Editör
Efsanevi Üye
Hangi durumlarda inşallah deriz?
İnşallah: Allah dilerse anlamına gelir. Gelecekte yapacağımız bir şey için "inşallah" deriz. Yani "Benim dışımda bir engel çıkmadığı sürece, ben yürekten bunu yapmak istiyorum. Ancak bunun için Allah'ın da izin vermesini bekliyorum" anlamındadır.
İnşallah demek söz vermek mi?
İnşallah demek söz vermek mi?
(Zebîdî, İtlâf, 9/239) İbn Mesud (r.a.) her sözü verdiğinde mutlaka inşâllah derdi. Ancak "inşâllah" denmesinden söz vermek manası anlaşılıyorsa, mazeret olmadıkça yerine getirmek gerekir. Şayet söz verirken, içinden tutmamaya niyetli ise bu münafıklık olur.
Dua ederken inşallah denir mi?
Dua ederken inşallah denir mi?
Bilakis, azimle (kesin bir uslub ile) istesin." Bu Hadis-i Şerif ile bağlantılı olarak günlük hayatta kullandığımız "inşâ'Allâh" kelimesini dua ederken dahi ağız alışkanlığı olarak kullanıyoruz. Mesela : "Allah razı olsun "inşa'Allâh" dediğimiz de "Allah dilerse Allah razı olsun" anlamı çıkıyor.
Allahın izni ile ne demek?
Tasavvuf literatüründe izin "bir velînin Allah'ın ve Peygamber'in izniyle konuşması, hareket etmesi" veya "bir müridin önemli bir iş yapacağı zaman mürşidinden izin alması" anlamında kullanılır.
Inşaallah ne demek Diyanet?
Inşaallah ne demek Diyanet?
İnşallah sözü, Allah'ı tazim etmek, dünyada iradesi dışında bir şeyin gerçekleşmesinden O'nu tenzih etmek anlamına gelmektedir.
Inşallah mi insallah mi?
Inşallah mi insallah mi?
Türk Dil Kurumu'na göre 'İNŞALLAH' olarak yazılır.
Inşallah maşallah ne anlama gelir?
İnşallah: Allah dilerse demektir. Yapmaya niyetlendiğimiz işlerin hayırla neticelenmesi için kullanılır. Maşallah: Allah'ın dediği olur demektir. Maazallah: "Allah korusun, Allah esirgesin" anlamına gelir.
Inşallah ın manası ne demek?
Inşallah ın manası ne demek?
İnşallah (Arapça: إِنْ شَاءَ ٱللَّٰهُ, ʾin šāʾa -llāh), bazen İnşaallah ya da İn şa Allah olarak söylenen, "Allah dilerse" veya "Allah isterse" anlamına gelen bir işin/davranışın öncesinde söylenen Arapça ifadedir.
Duada ısrarcı olmak doğru mu?
Duada ısrarcı olmak doğru mu?
Dua, Rabb'imizle konuşmak, derdimizi, halimizi bizzat ona arz etmektir. Yani duada tâbiri câizse biraz ısrarcı olmak gerekiyor. Çünkü bazen Allah Teâlâ, kulunun isteyişinden o kadar hoşlanırmış ki, sırf o isteyiş hali sürsün diye biraz geciktirebilirmiş duasının kabulünü.
Izinde olmak ne demek?
Bir durumdan başka bir duruma geçmek. Herhangi bir durumda bulunmak. Uygun düşmek, yerinde görülmek.