Editör
Efsanevi Üye
Henri Fayol işletme faaliyetleri nelerdir?
Fayol'a göre bir işletmede başlıca altı çeşit faaliyet bulunmaktadır:
- Teknik Faaliyetler (üretim faaliyetleri)
- Ticari Faaliyetler (alım, satım ve değişim)
- Finansal Faaliyetler (para bulma ve değerlendirme)
- Güvenlik Faaliyetleri (çalışanların ve ekipmanların güvenliği)
Küresel doğan işletme ne demek?
Bu işletmeler, geleneksel işletmelerin yurtdışı pazarlara açılmalarında öngördükleri aşamaları izlemeksizin, kurulur kurulmaz veya kurulduktan sonra kısa bir süre içinde uluslararasılaşabildikleri için literatürde küresel doğan işletme kavramı ile anılmaktadırlar.
Çok uluslu strateji nedir?
Çok uluslu strateji nedir?
Çok Uluslu Strateji, stratejik ve faaliyet kararlarının, ürünlerin ülkenin yerel müşterisine hitap edebilmesi amacıyla, ülkelerde faaliyet gösteren işletmelerce alınmasını sağlayan merkezi olmayan bir uluslararası stratejidir (Hitt ve diğerleri, 2009: 220): Çeşitli ülkelerdeki birimler bağımsızdır.
Henri Fayol tarafından ileri sürülen işletme fonksiyonları nelerdir?
Organizasyon (Organizing): Konulan planların doğru şekilde uygulamaya geçirilmesidir. Yönetme (Commanding): Organizasyona geçen planlar için doğru komutları verebilmektir. İdare etme (Coordinating): Komutların doğru şekilde yapılabilmesi için gerekli düzenlemelerin yapılmasıdır.
Henri Fayol yaklaşımı nedir?
Sadece organizasyon konuları ile ilgili değil fakat yönetimin bütün alanları ile ilkeler geliştirmeye çalışmıştır. Bu yönü ile bilimsel yönetim yaklaşımından çok daha geniş ve kapsamlı bir yaklaşımdır. Fayol organizasyonun tamamını ele alarak iyi bir organizasyon dizaynı ve yönetiminin ilkelerini araştırmıştır.
Küresel Strateji ne demek?
Küresel Strateji ne demek?
Global pazarlama stratejisi (GMS), dünya çapında birçok farklı bölgedeki ülkeleri kapsayan ve bir şirketin bu ülkelerdeki pazarlama çabalarını koordine etmeyi amaçlayan stratejidir. GMS'in tüm ülkeleri kapsaması gerekmez ancak birkaç bölgede geçerli olması gerekir.
Fayol a göre yönetimin fonksiyonları nelerdir?
Fayol, yönetimin fonksiyonlarını (planlama, örgütleme, komuta etme, koordine etme, kontrol) "idarenin rolü" olarak değerlendirmekte ve bunu "pratikteki işleyiş" ola- rak sunmaktadır.
Henry Fayol un ilkeleri nelerdir?
Henri Fayol tarafından belirlenen 14 ilke şunlardır:
- İş bölümü. İş bölümü, bir mal veya hizmetin üretimi için gerekli görevlerin parçalanmasından oluşur.
- Yetki.
- Disiplin.
- Komuta birliği.
- Direksiyon ünitesi.
- tabi olma.
- ücret.
- merkezileştirme.
Fayol un yönetim ilkeleri kaç grup altında toplanır?
Fayol un yönetim ilkeleri kaç grup altında toplanır?
Fayol örgütün birimlerinin birinin başında bulunan bir yöneticinin yapması gereken faaliyetleri, bunlara ilişkin işlev, ilke ve kuralları açıklamaktadır. Fayol'e göre bir organizasyondaki faaliyetler başlıca 6 grupta toplanabilir.