Modoratör
Efsanevi Üye
Hukuki yükümlülük nedir?
Yükümlülük, hukuk düzeni tarafından kişilere yöneltilen ve yerine getirilmesi zorunlu olan ödevlerdir[1]. Kural olarak, her hukuki ilişki bir hak ve bu hakka karşılık gelen bir yükümlükten oluşur[2].
Yükümlülükler ne demek?
Yükümlülükler ne demek?
yükümlülük, -ğü Yapılması zorunlu olan iş veya bir işi yapma zorunluluğu, yükümlü olma durumu, yüküm, mükellefiyet, mecburiyet: "…
Kanuni yükümlülük ne demek?
Kanuni yükümlülük ne demek?
Kanuni Yükümlü: Yasalarda vergi yükümlüsü olarak belirlenen kişidir. Yasal yükümlüler vergi yükünü her zaman kendileri taşımazlar. Yasal yükümlü vergi yükünü başkalarına yansıtma mekanizması vasıtasıyla aktarabilir, bu durumu piyasanın koşulları belirler.
Hukuki anlamda defi nedir?
Def'i, borçluya tanınmış, borçlanılan edimin ifasından özel bir sebeple kaçınma hakkıdır. Def'ilerin ortak özellikleri; alacak hakkı ve talep yetkisiyle bağlantılı olma, hak olma, sınırlı sayıda olmama, zamanaşımına uğramama ve maddî hukuka ilişkin bir savunma vasıtası olma şeklinde sıralanabilir.
Yan edimler nelerdir?
Yan edimler nelerdir?
Yan edim ise asli olmayan, sözleşme tipini belirlemeyen ve asli edime bağlı olan yükümlü- lüklerdir. Yan edimler, sözleşmenin amaca uygun olarak gerçekleştirilmesini sağlayan, sözleşme ilişkisinden beklenen menfaatin dolaylı şekilde elde edil- mesine yardımcı olan yükümlülük olarak da nitelendirilebilir1.
Varlık ve yükümlülük ne demek?
Varlık ve yükümlülük ne demek?
Varlık/yükümlülük ilkesi, yurt dışı yerleşiklere olan tüm borç ve alacakların, stoklar için brüt varlık ve yükümlülükler olarak ve akımlar için her kategoriyi netleştirerek gösterilmesine dayanmaktadır.
Yükümlülük ve sorumluluk aynı mı?
Sorumluluk alınır; bireyin arzusuna, amacına ve beklentisine tabidir. Buna karşılık yükümlü olunur; yükümlülük zaruret ifade eder. Sorumluluklardan kaçılabilir, yükümlülüklerden ise kaçılamaz.
Yükümler ne demek?
Yükümler ne demek?
Bir kişiye ya da tüzel kişiye yükletilen iş, edim, ödev, koşul, çekinme ve bir yapmama görevi.
Defi nedir hukuk örnekleri?
Defi nedir hukuk örnekleri?
Defi türleri nedir?
Sürekli def'ilere, zamanaşımı def'i, haksız fiil def'i, sebepsiz zenginleşme def'i, ayıplı ifa def'i; geçici def'ilere ise ödemezlik def'i veya ifa güçsüzlüğü halinde ödemezlik def'i, hapis hakkına ilişkin def'i veya alıkoyma hakkına ilişkin def'i, kefilin sahip olduğu def'iler ve pactum de non petendo def'i örnek …
Yan yükümlülük türleri nelerdir?
Yan yükümlülük türleri nelerdir?
Yan yükümler ifaya yardımcı yan yükümler ve koruyucu yan yüküm- ler diye sınıflandırılır. İfaya yardımcı yan yükümün söz konusu olması için ifası gereken bir edim borcunun doğmuş olması gerekir. Buna karşılık, koruyucu yan yükümler sözleşme öncesi, sözleşmesel ve sözleşme sonrası olmak üzere üçe ayrılır.
Yan yükümlülük nedir?
Yan yükümlülük nedir?
Yan edim yükümlülüğü, "ortağa veya ortaklara, şirket sözleşmesi ile yüklenen, sermaye koyma borcu ve muhtemel ek ödeme yükümlülükleri dışında, şirkete karşı başka edimlerin yerine getirilmesine ilişkin münfe- rit yükümlülükler"8 olarak tanımlanır.
Bilançoda varlıkları ne ifade eder?
Varlıklar: Varlık, işletmenin sahip olduğu, bilançonun aktifinde yer alan ve para ile ifade edilebilen değerlere varlık denir. Varlık hesapları dönen varlıklar ve duran varlıklar olmak üzere ikiye ayrılır.
Bilançoda mevcutlar ne demek?
Bilançoda mevcutlar ne demek?
Bilanço, envanterde bulunan iktisadi kıymetlerin tasnifli bir şekilde ve karşılıklı olarak değerleri itibarıyla düzenlenmiş özetidir. Bilançoda iki tablo bulunur: aktifler tablosu ve pasifler tablosu. Aktif tablosunda mevcutlar ve alacaklar (ve varsa zarar) gösterilirken, pasif tablosunda borçlar yer alır.