- Web sitesi
- forumdaslar.com
- Tuttuğu Takım
-
Beşiktaş
- Meslek
- Webmaster
- @FORUMDASLAR
Isim hal eki nasıl bulunur?
İsimleri isimlere, fiillere, edatlara bağlayan, diğer kelimelerle ilişki kurarak isimlerin cümlede görev kazanmasını sağlayan eklere isim hâl ekleri denir….Örnekler:
- Defteri bana getir.
- Okulu yine astı.
- Ali kitabı aldı. (Belirtili nesne)
- Ev-i gördüm.
- Kapı-y-ı açtım.
- Okul-u boyadılar.
- Güller-i koparmayın…
Hal ekleri nelerdir 5 sınıf?
Hal ekleri nelerdir 5 sınıf?
İsimlerin cümle içerisinde yüklenecekleri görev ve anlamları belirleyen hâl ekleri, daha ayrıntılı bir ifade ile "Türkçede ismin hâlleri; sözcükleri belirtme (yükleme), yönelme, bulunma ve ayrılma açısından tanımlayan, sözcüğün yalın hâli ile hâl eki almış durumlarından her biridir.
Hâl eki nedir kısaca?
Hâl eki nedir kısaca?
İsim çekim eklerinden biri olan "Hal eki" isim ve isim soylu sözcüklere gelerek onlara cümlede görev ve anlam kazandıran eklerdir. Sözcükleri belirtme (yükleme), yönelme, bulunma ve ayrılma açısından tanımlayan, sözcüğün yalın hali ile hal eki almış durumlarından her biridir.
Ad durumları nelerdir?
Adlar cümle içinde öğe olarak görev alırken 5 farklı durumda karşımıza çıkmaktadır. İsmin halleri; Yalın Durum, Belirtme Durumu (ismin -i hali), Yönelme-Yaklaşma Durumu (ismin -e hali), Bulunma-Kalma Durumu (-de hali) ve Ayrılma-Çıkma-Uzaklaşma Durumu (-den hali) olarak aşağıda örneklerle açıklanmıştır.
İsmin yalın hali ne demek?
İsmin yalın hali ne demek?
Yalın hâl: İsmin, herhangi bir hâl eki almamış hâlidir. Bir ismin hâl ekleri dışında bir ek alması, onun yalın olma özelliğini değiştiremez. Yani yalın hâl, hiç ek almayan kelime demek değil; hiç hâl eki almayan kelime demektir.
İsmin hâlleri nelerdir örnekler?
İsmin hâlleri nelerdir örnekler?
İsmin Hâl Ekleri Örnekleri – Durum Ekleri (50 Tane)
- İsmin Yalın Hâli: Ek yok.
- İsmin Belirtme Hâli: -ı, -i, -u, -ü
- İsmin Yönelme Hâli: -e, -a.
- İsmin Bulunma Hâli: -de, -da, -te, -ta.
- İsmin Ayrılma Hâli: -den, -dan, -ten, -tan.
- ➥ Belediyeye gidip faturaya itiraz edecekmiş.
- ➥ Gülmekten karnımıza ağrılar girdi.