Editör
Efsanevi Üye
Kalite kavramının tanımı nedir?
Genel bir tanım olarak; kalite, bir ürün veya hizmetin belirlenen veya olabilecek ihtiyaçları karşılama kabiliyetine dayanan özelliklerin toplamıdır. Dr. Joseph Juran'a göre kalite, kullanıma uygunluktur.
Jurana göre kalite nedir?
Jurana göre kalite nedir?
Kaliteyi, "kullanıma ya da amaca uygunluk" olarak tanımlayan Juran, "iç müşteri" kavramını ortaya çıkarmıştır. İç müşteri memnuniyetinin en az dış müşteri memnuniyeti kadar önemli olduğunu vurgulamıştır. Joseph M. Juran, kalite yönetimi için "kalite üçlemesi" olarak adlandırılan üç yönetim süreci tanımlamıştır.
Kalite nedir makale?
Kalite nedir makale?
üstünlüğü ve iyiliği, diğer bir deyişle kaliteye konu olan ürün veya hizmetin iyi nitelikleri olduğunu belirtir. Bu bakımdan kalite, subjektif (kişisel) değerleri içermektedir. Ancak ürünün, ölçülebilen, belirlenebilen ve çoğu kez kalite standardları ve ya mevzuatlarla belirlenen kalitesi objektif kalitedir.
Kalite kimin sorumluluğundadır?
Kalite yönetim sorumlusu, görev aldığı kurumun hedef ve politikaları ile yasal mevzuat doğrultusunda kalite yönetim sistemlerinin oluşturulması, takip edilmesi ve denetlenmesi işlemlerini yürütmekle sorumludur. Personel eğitimlerini planlama ve süreç iyileştirme çalışmalarında aktif rol oynar.
Juran yaklaşımı nedir?
Juran yaklaşımı nedir?
Juran, ayrıca "Pareto İlkesi" olarak adlandırılan ilkeyi savunmaktadır. Pareto ilkesi, 80/20 kuralı olarak da bilinir. Juran, sorunların yüzde 80'inin, olası sebeplerin yüzde 20'si tarafından oluştuğu ilkesini savunur. Özetle, sonuçların büyük çoğunluğu, sebeplerin küçük bir yüzdesi tarafından ortaya çıkar.
Günümüzde kalite anlayışının en temel özelliği nedir?
Günümüzde kalite anlayışının en temel özelliği nedir?
Müşteri merkezlilik anlayışı doğrultusunda yeniden şekillenen kalitenin günümüzde en geçerli tanımlarından iki tanesi şöyledir: > Kalite, müşterinin gerçek ihtiyaç ve beklentilerine cevap vermektir. > Kalite, müşteri memnuniyeti sağlamaktır.