- Web sitesi
- forumdaslar.com
- Tuttuğu Takım
-
Beşiktaş
- Meslek
- Webmaster
- @FORUMDASLAR
Geçmişte yaşadım hangi zamanı Türkçe dilbilgisinde bir zaman biçimidir. Bu zaman biçimi, geçmişteki bir olayı veya deneyimi ifade etmek için kullanılır. Bu zaman biçiminde bir fiilin köküne "miş" ekinin eklenmesiyle oluşturulur. "Hangi zamanı" ifadesi ise, olayın tam olarak ne zaman gerçekleştiğini belirtmek için kullanılır. Bu zaman biçimi, geçmişteki deneyimleri veya olayları anlatmak için çok yaygın bir şekilde kullanılır. Örneğin, "Dün sinemaya gittim" cümlesi geçmişte yaşadım hangi zamanı cümlesidir. Bu zaman biçimi, Türkçe dilbilgisinde önemli bir yer tutar ve doğru kullanılması gerekmektedir.
İçindekiler
"Have Lived" zaman yapısı, geçmişteki bir deneyimi veya yaşantıyı ifade etmek için kullanılır. Bu yapı, geçmişteki bir olayın belirli bir süre boyunca devam ettiğini veya tamamlandığını ifade eder.
"Have Lived" zaman yapısı, genellikle yaşanılan bir yer veya süre ile ilişkilendirilen fiillerle kullanılır. Örneğin, "I have lived in Istanbul for 5 years" (5 yıldır İstanbul'da yaşıyorum) veya "She has lived in this house since 2010" (2010'dan beri bu evde yaşıyor) şeklinde kullanılabilir.
Olumlu bir cümle oluşturmak için, "have" veya "has" yardımcı fiili ile fiilin üçüncü hali kullanılır. Örneğin, "I have lived" (yaşadım), "He has lived" (yaşadı) şeklinde kullanılır. Olumsuz bir cümle oluşturmak için ise "have" veya "has" yardımcı fiili ile "not" kelimesi arasına "lived" fiilinin üçüncü hali yerleştirilir. Örneğin, "I have not lived" (yaşamadım), "She has not lived" (yaşamadı) şeklinde kullanılır. Soru cümleleri ise "have" veya "has" yardımcı fiili cümlenin başına yerleştirilir. Örneğin, "Have you lived?" (yaşadın mı?), "Has she lived?" (yaşadı mı?) şeklinde kullanılır.
1. I have lived in Paris for 2 years. (2 yıldır Paris'te yaşıyorum.)
2. She has lived in this neighborhood since she was a child. (Çocukluğundan beri bu mahallede yaşıyor.)
3. Have you ever lived abroad? (Hiç yurtdışında yaşadın mı?)
4. They haven't lived together for a long time. (Uzun zamandır birlikte yaşamıyorlar.)
5. How long has he lived in that house? (O evde ne kadar süredir yaşıyor?)
6. We have lived in this city all our lives. (Tüm hayatımız boyunca bu şehirde yaşadık.)
Eğer "Have Lived" zaman yapısıyla ilgili daha fazla bilgi edinmek isterseniz, dilbilgisi kitaplarından veya çevrimiçi dilbilgisi kaynaklarından yararlanabilirsiniz. Ayrıca, İngilizce öğreten kurslara katılarak da bu konu hakkında daha detaylı bilgi alabilirsiniz.
Hangi zaman kullanılır?
Geçmişte belirli bir süre boyunca devam eden bir durumu ifade etmek için kullanılır.
Yabancı dil öğrenirken bu zamanı öğrenmek önemlidir.
İngilizcede "have lived" şeklinde kullanılır.
Örneğin: "They have lived in that house since 2010."
İçindekiler
Hangi zaman kullanılarak "Yaşadım" anlamı verilebilir?
"Have Lived" zaman yapısı, geçmişteki bir deneyimi veya yaşantıyı ifade etmek için kullanılır. Bu yapı, geçmişteki bir olayın belirli bir süre boyunca devam ettiğini veya tamamlandığını ifade eder.
Hangi fiiller "Have Lived" zaman yapısıyla kullanılabilir?
"Have Lived" zaman yapısı, genellikle yaşanılan bir yer veya süre ile ilişkilendirilen fiillerle kullanılır. Örneğin, "I have lived in Istanbul for 5 years" (5 yıldır İstanbul'da yaşıyorum) veya "She has lived in this house since 2010" (2010'dan beri bu evde yaşıyor) şeklinde kullanılabilir.
"Have Lived" zaman yapısının olumlu, olumsuz ve soru cümleleri nasıl oluşturulur?
Olumlu bir cümle oluşturmak için, "have" veya "has" yardımcı fiili ile fiilin üçüncü hali kullanılır. Örneğin, "I have lived" (yaşadım), "He has lived" (yaşadı) şeklinde kullanılır. Olumsuz bir cümle oluşturmak için ise "have" veya "has" yardımcı fiili ile "not" kelimesi arasına "lived" fiilinin üçüncü hali yerleştirilir. Örneğin, "I have not lived" (yaşamadım), "She has not lived" (yaşamadı) şeklinde kullanılır. Soru cümleleri ise "have" veya "has" yardımcı fiili cümlenin başına yerleştirilir. Örneğin, "Have you lived?" (yaşadın mı?), "Has she lived?" (yaşadı mı?) şeklinde kullanılır.
"Have Lived" zaman yapısının kullanımıyla ilgili örnek cümleler nelerdir?
1. I have lived in Paris for 2 years. (2 yıldır Paris'te yaşıyorum.)
2. She has lived in this neighborhood since she was a child. (Çocukluğundan beri bu mahallede yaşıyor.)
3. Have you ever lived abroad? (Hiç yurtdışında yaşadın mı?)
4. They haven't lived together for a long time. (Uzun zamandır birlikte yaşamıyorlar.)
5. How long has he lived in that house? (O evde ne kadar süredir yaşıyor?)
6. We have lived in this city all our lives. (Tüm hayatımız boyunca bu şehirde yaşadık.)
"Have Lived" zaman yapısıyla ilgili daha fazla bilgi nerede bulunabilir?
Eğer "Have Lived" zaman yapısıyla ilgili daha fazla bilgi edinmek isterseniz, dilbilgisi kitaplarından veya çevrimiçi dilbilgisi kaynaklarından yararlanabilirsiniz. Ayrıca, İngilizce öğreten kurslara katılarak da bu konu hakkında daha detaylı bilgi alabilirsiniz.
Have Lived Hangi Tense?
| Hangi zaman kullanılır? |
| Geçmişteki belirli bir zamanda yaşanan olayları anlatmak için kullanılır. |
| İngilizce'de "have lived" şeklinde kullanılır. |
| Özne + have/has + fiilin üçüncü hali + zaman zarfı + diğer ögeler |
| Örneğin: "I have lived in Istanbul for 5 years." |
Hangi zaman kullanılır?
Geçmişte belirli bir süre boyunca devam eden bir durumu ifade etmek için kullanılır.
Yabancı dil öğrenirken bu zamanı öğrenmek önemlidir.
İngilizcede "have lived" şeklinde kullanılır.
Örneğin: "They have lived in that house since 2010."