Modoratör
Efsanevi Üye
Harcamalar üzerinden alınan vergiler nelerdir?
Türkiye'de harcamalar üzerinden alınan vergiler, çok çeşitli olup, en bilinenleri katma değer vergisi, özel tüketim vergisi, damga vergisi, şans oyunları vergisi banka ve sigorta muameleleri vergisi, özel iletişim vergisi, eğlence vergisi, çevre temizlik vergisi, gümrük vergileri, harçlar vb.'dir.
Aşağıdakilerden hangisi harcamalar üzerinden alınan vergiler arasında yer alır?
Harcamalar üzerinden alınan vergileri beş başlık altında inceleyebiliriz: Özel tüketim vergileri. Muamele vergileri. Katma değer vergisi.
Vergi harcaması hangi tür harcamalar kapsamına girer?
Vergi harcaması hangi tür harcamalar kapsamına girer?
Vergi harcaması yaygın olarak; belirli ekonomik ve sosyal amaçlara ulaşmak için oluşturulan ve gelir kayıplarını içeren, normal, standart veya genel kabul görmüş bir vergi yapısından ayrılma olarak tanımlanır. Vergiler aracılığıyla devletin yaptığı harcamalar, vergi harcamaları olarak nitelendirilmektedir.
Anayasanın vergileme ilkeleri nelerdir?
Vergilendirmenin Anayasal İlkeleri
- Vergi Gelirlerinin Kamu Giderlerinin Karşılığı Olması İlkesi.
- Vergi Adaleti (Mali Güce Göre Vergileme) İlkesi.
- Genellik ve Eşitlik.
- Vergilerin Kanuniliği İlkesi.
- Hukuk Devleti İlkesi, Hukuk Güvenliği İlkesi.
Vergi fayda fonksiyonu neye göre belirlenir?
Vergilemede fayda ilkesine göre, kamusal mal ve hizmetler için ödenmesi gereken vergi söz konusu mal ve hizmetlerden sağlanılan faydalarla ilişkilendirilmek suretiyle tespit edilmelidir. Fayda ilkesine göre vergi, piyasa mekanizmasındaki fiyatın kamu sektöründe karşılığıdır.
Özel tüketim vergisi servetten alınan vergi midir?
Özel tüketim vergisi servetten alınan vergi midir?
Ayırım yapılmaksızın tüm mal ve hizmetler üzerinden alınan vergiler genel tüketim vergileri iken, sadece belirli bir takım mal ve hizmetler üzerinden üretim veya dağıtım aşamasında alınan vergiler ise özel tüketim vergileri olarak adlandırılmaktadır.
Taşıtlardan hangisi özel tüketim vergisine tabi değildir?
Özel Tüketim Vergisi Kanununun 7 nci maddesinin birinci fıkrasının (3) numaralı bendinin (a) alt bendine göre, Kanuna ekli (II) sayılı listede yer alan uçak ve helikopterlerin Türk Hava Kurumu tarafından ilk iktisabı ÖTV'den müstesnadır.
Özel tüketim vergisi mükellefleri kimlerdir?
Bu mallardan kayıt ve tescile tabi olmayan malları imal inşa veya ithal edenler, bu malların müzayede yoluyla satışını gerçekleştirenler, kayıt ve tescile tabi olan motorlu araç ticareti yapanlar ÖTV mükellefidir.
Traktör özel tüketim vergisine tabi midir?
Traktör özel tüketim vergisine tabi midir?
Zira traktörler ÖTV ve MTV"ye tabi tutulmazken, KDV"te tabi tutulmakta ve GV açısından da zirai kazançların vergilendirilme usulünün belirlenmesinde bir kriter olarak değerlendirilmektedir. Gelir vergisi uygulamasında zirai kazançların vergilendirilmesi usulünün belirlenmesinde traktörlerin etkili olduğu görülmektedir.