Modoratör
Efsanevi Üye
Kanayan bir yaraya nasıl müdahale edilir?
Ciddi yaralanmalarda ilkyardım nasıl olmalıdır?
- Yaraya saplanan yabancı cisimler çıkarılmaz,
- Yarada kanama varsa durdurulur,
- Yara içi kurcalanmamalıdır,
- Yara temiz bir bezle örtülür (nemli bir bez),
- Yara üzerine bandaj uygulanır,
- Tıbbi yardım istenir (112).
Delici cisim yaralanmalarında hangisi uygulanır?
Yara içi kurcalanmamalıdır, Yara temiz bir bezle örtülür (nemli bir bez), Yara üzerine bandaj uygulanır, Tıbbi yardım istenir (112).
Yara yerinde kanama varsa ne yapılmalıdır?
Yara yerinde kanama varsa ne yapılmalıdır?
Sonrasında yara ve kanama bölgesi değerlendirilip kanamanın olduğu bölgeye temiz bir bez ile baskı uygulanır. Kanama durmadığı taktirde ikinci bir bez yerleştirilerek baskı miktarı arttırılır. Baskı yapılan bölgede kanamanın durmaması durumunda bölgeye bandaj uygulaması yapılmalıdır( turnike değil).
Delici karın yaralanmalarında ne yapılır?
Delici karın yaralanmalarında ne yapılır?
Bilinç yerinde ise sırt üstü pozisyonda bacaklar bükülmüş olarak yatırılır, ısı kaybını önlemek için üzeri örtülür, Ağızdan yiyecek ya da içecek bir şey verilmez, Yaşam bulguları sık sık izlenir, Tıbbi yardım istenir (112).
Kesici delici alet yaralanmasında ne yapılmalı?
Yaralanan bölge derhal su ve sabunla yıkanmalı 2. Yaralanan bölgenin kanatılması gibi doku harabiyetini arttırıcı uygulamalar yapılmamalıdır 3. Yaralanan bölgeye çamaşır suyu gibi toksik maddeler sürülmemelidir 4. Hasta vücut sıvılarının göze bulaşması durumunda gözler su veya serum fizyolojikle yıkanmalı 5.
Yaradan akan kan nasıl durdurulur?
Kanayan damar parmakla kemik arasında sıkıştırılarak kanama durdurma yöntemidir.Temiz el ya da parmakla kanayan yere basınç uygulanır . İlkyardım çantamdaki mikropsuz gazlı bez yaranın üstüne konur ve üzerinden parmakla bastırılır. Vücuttaki belli basınç noktalarına basınç uygulayarak kanama durdurma yöntemidir.
Düşme yaralarına evde ne sürülür?
Düşme yaralarına evde ne sürülür?
Yaraları oksijenli su ve tentürdiyotla temizlemeyin Ayrıca sürülen alkol içerikli maddeler, yara bölgesini tahriş ederek alerjik rahatsızlıklara neden olabilmektedir. Düşme ya da kesme gibi nedenlerle oluşan yaralarda temiz su ve sabunla yıkayıp, temiz bir bezle örtmek genellikle yeterli olmaktadır.