- Web sitesi
- forumdaslar.com
- Tuttuğu Takım
-
Beşiktaş
- Meslek
- Webmaster
- @FORUMDASLAR
Hoshin Planlama Nedir?
Yalın Sözlüğe göre hoshin kanri "bir organizasyonun fonksiyonlarını ve etkinliklerini hem dikey hem de yatay olarak stratejik hedefleriyle ilişkilendiren bir yönetim sürecidir. Belirli hedefler, eylemler, zamanlar, sorumluluklar ve ölçülerle genel yıllık bazda oluşturulan spesifik bir plandır."
Hoshin Kanri Matrix nedir?
Hoshin Kanri X matrisi olarak da bilinen Hoshin Kanri matrisi amaçları, stratejileri, stratejik projeleri ve sahipleri içeren tek sayfalık bir belgedir. Bu belge sayesinde Hoshin Kanri yöntemi kolaylıkla uygulanabilir.
Hoshin Kanri bir organizasyonun günlük faaliyetlerini stratejik hedefleri ile uyumlu hale getirmeye yönelik süreç odaklı sistematik bir yaklaşımdır. Japonca Hoshin ve Kanri kelimelerinin bileşiminden oluşmaktadır. Bu kelimelerin Türkçedeki karşılıkları şöyledir: Hoshin: Yön, istikamet.
Hoshin yönetiminin ortaya çıkmasında etkisi olan yaklaşım nedir?
Hoshin Kanri, Japon şirketlerinde, şirketin kurumsal hiyerarşisinde stratejik hedefleri yönetebilmesini sağlamak için stratejik bir yönetim yaklaşımı olarak geliştirilmiştir. Bir işletmenin kilit alanlarında kurum çapında işbirliğine dayalı bir çaba göstermenin gerekli olduğu durumlarda özellikle yararlı olmaktadır.
Hedeflerle verilerle yönetimin gerekleri nelerdir?
Hedeflerle yönetimin üç temel prensibi vardır, bunlar eşgüdüm, sürekli gelişim ve tek hedefliliktir. Hedeflerin mutabakatı ile dikey yayılımı ve hedeflere uyumun izlenmesi konuları işlenmektedir.
Amaçlara göre yönetim nedir?
Amaçlara göre yönetim, bir organizasyonda üst ve astların amaçlarını birlikte belirledikleri, sorumluluk alanları ve ulaşacakları sonuçları birlikte kararlaştırdıkları ve belirli dönemlerde bu amaçlar ve sonuçların gerçekleşip gerçekleşmediğini birlikte inceledikleri bir süreçtir.
Istisnalarla yönetim ne demektir?
Kısaca, istisnalarla yönetim, bir sorun saptama ve iletişim sistemidir. Yönetimin araya girmesini gerektiren sorun yöneticiye bildirilecek, işe karışmayı gerektirmeyen husus ise bildirilmeyecektir. Böylece bir kuruluş; işbölümü, sorumluluk ve yetki devri ile yaygın bir kontrol düzeni üzerine oturtulur.