Son Konular

Hesap verebilirlik ilkesi ne demek?

Editör

Efsanevi Üye
Puan 38
Çözümler 0

Hesap verebilirlik ilkesi ne demek?

Hesap verebilirlik ilkesi, idarenin görev ve sorumluluklarını yerine getirirken her türlü eylem, işlem ile tutum ve davranışlarını amirlerine ya da kamuoyuna karşı açıklayabilmesi anlamına gelmektedir.

Kurumsal yönetişim ne demek?

Kurumsal yönetişim, bir şirketin yönlendirildiği ve kontrol edildiği kurallar, uygulamalar ve süreçler sistemidir. Yönetişim, özellikle kurumsal davranışı dikte etmek için uygulanan kurallar, kontroller, politikalar ve kararlar kümesini ifade eder.

Polis güçlerini kamu önünde hesap verebilir kılmak için hangi mekanizmalar kullanılıyor?

Polis güçlerini kamu önünde hesap verebilir kılmak için hangi mekanizmalar kullanılıyor?
Polisin bu önemli ve hassas görevi yerine getirirken kontrol mekanizmalarına bağlı olarak hesap verebilir olmasının gerekliliği çok açıktır. Polisin eylemlerinden sorumlu tutulması ve hesap verebilir olması aynı zamanda demokratik toplumun temel prensiplerinden birisidir.

Hesap verilebilirlik ilkesine ne ad verilir?

Etik, kişinin içindeki kontrolü ve sorumluluğu; hesap verebilir- lik ise dıştan kişiye yönelik bir denetim sürecini anlatır. Bu çerçevede etik, kendi kendine hesap verebilirlik biçimi ya da kamu yöneticilerinin davranış- larının iç kontrolü olarak tanımlanabilir.

Polis ve medya ilişkisi nasıl olmalı?

Medya ile polis arasındaki ilişkinin temelinde bilgi paylaşımı vardır. Muhabirler bilgi almak için görevlilere, görevliler de bilginin vatandaşlara doğru ulaşması için muhabirlere ihtiyaç duyarlar. Medya zamanında ve doğru bilgi ister. Bir olayın, krizin yönetimi aşamasında Olay Yeri Amiri bunu sağlayacak konumdadır.

Hesap verme sorumluluğu nedir?

Hesap verme sorumluluğu nedir?
4.1. Hesap verme sorumluluğu, kamu kaynaklarının etkili, ekonomik, verimli ve hukuka uygun olarak elde edilmesinden, kullanılmasından, muhasebeleştirilmesinden, raporlanmasından ve kötüye kullanılmaması için gerekli önlemlerin alınmasından sorumlu tutulmayı kapsar.

Şeffaf yönetim anlayışı nedir?

Geniş anlamda yönetimde açıklık ve şeffaflık, halkın yönetim tarafından yürütülen iş ve işlemlerden haberdar olması, gerekli bilgi ve belgelere ulaşabilmesi, yönetime katılması, yapılanları denetleyebilmesi veya yanlışlardan hesap sorabilmesi gibi demokratik, temiz ve dürüst yönetim anlayışını ifade etmektedir.

Mahalli idareler için hesap verme sorumluluğu hangi bakana aittir?

Merkezî yönetim kapsamındaki kamu idarelerinde ödenek gönderilmesine ilişkin usul ve esasları belirlemeye Hazine ve Maliye Bakanı yetkilidir.

Mali Hesap verebilirlik ne demek?

Mali Hesap verebilirlik ne demek?
Mali hesap verme sorumluluğunun temelinde kamu kaynağının hukuka uygun olarak elde edilmesi ve kullanılması vardır. Mali he- sap verme sorumluluğu, 5018 sayılı Kanunda 8. maddesinde yer alan kamu kaynağının hukuka uygun olarak elde edilmesi ve kullanılması hükmünden doğmaktadır (Bozkurt, 2010:135).

Hangisi katılımın tanımıdır?

Katılım, devlet organları ya da kurumları ve bunların paydaşları (halk da dâhil olmak üzere) arasında süreğen ve karşılıklı yarara dayalı ilişkiyi tanımlamak için kullanılır.

Saydam olmayan mali yönetim nedir?

Saydamlığın olmaması halinde, devletin vatandaşlara hesap verme sorumluluğunun yerine getirilmemesi sonucu ortaya çıkmaktadır. Saydam olmayan mali politika uygulamaları; istikrarsızlığa, kaynak tahsisinde isabetsizliğe, ekonomik ve mali durumun daha da kötüleşmesine yol açabilmektedir.

Mali saydamlık ne demek?

Mali saydamlık ne demek?
Mali saydamlık ise; devletin görev ve fonksiyonlarının, kamu ekonomisine ve kamu mali yönetimine ilişkin bilgilerin ve hesapların (harcamalar, vergiler, borçlanma, borç yönetimi) ve aynı zamanda kamu mali yönetimine ve temel iktisat politikalarına ilişkin planların, niyet ve projeksiyonların açık ve anlaşılır, düzenli …

Açık ve şeffaf yönetim anlayışı nedir?

Stratejik yönetimde hesap verebilirlik ne anlama gelir?

Hesap verebilirlik, idarelerin almış olduğu kararlardan dolayı ilgililere karşı sorumlu tutulması ve hesap verebilir olmasının sağlanmasıdır. Stratejik yönetim anlayışı çerçevesinde stratejik planlarla idarelerin vizyonu ve amacı belirlenmekte ve bunlar doğrultusunda faaliyet gösterilmektedir.

Hesap verebilirlik türleri nelerdir?

Hesap verebilirlik türleri nelerdir?
1.2.Hesap Verebilirlik Türleri.

Hesap verebilirlik ilkesine ne ad verilir?

Açık yönetim anlayışı nedir?

Açık Yönetim modeli, adından da anlaşıldığı gibi her tür bilginin şirket içinde tüm yönetici ve personele açık olması anlamına geliyor.

Yatay hesap verebilirlik ne demek?

Yatay hesap verebilirlik ne demek?
Kamu kurumlarının işi olan yatay hesap verebilirlik, devletin kendisine rızasıyla uyguladığı bir kısıtlama anlamına gelmektedir. Niteliğine göre hesap verebilirlik türleri şunlardır; siyasi, hukuki, yönetsel ve kamusal hesap verebilirlik.

Yönetimde saydamlık nedir?

Yönetimde saydamlık, kurumların ihale süreçlerini, faaliyet ve denetim raporlarını, işlem süreçlerini, hizmet standartlarını uygun yöntemlerle kamuoyunun bilgisine sunmasını da içerir. toplantılarını izleyebilme hakkı ile önemli proje ve kararların, halkın görüşüne başvurularak alınmasıdır.

Eğitimde hesap verebilirlik ne demek?

Dışsal hesap verebilirlik ise yöneticilerin kendi performansları hakkında, parlamento veya bir kamu kurumu veya merkezi kuruluşa (Sayıştay gibi) karşı hesap verebilirlikleridir. Eğitim açısından bakıldığında, hesap verebilirliğin amaçlarından biri de, bütün öğrencilerin öğrenmelerini en üst düzeye çıkarmaktır.

Mali Saydamlıktan kim sorumlu?

Mali Saydamlıktan kim sorumlu?
Malî saydamlığın sağlanması için gerekli düzenlemelerin yapılması ve önlemlerin alınmasından kamu idareleri sorumlu olup, bu hususlar Hazine ve Maliye Bakanlığınca izlenir.

Hesap verebilirlik ilkesi, bir kurumun ya da idarenin görev ve sorumluluklarını yerine getirirken her türlü eylem, işlem, tutum ve davranışlarını amirlerine ya da kamuoyuna karşı açıklayabilmesini ifade eder. Bu ilke, transparanlık, şeffaflık ve hesap verebilir olma gerekliliğini vurgular.

Kurumsal yönetişim ise bir şirketin yönlendirildiği ve kontrol edildiği kurallar, uygulamalar ve süreçler sistemidir. Bu kapsamda yönetişim, şirketin kurumsal davranışını belirleyen kuralları, kontrolleri, politikaları ve kararları içerir.

Polis güçlerini kamu önünde hesap verebilir kılmak için çeşitli mekanizmalar kullanılır. Bunlar arasında iç denetim birimleri, bağımsız kurulların denetimi, medyanın takibi, sivil toplum kuruluşları ve vatandaşların geri bildirimleri gibi unsurlar yer alabilir.

Hesap verme sorumluluğu, kamu kaynaklarının etkili, ekonomik, verimli ve hukuka uygun olarak elde edilmesinden, kullanılmasından, muhasebeleştirilmesinden, raporlanmasından ve kötüye kullanılmaması için gerekli önlemlerin alınmasından sorumlu olmayı kapsar.

Mali hesap verebilirlik ise kamu kaynaklarının hukuka uygun olarak elde edilmesi ve kullanılmasını önemseyen bir ilkedir. Bu bağlamda, mali sorumluluk kamu kaynaklarının doğru ve şeffaf bir şekilde kullanılmasını gerektirir.

Açık yönetim anlayışı, yönetimin şeffaf olması, halkın bilgilendirilmesi ve katılımının sağlanması üzerine kurulu bir yaklaşımdır. Bu sayede, toplumun yönetim süreçleri hakkında bilgi sahibi olması ve katkı sunması hedeflenir.

Yatay hesap verebilirlik, kamu kurumlarının kendilerine rızaları doğrultusunda uyguladıkları bir kısıtlama anlamına gelir. Bu tür hesap verebilirlik, devletin iç denetim süreçlerini ve yönetim pratiklerini kapsar.

Yönetimde saydamlık ise, kurumların faaliyetlerini, kararlarını, finansal ve denetim raporlarını açık bir şekilde kamuoyuyla paylaşmasını ve denetçilere hesap verebilir olmasını ifade eder. Bu sayede, şeffaf ve adil bir yönetim anlayışı benimsenir.

Eğitimde hesap verebilirlik, eğitim görevlilerinin kendi performanslarını bir üst kuruma karşı açıklayıcı ve denetlenebilir bir şekilde sunmalarını içerir. Bu sayede eğitim süreçleri daha etkin bir şekilde yönetilir ve öğrenci başarısı artırılır.

Mali saydamlık konusunda ise, kamu idarelerinin gerekli düzenlemeleri yaparak mali hesaplarının şeffaf bir şekilde sunulmasından sorumlu olduğu belirtilmektedir. Bu süreç Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından izlenir ve yönetilir.

Bu ilkelere uygun olarak hareket etmek, şeffaf, hesap verebilir ve katılımcı bir yaklaşımı teşvik ederek kamuoyunda güven ve destek oluşturabilir.

Cekilislere katilmak gunah mi?

Bir mimar neleri bilmeli?

1. Konular

1. 1.284.247
  2. Mesajlar

1. 1.670.679
  3. Kullanıcılar

1. 33.204
  4. Son üye

Geri
Üst Alt