- Web sitesi
- forumdaslar.com
- Tuttuğu Takım
-
Beşiktaş
- Meslek
- Webmaster
- @FORUMDASLAR
Hangi bir disk de 4 bölüntüye ayrılabilir?
KURAL 1- Disk en fazla 4 bölüntüye ayrılabilir. Bunun istisnası bir bölümün Genişletilmiş Bölüm yani Extended Partition olarak oluşturulması ve bunun içinde Mantıksal Sürücüler oluşturulmasıdır. Bu konuyu ilk makalede anlattım. KURAL 2-Disk her zaman sağa doğru ve komşu olarak bölünebilir. Disk Sistem Ayrıldı ve C olarak ikiye bölünmüş durumda…
Yani ilk bölüntü olan sistem ayrıldı diskin en dışındadır?
Yani ilk bölüntü olan Sistem Ayrıldı diskin en dışındadır. Konu ile ilgili daha fazla bilgi için tıklayın. Yeni bölüntüler hep alan çaldığımız bölüntünün sağında ve bitişiğinde oluşturuldu. Yani C bölüntüsünden alan çaldığımızda yeni bölüntü D bölüntüsünün sağında değil, C ve D bölüntüsü arasında oluşturuldu. Bunun sebebi komşuluk kuralı.
Windows 7 disk genişletme nasıl yapılacağı?
(Genişletilmiş bölümleri Windows Disk Yönetimi varsayılan olarak yeşil ile işaretliyor) Bunun sebebi de ilk makalade anlattığım Windows 'un varsayılan davranışı. Daha önce disk genişletmenin nasıl yapılacağı ile ilgili ayrıntılı bir yazı yazmıştım: Windows 7 : Disk Genişletme Ancak o yazıda sadece nasıl yapılacağı yer alıyordu.
Hangi disklerde diski harflendirilebilir?
Dinamik disklerde diskleri bağlama (mount) özelliği sayesinde disklerin harflendirilemediği durumlarda diski var olan bir bölüm içersinde oluşturulan boş bir klasöre bağlanarak yeni disk kullanılabilir. Bu şekilde diski harflendirememe problemi yaşanmaz. 1- Bilgisayar'a sağ tıklayarak Yönet deyin ve Disk Yönetimi'ni seçin.
Neredeyse disklerin takas alanını bölümlemek gerekir?
Aslında bir işletim sistemi bulunan diskleri de bölümlemek oldukça iyi bir fikirdir. Örneğin hızdan feragat etmemek için takas alanını, Linux'un kendi bölümüne değil de, takasın kendine ayrılmış olan bölüme kurmak daha akıllıcadır (disk üzerinde Linux ve Linux takas olarak iki bölüm yapabilirsiniz – yukarıdaki /dev/hdd gibi).
Bir sabit disklere ayrılabilir?
Bir sabit disk çeşitli bölüm lere ayrılabilir. Her bölüm ayrı bir sabit diskmiş gibi faaliyet gösterebilir. Diyelim ki; bir sabit diskiniz var ve siz iki adet işletim sistemine sahip olmak istiyorsunuz. Bu durumda sabit diski ikiye bölmeniz gerekecektir. Her işletim sistemi kendi bölümünü kullanır ve diğerininkine dokunmaz.