- Web sitesi
- forumdaslar.com
- Tuttuğu Takım
-
Beşiktaş
- Meslek
- Webmaster
- @FORUMDASLAR
Genler ne işe yarar?
Genler, hücrelerin ve dolayısıyla da canlıların kalıtsal karakterlerinin, yaşamları için gerekli olan proteinlerin, enzimlerin, diğer makro- ve mikromoleküllerin kodlarını taşıyan, kromozom üzerinde lokalize olmuş, değişik uzunlukta (kodladığı proteinin büyüklüğüne göre) DNA sekanslarıdır.
Gen Neden Oluşur?
Her gen, protein veya RNA molekülü gibi özel bir işlev taşıyan kromozomların belli bir noktasındaki nükleotid dizilerinden oluşur. Klasik genetikte, aynı biyolojik işlevleri yöneltip yöneltmemelerine ve karşılıklı rekombinasyon yapıp yapmamalarına göre alel ve alel olmayan genler vardır.
Genetik nedir ve özellikleri?
Genetik ya da kalıtım bilimi, biyolojinin organizmalardaki kalıtım ve genetik varyasyonu inceleyen bir dalıdır. Türkçeye Almancadan geçen genetik sözcüğü 1831 yılında Yunanca γενετικός – genetikos ("genitif") sözcüğünden türetildi. Bu sözcüğün kökeni ise γένεσις – genesis ("köken") sözcüğüne dayanmaktadır.
Genler nasıl işler?
Genler, genom içindeki küçük DNA bölümleridir ve protein kodlarlar. Organizmanın bireysel özelliklerine ilişkin yönergeleri içerirler; saç ve göz rengi gibi. Bir gen, belli bir molekül (çoğu zaman bir protein) üretimi için gereken yönergeleri içeren ufak bir DNA bölümüdür. Genlerin amacı, bilgi depolamaktır.
Genlerin yapısında meydana gelen değişimler nelerdir?
Mutasyon ya da değişinim, bir canlının genomu içindeki DNA ya da RNA diziliminde meydana gelen kalıcı değişmelerdir. Mutasyona sahip bir organizma ise mutant olarak adlandırılır. Mutasyonlar, genel olarak germ hattı mutasyonları ve somatik mutasyonlar olmak üzere ikiye ayrılır.
Genlerin farklı olmasının sebebi nedir?
Not 2: Canlıların birbirinden farklı olmasının nedeni DNA molekülündeki nükleotid sayısı ve dizilişinin farklı olmasından kaynaklanır. Nükleotid çeşidi canlıların birbirinden farklı olmasını etkilemez. Bütün canlılarda nükleotid çeşidi aynıdır.
Gen çeşidi ne demek?
Genlerin her bir olası versiyonuna alel adını vermekteyiz. Mesela anneden gelen göz rengi geni bir alel, babadan gelen göz rengi diğer bir alel olabilir. Kimi zaman bu alellerin farklı durumda olmasına varyant (çeşit) de denmektedir; çünkü bu gen çeşitleri türe çeşitlilik katar.
Gen nedir nerede bulunur?
Kromozomlarda yer alan genler, "alel" ismi verilen genlerden oluşur ve çiftler halinde vücutta bulunur. Her homolog kromozomda her karakter için genin kapsadığı belli bir bölüm vardır. Buna ise, lokus ismi verilir.
Gen değiştirme nedir?
CRISPR (Gen değiştirme teknolojisi) 2012 yılında keşfedildi. CRISPR teknolojisinde, Cas9 proteinini DNA'yı kesebilmek için bir moleküler makas olarak kullanılıyor. Bilim insanları bu teknolojiyi laboratuvarlarda insan hücrelerindeki hastalıklara yol açan DNA'ları kesmek için kullanıyor.
Modifikasyona neden olan faktörler nelerdir?
Bazı kimyasalların ortamda bulunması, ışık miktarı, sıcaklık, stres, antrenman vb. etmenler de canlılar üzerinde çeşitli kalıtsal olmayan değişimlere yani modifikasyonlara sebep olabilir.
Genetik nedir kısaca açıklayınız?
Genetik nedir uzun bilgi?
Genetik sözcüğünün sözlük anlamı ise; "genlerle ilgili, kalıtımla ilgi, genlerin belirlediği, genlerle geçen, kalıtım bilimi"dir. Genetik sözcüğü biyoloji biliminin bir terimidir. Genetik veya kalıtım bilim; biyolojinin organizmalardaki kalıtım ve çeşitliliği inceleyen bir daldır.