Editör
Efsanevi Üye
Hesap verebilirlik ne demek?
Hesap Verebilirlik, Etik ve Sorumluluk Etik, kişinin içindeki kontrolü ve sorumluluğu; hesap verebilir- lik ise dıştan kişiye yönelik bir denetim sürecini anlatır. Bu çerçevede etik, kendi kendine hesap verebilirlik biçimi ya da kamu yöneticilerinin davranış- larının iç kontrolü olarak tanımlanabilir.
Şeffaflık ve hesap verebilirlik ilkesi nedir?
Şeffaflık ve hesap verebilirlik ilkesi nedir?
Şeffaflık ilkesi, şirketin kamuoyu ile doğru, açık ve karşılaştırılabilir bilgi paylaşımını gerektirmektedir. Hesap verebilirlik ilkesi, yönetim kurulunun tepe yönetim performansını bağımsız bir şekilde izlemesini ve tepe yöneticilerin hissedarlara karşı hesap verebilirliğinin temin edilmesini gerektirmektedir.
Stratejik yönetimde hesap verebilirlik ne anlama gelir?
Hesap verebilirlik, idarelerin almış olduğu kararlardan dolayı ilgililere karşı sorumlu tutulması ve hesap verebilir olmasının sağlanmasıdır. Stratejik yönetim anlayışı çerçevesinde stratejik planlarla idarelerin vizyonu ve amacı belirlenmekte ve bunlar doğrultusunda faaliyet gösterilmektedir.
Demokratik şeffaf hesap verebilir yönetim anlayışı nedir?
Demokratik şeffaf hesap verebilir yönetim anlayışı nedir?
Demokratik hesap verebilirlik. Bu sayede yönetsel faaliyetlerin geniş bir toplumsal desteğe kavuşması sağlanmış, tüm yönetsel faaliyetler sadece hukuka uygunluk açısından değil, aynı zamanda vatandaşların yararı ve "yerindelik" açısından denetlenmiş olur.
Hesap verebilirlik türleri nelerdir?
1.2.Hesap Verebilirlik Türleri.
Katılımcılık ilkesi ne demek?
Katılımcılık ilkesi ne demek?
Kamu yönetimi bağlamında katılımcılık; yönetimin karar alma, planlama ve uygulama süreçlerine devlet-dışı kurum, kuruluş veya vatandaşların dâhil olmasını ifade eder.
Şeffaflık ilkesi ne demek?
Şeffaf yönetim anlayışı nedir?
Şeffaf yönetim anlayışı nedir?
Geniş anlamda yönetimde açıklık ve şeffaflık, halkın yönetim tarafından yürütülen iş ve işlemlerden haberdar olması, gerekli bilgi ve belgelere ulaşabilmesi, yönetime katılması, yapılanları denetleyebilmesi veya yanlışlardan hesap sorabilmesi gibi demokratik, temiz ve dürüst yönetim anlayışını ifade etmektedir.
Kurumsal hesap verebilirlik ne demek?
Hesap verebilirlik ilkesi, yönetim kurulunun tepe yönetim performansını bağımsız bir şekilde izlemesini ve tepe yöneticilerin hissedarlara karşı hesap verebilirliğinin temin edilmesini gerektirmektedir.
Katilimcilik ne demek?
Katilimcilik ne demek?
Katılım, devlet organları ya da kurumları ve bunların paydaşları (halk da dâhil olmak üzere) arasında süreğen ve karşılıklı yarara dayalı ilişkiyi tanımlamak için kullanılır. Katılıma dair müzakereci yaklaşımlar, katılımcıların bir konuyu derinlemesine araştırmaları için zaman ve bilgi sağlar.
Demokratik Katılım ne demek?
Katılımcı demokrasi, siyasi sistemlerin işleyişindeki bileşenlerin geniş katılımını vurgulayan bir siyasi teoridir. Bu teoriye göre demokrasinin etimolojik kökleri (Yunan demos ve kratos), halkın iktidarda söz sahibi olduğunu ve dolayısıyla demokrasinin katılımcı olması gerektiğini vurgular.
OECD ilkeleri nedir?
OECD ilkeleri nedir?
Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) Konseyi tarafından ulusal hükümetler, ilgili uluslararası kuruluşlar ve özel sektör ile birlikte 1999 yılında hazırlanarak yayımlanan Kurumsal Yönetim İlkeleri bir dizi standart ve yol gösterici prensibi kapsamaktadır.
Bir şirketin ilkeleri nelerdir?
Bunlar; adillik, şeffaflık, hesap verebilirlik, sorumluluk olarak sayılır. Firmaların performansının değerlendirilmesi ve geliştirilmesi açısından bu 4 ilkeye büyük önem verilir. Yönetimde bu ilkelerin göz ardı edilmesi büyük sıkıntıların ortaya çıkmasına neden olur.
Saydam olmayan mali yönetim nedir?
Saydam olmayan mali yönetim nedir?
Saydamlığın olmaması halinde, devletin vatandaşlara hesap verme sorumluluğunun yerine getirilmemesi sonucu ortaya çıkmaktadır. Saydam olmayan mali politika uygulamaları; istikrarsızlığa, kaynak tahsisinde isabetsizliğe, ekonomik ve mali durumun daha da kötüleşmesine yol açabilmektedir.
Hesap verebilirlik ilkesine ne ad verilir?
Hesap verebilirlik ilkesi, idarenin görev ve sorumluluklarını yerine getirirken her türlü eylem, işlem ile tutum ve davranışlarını amirlerine ya da kamuoyuna karşı açıklayabilmesi anlamına gelmektedir.