Geleneksel Türk Musikisi enstrümanları oldukça zengin bir yapının parçasıdır. Bu enstrümanlar aracılığıyla Türk müziğinin derin ve kendine özgü ses dünyası oluşur. İşte geleneksel Türk müziği enstrümanlarının bazıları:
1. Ud: Türk müziğinin en önemli telli çalgılarından biri olan ud, genellikle Arap ülkelerinde de yaygın olarak kullanılan bir enstrümandır.
2. Kanun: Telli bir çalgı olan kanun, Türk müziğinde ve Orta Doğu müzik geleneğinde önemli bir yere sahiptir. Tellere yay gerilmesiyle çalınan bu enstrüman zengin bir ses yelpazesine sahiptir.
3. Keman: Batı müziğiyle de sıkça kullanılan keman, Türk müziğinde de önemli bir yer tutar. Özellikle geleneksel Türk müziği orkestralarında sıkça yer alır.
4. Ney: Mistik bir havası olan ney, Türk müziğinin en eski ve önemli enstrümanlarından biridir. Genellikle tasavvuf müziğinde kullanılır.
5. Tanbur: Türk müziğinde yaygın olarak kullanılan telli bir çalgı olan tanbur, farklı boyutlarda ve türlerde üretilmektedir.
6. Lavta: Osmanlı döneminden günümüze kadar gelen lavta, Türk müziğinin önemli çalgılarından biridir. Genellikle klasik Türk müziğinde kullanılır.
7. Klasik Kemençe: Karadeniz bölgesine özgü olan klasik kemençe, yayla kültüründe ve müziklerinde önemli bir yer tutar.
8. Rebab: Yaylı bir çalgı olan rebab, Türk müziğinde geleneksel olarak kullanılan bir enstrümandır. Genellikle tasavvuf müziğinde kullanılır.
9. Santur: Tellere vurularak çalınan santur, Türk müziğinde Orta Doğu ve Kafkas müziğinde yaygın olarak kullanılan bir enstrümandır.
10. Kudüm: Türk müziğinde ritim enstrümanları arasında önemli bir yere sahip olan kudüm, el ile çalınan bir davuldur.
11. Def: Türk müziğinde kullanılan bir diğer ritim enstrümanı olan def, genellikle Mevlevi müziğinde ve sema gösterilerinde kullanılır.
12. Zil: Türk müziğinde ritim enstrümanlarından biri olan zil, genellikle diğer enstrümanlarla birlikte kullanılarak ritmi destekler.
Bu enstrümanlar Türk müziğinin zengin ve çeşitli yapısını oluşturur ve geleneksel müzik icrasında önemli bir rol oynar.