Son Konular

I teknigi nedir?

ZeberusZeberus is verified member.

(¯´•._.• Webmaster •._.•´¯)
Yönetici
Webmaster
Puan 113
Çözümler 4

I tekniği nedir?

İç Çözümleme Tekniği Anlatıcı ve onun hâkim bakış açısıyla kurulan, anlatıcının kahramanın zihninden geçenleri okuduğu anlatım tekniğine iç çözümleme denir. Bu teknikte anlatıcı, figürün zihnine rahatça nüfuz ederek onun düşüncelerini "diye düşündü" gibi ifadeyle aktarır ve figürü edilgenleştirerek anlatır.

Akis söz sanatı ne?

Bir cümlede, bir dizede iki sözcüğün ya da sözcük topluluklarının yerleri değiştirilerek yapılan söz sanatına akis veya aks denir. Bir mısra veya cümleyi iki parça hâlinde, ters yüz ederek söyleme sanatıdır.
Secili söz ne demek?
Seci (İç Kafiye): Cümlelerin ya da bir cümle içinde birden çok sözcüğün sonlarındaki ses benzerliğine seci denir. Seci, nesirde kullanılan uyak olarak da tanımlanabilir. Özellikle Divan nesrinde secili anlatım bir amaç sayılmıştır.
I ade ne demek?
İ'âde: Beytin son sözcüğünü bir sonraki beytin ilk sözcüğü olarak kullanmaktır.

Çözümleme tekniği nedir?

İç çözümleme, roman ve öykü gibi kurgusal metinlerde sıklıkla kullanılan bir anlatım tekniğidir. Ana karakterin yaşadığı olaylar karşısında hissettikleri yazar tarafından okura anlatılır. Tanrısal anlatım adıyla da bilinen bu teknik daha çok psikolojik romanlarda kullanılır.

Ilk çözümleme tekniği nedir?

Bu teknikte anlatıcı, figürün zihnine rahatlıkla nüfuz ederek onun kafasından geçen düşüncelerini "diye düşündü" gibi ifade ile okuyucuya aktarır ve figürü edilgenleştirerek anlatır. Karakterlerin sahip olduğu duygu ve düşüncelerini yazarın ağzından anlatılması durumuna iç çözümleme adı verilmektedir.
Akis ne demek örnekleri?
Akis (Çaprazlama): Bir cümle ya da dize içindeki sözleri ters çevirerek söylemeye akis denir. Örnekler: * "Her inişin bir yokuşu, her yokuşun bir inişi vardır." * "Yemek için yaşamamalı, yaşamak için yemelidir.
Mutarraf ne demek?
Kelime, Arapça "bir şeyin yarısı, iki cüzünden bir cüzü" anlamındaki şatr kökünden gelir. Taştirde, aynı vezin ve kafiyede, araya iki mısra girerse terb-i mutarraf, üç mısra girerse tahmis-i mutarraf olur. Edebiyatımızda XVIII. yüzyıldan sonra örnekleri görülen taştir çok az kullanılan bir şekildir.

Istikak nedir ve örnekleri?

İştikak (Türetme) Söz Sanatı İştikak (Türetme): Aynı kökten türeyen sözcükleri bir arada kullanmaya iştikak denir. Bilmez ki giden sevgililer dönmeyecekler." Hâkim-i mahkeme-i hükm-i cezâdır kalemim." * "Hâlâ o cehâlet, o tecâhül ve techil !"

Iâde ne demek?

Sözlükte "eski duruma dönme, tekrar meydana gelme, bir şeyi üst üste yaparak alışkanlık haline getirme" anlamındaki avd kökünden türeyen iâde kelimesi "bir şeyi tekrar yapma, eski durumuna getirme, geri verme" gibi anlamlar taşır.

Tebesir nasil temizlenir?

Iyot cozeltisi nisasta ayiraci midir?

1. Konular

1. 1.284.249
  2. Mesajlar

1. 1.670.716
  3. Kullanıcılar

1. 33.209
  4. Son üye

Geri
Üst Alt