Modoratör
Efsanevi Üye
Hukukta nisap ne demek?
Nisap, zekât, sadaka-i fıtır ve kurban gibi ibadetler için konulan bir zenginlik ölçüsüdür. Nisap, asgarî zenginlik ölçüsü şeklinde de tanımlanabilir. Borcundan ve aslî ihtiyaçlarından fazla olarak bu kadar mala sahip olan kişi dinen zengin sayılır.
Nisap çoğunluk ne demek?
Nisap, toplantının yapılabilmesi için gerekli olan oran veya yeterli çoğunluk anlamına gelir. Karar nisabı kelimesi ise toplantıda karar alınabilmesi için gerekli oran, yeterli sayı veya gerekli çoğunluğu ifade eder.
Anonim şirketlerde kararlar nasıl alınır?
Anonim şirketlerde kararlar nasıl alınır?
Esas sözleşmede aksine ağırlaştırıcı bir hüküm bulunmadığı takdirde, yönetim kurulu üye tam sayısının çoğunluğu ile toplanır ve kararlar toplantıda hazır bulunan üyelerin çoğunluğu ile alınır.
Genel Kurul Karar nisabı nedir?
Genel Kurul Karar nisabı nedir?
Toplantı nisabı : Sermayenin en az `'ını oluşturan payların sahiplerinin veya temsilcilerinin olumlu oylarıyla. Karar nisabı : Genel kurul toplantısında mevcut oyların ¾'ü ile karar verilmesi gerekmektedir. Karar nisabı : Genel kurul toplantısında mevcut oyların ¾'ü ile karar verilmesi gerekmektedir.
Nisap miktarı ne kadardır?
Nisap miktarı nasıl hesaplanır? Nisap miktarı 80,18 gram altındır. 80,18 gram veya buna karşılık gelen birikmiş parası (tahsili kesin alacaklar dahil) olan kişi dinen zengin sayılır ve dolayısıyla zekat vermekle yükümlüdür. Bazı ilmihâl kitaplarında nisap miktarı 92 gram altın olarak geçer.
Nisap miktarı kaç?
Günümüzdeki nisap miktarı ise Din İşleri Genel Müdürlüğü tarafından 20 miskal altın olarak belirlenmiştir. 20 miskal altının Türkiye'deki değeri ise 80.18 gram altına denk gelmektedir. Bu zenginliğe sahip olan kişiler asgari zenginlik seviyesini aşmıştır.
Yönetim Kurulu kaç kişi ile toplanır?
Yönetim Kurulu kaç kişi ile toplanır?
"(1) Yönetim kurulu, ayda en az bir kez, üye sayısının yarıdan bir fazlası olan en az yedi kişi ile toplanır. Yönetim kurulu toplantıları fiziksel veya elektronik ortamda gerçekleştirilebilir.
Üye tam sayısının salt çoğunluğu ne demek?
Üye tam sayısının salt çoğunluğu ne demek?
Salt çoğunluk, tek sayılarda yarıdan az olmayan; çift sayılarda yarıdan bir fazla olan çoğunluktur. Örneğin; TBMM 600 üyeden oluşmaktadır. Bunun salt çoğunluğu 301'dır. 101 üye var ise bunun da salt çoğunluğu 51'dir.
Limited şirketlerde kararlar nasıl alınır?
a)Limited şirketlerde genel olarak (kanunda ve ana sözleşmede farklı bir nisap belirtilmemişse) toplantıda temsil edilenlerin salt çoğunluğu (yarısından bir fazlası) ile karar alınır. Toplantı için bir nisap aranmamıştır. Katılanların yarısından bir fazlasının oyu yeterli görülmüştür.
Anonim ortaklığın karar organı nedir?
Anonim şirketin zorunlu organları Genel Kurul ve Yönetim Kuruludur. Yönetim Kurulu anonim ortaklığın yönetim ve temsil organıdır, yönetme işlevi nedeniyle dış organ niteliğindedir. Genel Kurul ise iç organdır ve yürütmeye ilişkin görevleri yoktur.
Genel kurul sermayenin en az hangi oranı?
Genel kurul sermayenin en az hangi oranı?
Sermayenin en az %75'ini oluşturan payların sahiplerinin veya temsilcilerinin olumlu oy vermesi gerekir. Aksi şirket sözleşmesinde öngörülmediği takdirde esas sermayenin 2/3 sini temsil eden ortakların kararı ile değiştirilebilir. (Türk Ticaret Kanunu 621 hükmü saklıdır.)
Anonim ortaklık genel kurulu kural olarak hangi basit yeter sayı ile toplanır?
Anonim ortaklık genel kurulu kural olarak hangi basit yeter sayı ile toplanır?
Basit Yeter Sayılar 1- Genel kurullar, bu Kanunda veya esas sözleşmede, aksine daha ağır nisap öngörülmüş bulunan hâller hariç, sermayenin en az dörtte birini karşılayan payların sahiplerinin veya temsilcilerinin varlığıyla toplanır. Bu nisabın toplantı süresince korunması şarttır.