- Web sitesi
- forumdaslar.com
- Tuttuğu Takım
-
Beşiktaş
- Meslek
- Webmaster
- @FORUMDASLAR
Idari teşkilat içinde neler yer alır?
Merkezi idare, başkent teşkilatı ve taşra teşkilatı olmak üzere olmak üzere iki bölüme ayrılır….İl İdare Kurulu
- Vali.
- Hukuk İşleri Müdürü
- Defterdar.
- Millî Eğitim Müdürü
- Bayındırlık ve İskân Müdürü
- Sağlık Müdürü
- Tarım ve Köy İşleri Müdürü
Hiyerarşik yetkiler nelerdir?
Hiyerarşik yetkiler nelerdir?
Bu anlamda hiyerarşi yetkisi, bir bakanla taşra teşkilatındaki temsilcisi olan yöneticileri veya taşradaki yöneticilerle onların astları niteliğindeki diğer yöneticiler yani merkezi idarenin tüm ajanları arasında kullanılan yetkidir.
Merkezi idare ilkeleri nelerdir?
Merkezden yönetimde kamu kudretinin tüm unsurları ve hizmetleri tek bir merkezde toplanmıştır ve kararları alma, uygulama o merkeze aittir. Merkez kararı aldıktan sonra uygulanması için alt birimlere iletir. Bu da hiyerarşiyle işler. Devlet tüzel kişiliği, kendinden başka tüzel kişilere yetki aktarımını reddeder.
Başkent teşkilatı içindeki yardımcı kuruluşlar nelerdir?
Başkent teşkilatı içindeki yardımcı kuruluşlar nelerdir?
Başkent teşkilatında; (D) Danıştay, Sayıştay, MGK ve YAŞ gibi dört tane 'danışma organı' veya 'yardımcı kuruluşlar' vardır.
Hiyerarşi yetkisi hangi yetkileri içerir?
İdari vesayet yetkisinin kullanımında sadece hukuka uygunluk aranırken, hiyerarşide hem hukuka uygunluk hem de yerindelik denetimi yapılır. İdari vesayete tabi organlar idari yargıya başvurabilirken hiyerarşide astlar, hiyerarşi yetkisinin kullanılmasından dolayı üstlerine karşı idari yargıya başvurma hakları yoktur.
Merkez teşkilatı ne demek?
Merkez teşkilatı ne demek?
Bakanlık merkez teşkilatı Bakanlığın sorumlu olduğu hizmetlerin yürütülmesi, bu hizmetlerle ilgili amaç ve politika tayini, planlama, kaynakları düzenleme ve sağlama, koordinasyon, gözetim ve takip, idareyi geliştirme ve denetim gibi görevleri yerine getirir.
Merkezi yapı nedir?
Merkezden yönetim = Merkeziyet = Centralisation : Güç (iktidar) ve yetkinin (otoritenin) belirli bir merkezi odakta ya da kurumda yoğunlaşmasına dayanan yönetim usulü.
İdari vesayet kimler arasında?
İdari vesayet kimler arasında?
İdarenin bütünlüğü ilkesi ile doğrudan bağı olan idari vesayet, merkezi yönetim ve taşra teşkilatı ile yerinden yönetim kademeleri arasında ilişki kurar. Daha çok bölgeli devletlerde görülür.
Yardımcı kuruluşlar nelerdir?
bildirmek, belirli bir konuda karar almak ya da belirli bir kamu hizmetini yürütmek veya denetim yapmak suretiyle yardımcı olmak için oluşturulan birçok kuruluşvardır. Merkezdeki yardımcı kuruluşlara örnek olarak; Millî Güvenlik Kurulu, Danıştay,Sayıştay ve Devlet PlanlamaTeşkilatı verilebilir.