- Web sitesi
- forumdaslar.com
- Tuttuğu Takım
-
Beşiktaş
- Meslek
- Webmaster
- @FORUMDASLAR
Gim maliyeti nedir?
1. Genel imalat maliyetleri (GİM) ile üretilen mamul ya da hizmetler arasında direkt ilişki yoktur. Hiçbir GİM kaleminin hangi mamul için ne kadar harcandığı bilinmez. 2. Çok farklı karakterde (sabit, değişken,karma) çok çeşitli maliyetlerin bir araya gelmesinden oluşan bir yapısı vardır.
Önleme maliyetleri nelerdir?
Önleme maliyetleri "Üretilen ürün ve hizmetlerin müşteri istek ve ihtiyaçlarına uygunsuzluğunu önlemek amacıyla özel olarak tasarlanmış tüm faaliyetlerin maliyetidir." Bu faaliyetler gerçek uygulamalardan önce planlanır ve bu faaliyetlerin maliyetleri gerçek uygulamalardan önce oluşur.
Genel üretim maliyeti; endirekt madde/malzeme maliyetlerinden sigorta maliyetlerine, kira maliyetlerinden endirekt işçilik maliyetlerine kadar, üretimle ilgili çok sayıdaki ve türdeki maliyet için kullanılan ortak kavramdır.
Yükleme oranı nasıl hesaplanır?
Yükleme Oranı = Genel Üretim Gideri Tutarı Toplam Yükleme Ölçüsü Page 5 GENEL ÜRETİM GİDERLERİ Örnek: İşletmede makinelere ilişkin amortisman giderleri için yükleme ölçüsü olarak "çalışılan makine saati" belirlenmiştir. Döneme ilişkin amortisman gideri tutarı 50 000 TL.dir.
Kalite Maliyetleri Nelerden Oluşur?
Diğer bir ifade ile kalite maliyetleri, kaliteyi üretmek için yapılan giderler ile kalitesiz mal ya da hizmetler nedeniyle maruz kalınan giderlerdir. Kalite maliyetleri dört ana başlık altında incelenebilir: Önleme maliyetleri, değerlendirme maliyetleri, iç başarısızlık maliyetleri ve dış başarısızlık maliyetleri.
Üretim maliyeti unsurları nelerdir?
Geleneksel olarak maliyet taşıyıcısına yüklenecek maliyet unsurları; direkt ilk madde ve malzeme, direkt işçilik ve GÜM'den oluşmaktadır. Direkt ilk madde ve malzeme ve direkt işçilik haricinde imalâtla ilgili tüm maliyetler GÜM olarak kabul edilir.
Üretim giderleri Nelerdir?
730. Genel Üretim Giderleri : İşletmenin üretimi ve bu üretime bağlı hizmetler için yapılan direkt işçilik ve direkt ilkmadde ve malzeme dışında kalan giderlerin izlendiği hesaptır.
genel üretim maliyetlerinin özellikleri:
Genel imalat giderleri nelerdir?
Genel üretim giderleri, direkt ilk madde ve malzeme direkt işçilik dışında kalani fakat imalatla ilgili olan bütün giderlere denir.
Yükleme oranı ne demek?
Yükleme Oranı: Yükleme oranı, genel üretim giderinin mamullere yüklenmesinde kullanılır. İşletmede birden fazla mamul çeşidinin üretilmesi durumunda; üretim maliyetini oluşturan tüm maliyet unsurları bu mamulle ilişkilendirilir.