Son Konular

Isim tamlamasi nasil bulunur?

ZeberusZeberus is verified member.

(¯´•._.• Webmaster •._.•´¯)
Yönetici
Webmaster
Puan 113
Çözümler 4

İsim tamlaması nasıl bulunur?

İsim tamlamalarında birinci kelimeye tamlayan; ikincisine de tamlanan denir. Tamlayan, tamlananın anlamını bütünler. Tamlayan başta gelir, tamlanan sonda (şiirde yer değiştirebilir). Bu, "Türkçede yardımcı unsur başta; asıl unsur sonda bulunur." kuralına göre açıklanabilir. Asıl unsur tamlanandır.

Benim arabam isim tamlaması mı?

Benim arabam isim tamlaması mı?
İsim tamlaması, esasen her iki ögesi isim olan iyelik grubunun üçüncü kişisinden başka bir şey değildir: benim arabam, senin araban, onun arabası, bizim arabamız, sizin arabanız, onların arabası biçiminde kişilere göre yapılan iyelik çekiminde birinci ve ikinci kişilerde tamlayan yerine sadece kişi zamiri (ben, sen; …

İsim tamlamasını bulmak için hangi sorular sorulur?

İsim tamlamasını bulmak için hangi sorular sorulur?
Ve bu tamlamalarda tamlanana, "Nasıl, hangi, kaç?" gibi soruları sorarak tamlayanı bulabiliriz. İsim tamlamalarında ise tamlanana "Ne, neyin, kim, kimin?" gibi soruları sorarak tamlayanı bulabiliriz. İsim tamlamaları ile sıfat tamlamalarının farkı budur.

Benim kalemim isim tamlaması mı?

Not: Tamlayanı zamir olan isim tamlamalarında, zamir düşürülerek "tamlayanı düşmüş isim tamlaması" oluşur. (Benim) / Kalemim kırıldı. (Tamlayanı düşmüş isim tamlaması vardır.) Not: İsim tamlamasında tamlayan ya da tamlanan birden fazla olabilir.

İsim tamlamasına örnek verir misin?

İsim tamlamasına örnek verir misin?
Belirtili İsim Tamlamasına Örnek Cümleler
- ➥ Duvarın üstünden atlamaya çalışınca düştü.
- ➥ Kaza, okulun yolunda meydana gelmiş.
- ➥ Sen gönlümün sultanısın.
- ➥ Akşamki pizzanın tadı çok kötüydü.
- ➥ Parmaklarıyla tencerenin dibini iyice sıyırdı.
- ➥ Yüzünün kirini ıslak mendille temizledi.

İsim tamlaması nedir kısa?

İsim tamlaması nedir kısa?
İsim tamlamaları; birbiri ile ilgili, bir diğerini iyelik yönünden tamamlayan, en az iki isimden meydana gelen kelime gruplarıdır.

Benim kitabım belirtili isim tamlaması mı?

Tamlayanı, "benim, senin, onun, bizim, sizin, onların" ise çoğu zaman söylenmez. Yani iyelik eki olan sözcükler bu şekilde tamlayanı düşmüş isim tamlaması olur.

Isim tamlamasını bulmak için hangi sorular sorulur?

Isim tamlamasını bulmak için hangi sorular sorulur?
Ve bu tamlamalarda tamlanana, "Nasıl, hangi, kaç?" gibi soruları sorarak tamlayanı bulabiliriz. İsim tamlamalarında ise tamlanana "Ne, neyin, kim, kimin?" gibi soruları sorarak tamlayanı bulabiliriz.

İsim ve sıfat tamlamaları nasıl ayırt edilir?

İsim ve sıfat tamlamaları nasıl ayırt edilir?
İsim ve sıfat tamlaması arasındaki farkı eklerde görebiliriz. Sıfat tamlamalarında tamlanandaki çekim ekleri silindiğinde anlam bozulmaz, değişmez. Ancak isim tamlamalarında tamlanandaki çekim ekleri silindiğinde tamlama yapı olarak bozulur. Örneğin kapı kolu yerine kapı kol denilemez.

Benim kalemim ne tamlaması?

Not: Tamlayanı zamir olan isim tamlamalarında, zamir düşürülerek "tamlayanı düşmüş isim tamlaması" oluşur. (Benim) / Kalemim kırıldı. (Tamlayanı düşmüş isim tamlaması vardır.)

Iri mavi gözleri iki solgun boncuk gibi bana bakıyordu cümlesinde iki solgun boncuk tamlaması ne tür bir Tamlamadır?

Iri mavi gözleri iki solgun boncuk gibi bana bakıyordu cümlesinde iki solgun boncuk tamlaması ne tür bir Tamlamadır?
Bu tamlama takısız isim tamlamasıdır.

İsim tamlaması, Türkçe dil bilgisinde önemli bir konudur. İsim tamlamalarında, birinci kelimeye "tamlayan" ve ikinci kelimeye "tamlanan" denir. Tamlayan, tamlananın anlamını bütler ve genellikle cümlede başta yer alırken tamlanan cümlede sonda bulunur. İsim tamlamasını bulmak için genellikle tamlanana yönelik sorular sorulur. Örneğin, "Ne, neyin, kim, kimin?" gibi sorularla tamlayanı bulabiliriz.

Benim arabam örneğindeki "benim" kelimesi bir zamir olduğu için tamlayanı düşmüş isim tamlaması oluşturur. İsim tamlamasında hem tamlayan hem de tamlanan birden fazla olabilir. İsim tamlamasına örnek verirken belirtili isim tamlamaları kullanılabilir. Örneğin, "Duvarın üstünden atlamaya çalışınca düştü" cümlesinde "duvarın üstü" belirtili bir isim tamlaması örneği olarak verilebilir.

İsim tamlamaları sıfat tamlamalarından farklıdır. İsim tamlamalarında tamlanandaki çekim ekleri silindiğinde tamlama bozulurken sıfat tamlamalarında anlam değişmez. "Benim kitabım" örneğindeki "benim" kelimesi tamlayanı düşmüş isim tamlaması oluşturur.

"Iri mavi gözleri iki solgun boncuk gibi bana bakıyordu" cümlesindeki "iki solgun boncuk" tamlaması, takısız isim tamlamasıdır. Bu tamlamada herhangi bir ek veya takı bulunmaksızın iki kelime bir araya gelerek anlamı tamamlar. Bu örnekle ilgili başka sorularınız varsa cevaplamaya hazırım.

Talep tahmin ilkeleri nedir?

Squid Game neden sevildi?

1. Konular

1. 1.284.247
  2. Mesajlar

1. 1.670.679
  3. Kullanıcılar

1. 33.204
  4. Son üye

Geri
Üst Alt