Editör
Efsanevi Üye
İyelik ekleri kaçıncı kişi?
İyelik (Aitlik, Tamlanan) Eki Nedir? Adlara gelerek onlara aitlik anlamı katan, onların neye, kime ait olduğunu belirten eklerdir. Ünsüzle biten bir sözcüğe geldiğinde iyelik ekleri şu şekilde karşımıza çıkar: kalem-im → benim kalemim ⇒ BEN/1. tekil kişi iyelik eki.
İyelik ekleri nedir nerelerde kullanılır?
İyelik ekleri veya sahiplik ekleri, isimlere ve isim görevinde kullanılan sözcüklere eklenerek kime veya neye ait olduğunu bildiren ekler. İyelik ekleri ad soylu sözcüklerde ve isim görevinde kullanılan diğer sözcüklerde sahiplik kategorisini temsil eder.
İyelik eki nedir 7 sınıf?
İyelik eki nedir 7 sınıf?
İsim veya isim soylu sözcüklere gelerek, onların kime veya neye ait olduklarını gösteren eklere iyelik ekleri denir. "İye" sözcüğünün eski Türkçemizde sahip anlamına geldiğinden yola çıkarsak, iyelik eklerinin de sahip olunmayı ifade ettiğini çıkarabiliriz. Bu eklere bir anlamda "sahiplik ekleri" de diyebiliriz.
İyelik ekleri türleri nelerdir?
İyelik ekleri türleri nelerdir?
İyelik Eki Nedir?
- Tekil şahıs iyelik eki (BEN): -ım, -im, -um, -üm.
- Tekil şahıs iyelik eki (SEN): -ın, -in, -un, -ün.
- Tekil şahıs iyelik eki (O): -ı, -i, -u, -ü
- Çoğul şahıs iyelik eki (BİZ): -mız, -miz, -muz, -müz.
- Çoğul şahıs iyelik eki (SİZ): -nız, -niz, -nuz, -nüz.
- Çoğul şahıs iyelik eki (ONLAR): -ları, -leri.
Iyelik ekleri zamir midir?
İyelik zamirleri eklendikleri varlığın kime ait olduklarını belirten eklerdir. Aynı zamanda diğer bir adı da sahiplik ekidir. İyelik zamirleri isim tamlamalarında tamlanan görevinde kullanılır. İyelik zamirleri pek çok kişinin kullandıkları zamirlerdir.
İyelik zamiri nelerdir?
İyelik zamirleri eklendikleri varlığın kime ait olduklarını belirten eklerdir. Aynı zamanda diğer bir adı da sahiplik ekidir. İyelik zamirleri isim tamlamalarında tamlanan görevinde kullanılır. – İkinci çoğul şahıs iyelik eki "-nız, -niz, -nuz, -nüz" ekleridir.
Ilgi ve iyelik ekleri nasıl ayırt edilir?
Ilgi ve iyelik ekleri nasıl ayırt edilir?
NOT: İlgi ekleri, iyelik ekleriyle karıştırılmamalıdır. İyelik ekleri, isim tamlamalarında tamlananın aldığı ek iken; ilgi ekleri tamlayanın aldığı eklerdir. Örneğin "yıldızların parıltısı" isim tamlamasında tamlayan "-ın" ilgi ekini almıştır.
Benim ilgi eki mi?
Benim ilgi eki mi?
Bu ek, sözcüklerin genitif hâlini oluşturmakta kullanılır. Sadece "ben" ve "biz" zamirlerine eklendiğinde -im şekline dönüşür (benim, bizim). Belirtili isim tamlamalarında ilk sözcüğe (tamlayana) eklendiği için tamlayan eki olarak da bilinir.