Son Konular

Isyerinin kapsami nelerdir?

Modoratör

Efsanevi Üye
Puan 38
Çözümler 0

Işyerinin kapsamı nelerdir?

İşyeri tanımı: İşverenin işyerinde ürettiği mal veya hizmet ile nitelik yönünden bağlılığı bulunan ve aynı yönetim altında örgütlenen yerler (işyerine bağlı yerler) ile dinlenme, çocuk emzirme, yemek, uyku, yıkanma, muayene ve bakım, beden ve meslekî eğitim ve avlu gibi diğer eklentiler ve araçlar da işyerinden sayılır …

Isyeri kavrami nedir?

Isyeri kavrami nedir?
İş Yeri Kavramı | İş Kanunu'nun 2. maddesinin 1 ve 3. fıkralarında iş yeri kavramı tanımlanmıştır. Buna göre; " İşveren tarafından mal ve hizmet üretmek maksadıyla maddi olan ve olmayan unsurlar ile işçinin birlikte örgütlendiği birime iş yeri denir.

Işyerini oluşturan unsurlar nelerdir?

a) Maddi unsurlar: İşyerinin maddi unsurları, mal ve hizmet üretiminde kullanılan, arsa, bina, makine, alet, büro araçları, hammadde ve bu gibi varlıklardır. Ayrıca araçlar işyeri sınırları içinde madde de ayrıca sayılmıştır.

İşyeri nerelerdir?

İşyeri nerelerdir?
Bu tanımlardan da anlaşılacağı üzere mal ve hizmet üretilen yerler iş yeridir. Bu yerlerdeki araç, gereç, teçhizattan tutun da ayrılmış alanlar, malı üretmek yada hizmeti sunmak için alınan her türlü tedbir, yöntem ve örgütlenme işyeri olarak tanımlanır.

Işyeri nerelerdir?

Işyerinin işletmeden farkı nedir?

Işyerinin işletmeden farkı nedir?
Tek başına "işletme" kavramı, en az bir işyerinden müteşekkil olan ve belli bir faaliyetin/işin gerçekleştirilmesine yönelik olarak kurulan soyut bir yapı olarak tanımlanabilir kanaatindeyiz. İşyeri ise bir işin/faaliyetin belli sayıda işçinin organize olduğu somut bir mekanda icra edildiği yerdir.

Bagimli is yeri nedir?

Bağımlı çalışanlar, işyeri ile sürekli iş sözleşmesi yapan ve esas olarak sözleşme yaptığı işyeri için çalışanlardır. İş Hukuku bağımlı çalışanlarla işverenler arasındaki ilişkiyi düzenler. Bağımlı çalışan statüsündeki devlet memurları ise Devlet Memurları Kanunu'na tabi çalışırlar.

Yapılan işin sonucuna göre hesaplanan ücrete ne ad verilir?

Yapılan işin sonucuna göre hesaplanan ücrete ne ad verilir?
Yapılan işin sonucuna göre hesaplanan ücrete "akort ücret" denir. Akort ücret, parça sayısı, büyüklük, uzunluk, ağırlık gibi birimlere göre saptanır ve belirli bir çalışma dönemine düşen ücret, her birim için saptanan ücretin birim sayısı toplamı ile çarpılması sonucu bulunur.

İşyerinin kapsamı genellikle işverenin işyerinde ürettiği mal veya hizmet ile nitelik yönünden bağlı olduğu ve aynı yönetim altında örgütlenen yerleri kapsar. İşyerine bağlı yerler, dinlenme, çocuk emzirme, yemek, uyku, yıkanma, muayene ve bakım, beden ve meslekî eğitim gibi imkanlar da işyeri kapsamında değerlendirilir. İşyerini oluşturan unsurlar ise maddi ve maddi olmayan unsurlardır. Maddi unsurlar arasında arsa, bina, makine, alet, büro araçları, hammadde gibi varlıklar yer alırken, maddi olmayan unsurlar arasında ise bahsedilen dinlenme ve eğitim alanları gibi imkanlar bulunmaktadır.

İşyeri kavramı, İş Kanunu'nun 2. maddesinde tanımlanmıştır. Buna göre, işveren tarafından mal ve hizmet üretmek amacıyla maddi ve maddi olmayan unsurlarla işçinin birlikte örgütlendiği birime işyeri denir. İşletme kavramı ise en az bir işyerinden oluşan ve belirli bir faaliyetin gerçekleştirilmesine yönelik olarak kurulan soyut bir yapı olarak tanımlanırken, işyeri somut bir mekanda belirli sayıda işçinin organize olduğu yer olarak tanımlanmaktadır.

Bağımlı iş yeri, işveren ile sürekli iş sözleşmesi yapan ve esas olarak sözleşme yaptığı işyeri için çalışan işçileri ifade eder. İş Hukuku bağımlı çalışanlarla işverenler arasındaki ilişkiyi düzenler. Devlet memurları ise bağımlı çalışan statüsünde olup, Devlet Memurları Kanunu'na tabi olarak çalışırlar.

Yapılan işin sonucuna göre hesaplanan ücrete "akort ücret" denir. Akort ücret, parça sayısı, büyüklük, uzunluk, ağırlık gibi birimlere göre belirlenir ve belirli bir çalışma dönemine düşen ücret, her birim için saptanan ücretin birim sayısı toplamı ile çarpılması sonucu hesaplanır. Bu tip ücretlendirme genellikle üretim işlerinde kullanılan bir ödeme yöntemidir.

Ureme sagligi haklari nelerdir?

Microsoft Store nasil iade yapilir?

1. Konular

1. 1.284.249
  2. Mesajlar

1. 1.670.716
  3. Kullanıcılar

1. 33.209
  4. Son üye

Geri
Üst Alt