Modoratör
Efsanevi Üye
Kamu hizmetinin öğeleri nelerdir?
Yaptığımız tanımdan da yola çıkarak, kamu hizmetinin iki unsuru karşımıza çıkmaktadır ; toplumun ortak ve süreklilik arz eden ihtiyacının varlığı ve ihtiyacın giderilmesi için gerçekleştirilen hizmetin kamu tüzel kişilerince veya bu tüzel kişilerin gözetimi altında ki özel teşebbüsler ile yapılması.
Kamu hizmetlerinin genel ilkeleri nelerdir?
Kamu hizmetinin ilkeleri, hizmetin "anayasası" olarak kabul edilirler. Bu ilkeler klasik anlamda; eşitlik, değişkenlik, süreklilik, bedelsizliktir. Değişkenlik ilkesi, kamu hizmetinin görülmesi aşamasında idarenin, teknolojik, sosyolojik, siyasi ve ekonomik anlamda kendini gösteren yeni gelişmelere ayak uydurmasıdır.
Kamu hizmetlerinin sürekliliği ilkesi nedir?
Kamu hizmetine hakim ilkeler genel olarak " devamlılık, değişkenlik, eşitlik ve bedelsizlik" olarak sayılabilir. Devamlılık ilkesi, süreklilik ya da kesintisizlik ilkesi olarak da anılmaktadır. Buna göre, gündelik, toplumsal ihtiyaçların sürekli ve düzenli olarak karşılanası, toplumsal yaşamın düzenini sağlar.
Kamu hizmetlerinin hukuki yapıları nelerdir?
Kamu hizmetlerinin hukuki yapıları nelerdir?
Kamu hizmetlerinin hukuki yapıları ne biçim alırsa alsın, merkezden yönetim ya da yerinden yönetim siyasi kuramlarından biri ya da bunların bağdaştırılmasından çıkan bir esas dayanak noktalarını oluşturacaktır. Merkezden yönetim ve yerinden yönetim sistemleri, hukuki olmaktan daha çok idarenin politikası ile ilgilidir.
Peki, kamu hizmetin amacı nelerdir?
Peki, kamu hizmetin amacı nelerdir?
kamu hizmeti; yapılacak faaliyette kamu yararı bulunan bir toplumsal gereksinmeyi karşılamak amacıyla, kamu tüzel kişileri ya da onların gözetim ya da denetimi altında ki özel girişiim tarafından, özel bir hukuksal düzen içerisinde yürütülen etkinliklerdir.
Evveliyatla kamu hizmeti, idare hukuku?
evveliyatla kamu hizmeti, idare hukuku 'nun sıkça kullanılan önemli kavramlarından biridir ve pek çok anayasada da yer almaktadır. yasal, anayasal, yargı menşeili bir tanımı yoksa da doktrinde değişik tanımları yapılmıştır.