden net üretim veya net tüketim değerinin bulunması işlemi" olarak tanımlanıyor.
Ivazlı ivazsız işlemler ne demek?
İvaz, yapılan bir işlemden elde edilen yarar karşılığında üstlenilen borçtur. Borcun konusu olan her şey ivaz olarak kararlaştırılabilir. Yapılan hukuki işlem ivaz karşılığında yapılmışsa ivazlı, böyle bir karşılık olmaksızın yapılmışsa, ivazsız hukuki işlem adı verilir.
Ivaz nedir Islam'da?
Sözlükte "bir iş veya nesneye karşılık bedel ödemek" anlamındaki avz kökünden türemiş bir isim olan ivaz "bedel, karşılık" demektir. Türkçe'de kullanılan tâviz de (ta'vîz) aynı mânayı ifade eder. İvaz kavramı Kur'ân-ı Kerîm'de yer almamaktadır.
Hukukta mahsup ne demek?
Ceza hukukunda mahsup, hüküm kesinleşmeden önce kişi özgürlüğünün kısıtlanması sonucunu doğuran tüm haller nedeniyle geçirilen sürelerin mahkum olunan cezadan indirilmesini ifade etmektedir (TCK m.63).
Mahsuplaşma nedir maaş?
Sağlık personeli arasında "Sağlık Bakanlığı mahsuplaşma" ya da "aylık mahsuplaşma" olarak bilinen uygulama, Sağlık Bakanlığında görev yapan personelin aylık gelirinin; Sağlık Bakanlığı harici diğer kurumlarda çalışan emsal memurlardan düşük olması halinde devreye giren bir uygulamadır.